Spaniens utrikesminister Arancha Gonzalez, till vänster, skakar hand med marockos  premiärminister Saad Eddine el-Othmani vid hennes första officiella besök i Rabat, 24 jan. FOTO: AP Photo/Mosa’ab Elshamy

Nyheter

Dela artikeln:

Marocko stärker kontrollen utanför Västsahara

Marocko har stärkt kontrollen över ett havsområde utanför Västsahara efter att parlamentet i Rabat i förra veckan antog två nya lagar. Havsområdet är rikt på naturresurser som Marocko vill utnyttja. Västsaharier har kritiserat lagarna, liksom Spanien som menar att området överlappar med spanskt territorialvatten.

Av Bella Frank

Den västsahariska självständighetsrörelsen Polisario sade i ett skriftligt uttalande i förra veckan att de anser att de nya lagarna inte har någon juridisk betydelse.

”Det innebär bara propaganda som saknar internationellt rättsligt värde, sade Mhamed Khadad som ingår i Polisarios ledning i uttalandet som publicerades på Twitter.

Marockos utrikesminister Nasser Bourita sade inför omröstningen i parlamentet att syftet med lagarna var att ”uppdatera den nationella juridiska arsenalen”. De båda lagarna antogs enhälligt och innebär att Marocko stärker kontrollen av havsområdet från Tangier i norra Marocko till Lagouira i södra Västsahara, intill gränsen till Mauretanien, samt att landet upprättar en ekonomisk zon vid den marockanska kusten. 

Marockos nya lagar har varit på gång en längre tid. Redan 2017 aviserade landet att det ämnade utöka kontrollen över havsområdet utanför Västsahara, som Marocko ockuperar sedan 1975. Tidigare har människorättsorganisationer kritiserat det faktum att EU:s fiske- liksom handelsavtal med Marocko som slöts för ett år sedan även inbegriper västsahariskt vatten och territorium. Enligt Polisario sker en övervägande del av Marockos fiske i västsahariskt vatten.

Aminatou Haidar, ordförande för människorättsorganisationen Collective of Sahrawi Human Rights Defenders (Codesa), och en av vinnarna av Right Livelihoodpriset 2019, var starkt kritisk till EU:s avtal med Marocko när hon i december tog emot priset eftersom båda avtalen rör västsahariskt territorium, utan att västsaharierna gett sitt samtycke.

– Det går tvärs emot folkrätten, sade hon i Stockholm och fortsatte:

– Om EU sluter avtal med Marocko utan västsahariernas godkännande så är det detsamma som plundring och vi utsätts för mer våld och diskriminering, vi som försöker försvara våra rättigheter, sade hon då.

Marockos nya lagar har också kritiserats av Spanien som menar att Marocko inte ensidigt kan stärka kontrollen över havsområdet, Spanien menar att området överlappar med spanskt territorialvatten utanför Kanarieöarna. I fredags förklarade de både ländernas utrikesministrar att samtal kommer att hållas. Marocko framhåller att de har en ”suverän rätt” definiera territorialvatten men utrikesministern Bourita sade efter samtal med Spaniens utrikesminister Arancha Gonzalez Laya att de inte tänker agera unilateralt och betonade att Spanien är en ”strategisk partner” för Marocko, rapporterar Reuters.

Västsahara var fram till 1975 en spansk koloni och det var efter att Spanien drog sig tillbaka från Västsahara som Marocko ockuperade och sedan annekterade området. Befrielserörelsen Polisaro utropade 1976 Saharan Arab Democratic Republic, och drev länge en väpnad kamp för självständighet. 1991 förhandlade FN fram en vapenvila, och samtidigt utlovades en folkomröstning om Västsaharas oberoende, som hittills inte hållits. Den västsahariska republiken har erkänts av flera länder och är medlem av Afrikanska unionen. Riksdagen röstade i slutet av 2012 för att Sverige ska erkänna Västsahara men flera regeringar sköt upp beslutet. 2016 meddelade Margot Wallström att något erkännande inte var aktuellt.

Dela artikeln: 

Innehåll #182
TidningenGlobal182
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial