Reportage

Dela artikeln:

De svagaste drabbas hårdast i nedstängt Bangladesh

Liksom i många andra länder har samhället stängts ner i Bangladesh, för att hindra spridningen av covid-19. De som drabbas hårdast är alla de textilarbetare och andra timanställda som nu står utan inkomst. Och de hemlösa har inga hem att ta skydd i. Den prisbelönta bangladeshiska fotografen Mohammad Rakibul Hasan har dokumenterat hur tystnaden plötsligt lagt sig i ett av världens mest tätbefolkade länder.

Av 

Foto: Mohammad Rakibul Hasan/IPS

Bangladeshs befolkning har tagit varningarna om coronakrisen på allvar – och många gator ekar tomma.

För de många bangladeshier som inte har något hem är det omöjligt att efterleva utegångsförbudet.

Eftersom Bangladesh är så tätbefolkat finns det en stor risk för att coronaepidemin ska få en snabb spridning bland befolkningen. Men i Dhaka tvingas de hemlösa även nu att sova på gatan.

Bangladeshs hemlösa har ingenstans att ta vägen och myndigheterna i huvudstaden Dhaka har inte erbjudit dem någon hjälp.

Dhaka har uppskattningsvis 30 miljoner invånare och är vanligtvis en stad som aldrig sover. Men nu har folklivet försvunnit, efter att myndigheterna beordrat befolkningen att bara lämna sina hem i nödfall.

Mehrunnessa bor på ett hem för äldre i Dhaka. Coronakrisen har gjort att hennes anhöriga inte längre kan besöka henne. Hon säger att hela världen har drabbats av coronakrisen och att hon hoppas att Gud snart ska se till att sjukdomen försvinner.

Inför nedstängningen reste många tillbaka till sina hemorter i andra delar av Bangladesh.

Innan allt stängdes ned i Dhaka försökte många människor att ta sig hem med hjälp av allmänna kommunikationer – ofta utan möjlighet att skydda sig själva eller sina medpassagerare. Risken är att detta har bidragit till att covid-19 nu har spridits till stora delar av landet.

Dagen innan myndigheterna stoppade alla långfärdsbussar från Dhaka försökte många ta sig till sina hemorter – utan att veta när de ska kunna återvända till huvudstaden.

I normala fall befinner sig mängder av människor på Bangladeshs tågstationer, dygnet runt. Men denna tågstation befolkas nu bara av några gatuhundar.

Butikerna har stängts och få människor rör sig på de vanligtvis så livliga gatorna.

En transkvinna som sitter isolerad i Dhaka ringer sin före detta pojkvän.

I huvudstaden sprejas offentliga miljöer med desinfektionsmedel för att hejda smittspridningen.

Dela artikeln:

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial