Nyheter

Dela artikeln:

Fler samebyar redo att stÀmma staten

Flera svenska samebyar vill ha ensamrÀtt att bestÀmma vem som ska fÄ jaga och fiska i deras omrÄde.

De förvÀntar sig nu politiska initiativ som gör att de fÄr samma rÀttigheter som Girjas sameby fick efter en historisk dom tidigare i veckan.

Av TT

Flera av samebyarna kan tĂ€nka sig att stĂ€mma staten – om de inte fĂ„r rĂ€ttigheterna pĂ„ politisk vĂ€g. Det rapporterar P4 Norrbotten.

– Om inte politiken Ă€ndras och vi fĂ„r det, sĂ„ ser jag inget annat att val Ă€n att byarna fĂ„r gĂ„ den rĂ€ttsliga vĂ€gen. Det betyder en stor miljonkostnad för staten, sĂ€ger Kjell-Åke Pittsa, ordförande för samebyn Unna tjerusj i GĂ€llivare kommun, till Sveriges Radio.

Torsdagens dom i Högsta domstolen slÄr fast att det Àr Girjas och inte staten som har upplÄtelserÀtt till smÄviltjakt och fiske, som en följd av urminnes hÀvd. DÀrmed Àndras rÄdande lÀge, dÄ det tidigare varit lÀnsstyrelsen som har bestÀmt vem som fÄr bedriva smÄviltsjakt och fiske pÄ samebyns omrÄde ovanför odlingsgrÀnsen.

– RĂ€ttigheterna som Girjas fick faststĂ€llt genom domen kommer vi ocksĂ„ att vilja ha faststĂ€llda, pĂ„ ett eller annat sĂ€tt, sĂ€ger Tobias Jonsson, ordförande i Grans sameby i VĂ€sterbotten.

”En sjĂ€lvklarhet”

Tvisten mellan Girjas och staten har pÄgÄtt sedan 2009 dÄ samebyn stÀmde staten. Staten yrkade att den, i form av markÀgare, har rÀtt att bestÀmma över jakt och fiske pÄ omrÄde. Girjas yrkade i stÀllet pÄ att samebyn ensamt ska Àga upplÄtelserÀtten. Det Àr en rÀttighet som de anser tillkommer genom urminnes hÀvd, en juridisk rÀtt som bygger pÄ att man under lÄng tid har brukat marken.

– Jag tycker att det var en vĂ€ldigt bra dom. Men jag tror inte att nĂ„gon sameby kommer att behöva gĂ„ till domstol, för upplĂ„telserĂ€tten Ă€r en sjĂ€lvklarhet, sĂ€ger Mikael Kuhmunen, ordförande för Sirges sameby, till radion.

Det finns i dag ett 50-tal samebyar i Sverige, varav ett 15-tal i fjÀllomrÄdena.

– Staten tog över förvaltningen för 134 Ă„r sedan, 1886. Nu Ă€r det dags att vi fĂ„r ta hand om de hĂ€r platserna, sĂ€ger Lars-Anders Baer, ordförande för Louokta-MĂĄvas i Norrbotten, till P4 Norrbotten.

Fakta: Urminnes hÀvd

Dela artikeln:

InnehÄll #182
TidningenGlobal182
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial