Nyheter

Dela artikeln:

Arabförbundet förkastar Trumps fredsplan

Under ett extrainsatt möte i Kairo i Egypten i lördags beslutade Arabförbundet att förkasta Donald Trumps fredsplan för Israel och Palestina som presenterades i förra veckan. Arabförbundet skriver i en resolution att Trumps plan utgör ett ”bakslag för de senaste tre årtiondenas fredsansträngningar.”

Av Bella Frank

EGYPTEN Mötet som sattes in på begäran av Palestinas president Mahmoud Abbas blev också en klar framgång för honom då Arabförbundet efter att ha lyssnat på hans föredragande kom fram till att planen inte utgör en ”korrekt grund för att nå en rättvis, övergripande och permanent fred baserad på relevanta internationella resolutioner och rätt”.

Arabförbundet betonar palestiniernas rätt till självbestämmande inom 1967 års gränser, med östra Jerusalem som huvudstad liksom flyktingars rätt att återvända. Arabförbundet skriver vidare att det kommer att vägra att hantera Trump-planen eller på något sätt samarbeta med USA kring planens genomförande.

Istället betonar Arabförbundet det arabiska fredsinitiativet från 2002 och skriver i resolutionen att Arabförbundets 22 medlemsstater inte kommer att normalisera relationerna med Israel förrän landet ”accepterar och implementerar” det arabiska fredsinitiativet.

Hanan Ashrwai, som deltog i fredskonferensen i Madrid 1991 och är medlem av PLO:s exekutiva kommitté gladdes åt Arabförbundets ställningstagande.

”Arabförbundets ministeruttalande skickade en tydlig signal till Trump, Kushner och Netanyahu: alla arabstater förkastar er oansvariga, orättvisa och illegala ’fredsplan’ och står upp för palestinska rättigheter.”, skrev hon på Twitter i lördags.

Under lördagen meddelade Mahmoud Abbas också att den palestinska myndigheten bryter allt samarbete med Israel och USA, inklusive säkerhetssamarbetet.

– Vi har informerat den israeliska sidan att det inte kommer finnas några relationer med dem och USA alls, inklusive arbetet kring säkerhet, sade Abbas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Dela artikeln: 

Innehåll #184
TidningenGlobal184
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial