Reportage

Dela artikeln:

Hat och hot efter Girjasdomen

Det hat som förekommit mot samebymedlemmar efter Girjasdomen Àr fruktansvÀrt, sÀger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Hon lovar nu att lÀgga fram ett lagförslag för ökat samiskt inflytande efter sommaren.

Av Niklas Svahn/TT

SVERIGE – De hot och den rasism som vi har sett de senaste dagarna Ă€r fruktansvĂ€rt. Det gör mig förbannad. Det Ă€r viktigt att kraftfullt markera mot detta. Rasism mot samer har inget att göra i vĂ„rt samhĂ€lle, sĂ€ger Amanda Lind.

TT: PÄ vilket sÀtt markerar dÄ du som kultur- och demokratiminister?

– Jag har trĂ€ffat Sametinget i dag och bland annat tagit del av deras berĂ€ttelse om hur hot, hat och rasism spridits de senaste dagarna. HĂ€r stĂ„r vi fullstĂ€ndigt enade i att rasism mot samer Ă€r förkastligt.

Även Svenska jĂ€gareförbundet fördömer i en debattartikel i tidningen Altinget de krĂ€nkningar som förekommit.

”Fy fan för er!”, ”SjĂ€lviska Ă€ckliga jĂ€vla as”

Sedan Girjas sameby vann mÄlet mot staten om rÀtten till jakt och fiske har bymedlemmar fÄtt utstÄ hat.

Nyligen mordhotades grannbyns ordförande Lars-Ola Jannok.
– Det hĂ€r kommer sitta i skallen sĂ„ lĂ€nge jag lever, sĂ€ger han.

Det var i mÄndags kvÀll som Lars-Ola Jannok hade hÀmtat renarna och skulle slÀppa lös dem utanför GÀllivare.

I mörkret och snöyran kom plötsligt en bil frĂ„n Tjautjas-hĂ„llet, en liten by norr om GĂ€llivare, och stannade bara 20 meter ifrĂ„n honom. Mannen i bilen vevade ned rutan och ropade ”jĂ€vla lappjĂ€vlar”.
– Han sade: ”Kommer du hit med dina renar sĂ„ skjuter vi dem, jag har redan skjutit sju stycken. Och trĂ€ffar jag pĂ„ er ensam i skogen skjuter jag er ocksĂ„.” Jag blev vĂ€ldigt rĂ€dd, sĂ€ger Lars-Ola Jannok.

Första tanken var springa fram till bilen för att fÄ en glimt av registreringsskylten, men snöstormen gjorde det omöjligt att se sÀrskilt lÄngt. Samtidigt hejdade han sig.
– Man vet ju inte vem som sitter bakom ratten.

”Startat krig nu”

Domen som ger Girjas sameby ensamrÀtt att upplÄta jakt och fiske pÄ sina marker avkunnades i förra veckan inför en fullsatt sal i Högsta domstolen i Stockholm. Samebymedlemmar brast ut i glÀdjetÄrar och kramade om varandra. En historisk vinst mot staten.

Sedan dess har Girjas ordförande Matti Blind Berg haft fullt upp med att lösa praktiska frÄgor om jakt- och fisketillstÄnd, och svara pÄ frÄgor frÄn medier.

Men dagarna som följt har inte bara fört med sig upprymdhet. Snart efter domen började inlÀgg dyka upp pÄ sociala medier, framför allt pÄ forumet Jodel, med hatiska och hotfulla kommentarer.

”SjĂ€lviska Ă€ckliga jĂ€vla as Ă€r vad ni Ă€r, hoppas ni sjĂ€lva inser att ni startat krig nu”, stĂ„r att lĂ€sa i en kommentar.

”Kom ihĂ„g nu, ta era gamla bilar, kör ihjĂ€l alla renar ni vill och skĂ€r av öronen efterĂ„t”, lyder en annan.

En person som svarar pĂ„ en kommentar som tycks komma frĂ„n en same skriver: ”Jag rekommenderar dig att skjuta huvudet av dig.”

Anonymt forum

Forumet Àr anonymt och inlÀgg kan endast lÀsas inom en tio-kilometersradie av telefonen, sÄ vem eller vilka som stÄr bakom inlÀggen Àr oklart.
– Jag hör av vĂ„ra ungdomar att det Ă€r mycket skit dĂ€r. Det fĂ„r man vĂ€l delvis skriva in pĂ„ ungdomligt oförstĂ„nds-kontot, sĂ€ger Matti Blind Berg och uppger att tvĂ„ av inlĂ€ggen har polisanmĂ€lts.

De fysiska angreppen pÄ framför allt renar anser han Àr allvarligare, och de förekommer ganska frekvent varje vinter. Det Àr alltifrÄn att renar blir pÄkörda, plÄgade, fÄr benen avkörda av nÄgon pÄ skoter, eller blir skjutna i skogen, enligt samebyarna.

Matti Blind Berg har svÄrt att en knapp vecka efter domen uttala sig om huruvida hoten ökat, men han har sett uppmaningarna pÄ nÀtet. Samehat blommar alltid upp nÀr samiska frÄgor och renskötsel fÄr uppmÀrksamhet, sÀger han.
– Det som Ă€r skrĂ€mmande i det hĂ€r Ă€r att nĂ„gon stackare triggar i gĂ„ng och gör verklighet utav det. Den risken Ă€r ju pĂ„taglig.

”Hört pappa berĂ€tta”

År 1977 erkĂ€nde Sverige samer som urfolk, vilket gör att de har ett sĂ€rskilt skydd och sĂ€rskilda rĂ€ttigheter genom svensk lag.

Det finns dock forskning som synliggör hur fördomar och rasistiska förestÀllningar prÀglat Sveriges samepolitik, nÄgot som indirekt pÄverkat samers villkor i dag, stod i en rapport 2008 frÄn dÄvarande myndigheten Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, numera Diskrimineringsombudsmannen.

FN:s rÄd för mÀnskliga rÀttigheter har i dagarna granskat Sverige och bland annat rekommenderat att Sverige gÄr lÀngre i sina anstrÀngningar för att lyfta fram det samiska sprÄket.

Lars-Ola Jannok, ordförande i Baste sameby som grĂ€nsar till Girjas i norr, har upplevt att samer betraktats som ”mindre vĂ€rda” sedan han var liten.

– Samehatet har alltid funnits sĂ„ lĂ€nge jag kan minnas. Jag har ju hört pappa berĂ€tta, men nu har det ju eskalerat nĂ€r den hĂ€r Girjasdomen kom. Nu Ă€r det fullt lagligt att skĂ€lla pĂ„ ”lappar”. För de kallar ju mig för ”lappjĂ€vel”.

Har varnat andra

Han har polisanmÀlt hotet frÄn personen i bilen, utan större förhoppning om att polisen ska identifiera nÄgon misstÀnkt.

Efter HD-domen sÀger Jannok att klimatet för bymedlemmar har blivit betydligt hÄrdare. En rÀdsla har smugit sig pÄ honom och han har ringt kollegor och varnat dem, sagt till dem att vara försiktiga nÀr de Àr ute och för runt renarna.

– Vi fĂ€rdas mycket ensamma i skog och natur, och i och med att han sa ”hittar jag er ensamma, dĂ„ skjuter jag er”, sĂ„ kommer det hĂ€r att sitta i skallen sĂ„ lĂ€nge jag lever. Man kommer alltid vara misstĂ€nksam om man ser en skoter, skidĂ„kare eller vad som helst i skogen.

Han tror att ilskan bottnar i en missuppfattning om att Girjas sameby ska försöka utestÀnga andra jÀgare och fiskare frÄn markerna, nÀr det Àr precis tvÀrtom.

– Man hör ju snacket om att dĂ„ kommer Girjas tjĂ€na massor av pengar. SĂ„ sprids det frĂ„n mun till mun och blir vĂ€rre och vĂ€rre. Men de lĂ€ser kanske inte vad det handlar om, sĂ€ger Lars-Ola Jannok.


avlÄnga yta har i likhet med andra samebyars uppstÄtt av att den naturligt följer renarnas vandring. GRAFIK: TT

Fakta: Detta har hÀnt

Fakta: Girjas sameby

Dela artikeln:

InnehÄll #183
TidningenGlobal183
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial