Ledaren för Future Forward Party, Thanathorn Juangroongruangkit, hÀlsar pÄ en supporter. Foto: Gemunu Amarasinghe/ TT/AP

EssÀ

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Thailands vÀgval: Demokrati eller ny kupp

Politiken i Thailand har lÀnge dominerats av maktkampen mellan sÄ kallade röd- och gulskjortor. PÄ senare Är har dock uppstickaren Future forward party pekat pÄ en annan och mer demokratisk vÀg framÄt. Partiet tvingades upplösas i februari men gÄr vidare som Freedom future movement. Detta parti och dess partiledare Thanathorn Juangroongruangkit kan komma att spela en viktig roll för Thailands framtid.

Av Göran Dahl,
professor i sociologi

ESSÄ ThailĂ€ndsk politik har till stor del under de senaste decennierna mest handlat om kampen mellan ”röd-” och ”gulskjortor” och Thai rak thai party (ThailĂ€ndare Ă€lskar ThailĂ€ndare – det parti som rödskjortorna stödjer) som satt i regeringsstĂ€llning tillsammans med nĂ„gra koalitionspartier 2001–2006. Partiet blev populĂ€rt, vann en jordskredsseger 2005 och fick egen majoritet i parlamentet, bland annat beroende pĂ„ dess framgĂ„ngsrika fattigdomsbekĂ€mpning med hjĂ€lp av subventioner till risodlande bönder i nordöstra Thailand.

Partiet förbjöds 2007 efter anklagelser om korruption och mutor, majestĂ€tsbrott och valfusk. Partiets ledare Thaksin Shinawatra vistades dĂ„ utomlands. Han har inte Ă„tervĂ€nt till Thailand. MotstĂ„ndarna – ”gulskjortorna” – stödde Pad (Peoples alliance for democracy/Phanthamit prachachon pheu prachathipatai) och var en politisk rörelse som uppstod som en protest mot Thaksin Shinawatra, dominerad av extremrojalister ur den urbana medel- och arbetarklassen i framför allt Bangkok. MotsĂ€ttningen mellan de bĂ„da parterna sĂ€gs ofta handla om land mot stad, och Ă€ven om det Ă€r en stark förenkling sĂ€ger det en del om vad det handlar om.

Partiet pheu thai party (PTP – ”För thailĂ€ndare-partiet”) Ă€r det tredje försöket att genomföra Thaksin Shinawatras politik. Den 16 maj 2011 valdes Thaksin Shinawatras yngsta syster Yingluck Shinawatra till partiledare. I valet samma Ă„r fick partiet nĂ„got ovĂ€ntat majoritet och hon blev landets första kvinnliga statsminister.

Efter en stark politisk turbulens styrdes Thailand av en militĂ€rjunta med Prayut Chan-o-cha i spetsen 2014–2019. UndantagstillstĂ„nd, censur och sjĂ€lvcensur blev det normala. Prayut Chan-o-cha styrde med jĂ€rnhand och sade sig verka för nationell försoning och lovade att fria val skulle hĂ„llas, vilket skedde 2019.

I det valda parlamentet finns nu ett nytt parti som tydligt profilerar sig pĂ„ vĂ€nster–höger-skalan: Future forward party (pĂ„ thai: Phak anakhot mai, som bokstavligen betyder Partiet för en ny framtid), grundat i mars 2018 av Thanathorn Juangroongruangkit och Piyabutr Saengkanokkul, tvĂ„ vĂ€lbestĂ€llda, unga och högutbildade mĂ€n. Thanathorn Juangroongruangkit berövades dock sin plats i parlamentet hösten 2019 pĂ„ grund av anklagelser frĂ„n landets författningsdomstol om att inneha aktier i ett mediabolag nĂ€r han registrerade sig som en valbar parlamentskandidat. Han har nekat till anklagelserna med hĂ€nvisning till att sĂ„lde dessa aktier en mĂ„nad innan han registrerade sig.

En uppmÀrksammad hÀndelse med Future forward party var att deras legalitet prövades i författningsdomstolen den 21 januari Är eftersom man i sitt partiprogram och i olika uttalanden betonar vikten av sann demokrati i Thailand utan att nÀmna kungen och hans betydelse för det politiska systemet. Future forward party anklagades för majestÀtsbrott vilket kan ge flera Ärs fÀngelse. Partiet frikÀndes men dess motstÄndare bidar sin tid och har inte gett upp.

Future forward party tvingades i februari att upplösas efter upptÀckten att Thanathorn Juangroongruangkit hade gett ett mÄngmiljonlÄn till partiet förra Äret. Att andra partier har erhÄllit lÄn och bidrag frÄn medlemmar och sympatisörer spelar ingen roll. Makten
talar. Dessutom ser vi nya allianser, och att de röda och andra mindre partier, söker stöd hos unga studenter. Och Future forward party har nu blivit Forward future movement.

Partiets politiska plattform innefattar begrÀnsningar av militÀrens makt, ökad socioekonomisk jÀmlikhet samt decentralisering av den omfattande och krÄngliga byrÄkratin.

Efter valet förra Äret nominerade Future forward party och sex allierade anti-junta partier Thanathorn Juangroongruangkit som statsministerkandidat. Han förlorade och Prayut Chan-o-cha blev statsminister. Men valresultatet 2019, det första efter att militÀrjuntan abdikerade, kan ha gett dem hopp: Partiet fick nÀstan 18 procent av rösterna.

Thanathorn Juangroongruangkit Àr intressant som person och det kan nog i alla fall delvis förklara partiets framgÄngar. Han föddes 1978 i Bangkok och han Àr som sagt mycket förmögen och högutbildad. Hans familj Àger Thailands största bildelstillverkare (Thai Summit). Trots detta brinner han för omfördelning och ökad jÀmlikhet, nÄgot han gjorde redan som student pÄ Thammasat University pÄ 1990-talet.

Thanathorn Juangroongruangkits vision för partiet har Ă€nda sedan dess grundande varit demilitarisering, stĂ€rkande av civilsamhĂ€llet, möjlighet att stĂ€lla politiker till svars för deras beslut, en rĂ€ttvis fördelningspolitik, decentralisering, ett utbyggt vĂ€lfĂ€rdssystem med mera. Han har sagt i en tidningsintervju att: ”Vi behöver mer demokrati, inte mindre för att lösa vĂ„ra konflikter.”

Partiet har inga kontakter med byrĂ„krater eller existerande politiker, bortsett frĂ„n partiets egna och representanter frĂ„n olika intressegrupper, till exempel en muslimsk studentorganisation och hbtq-aktivister. Partiledarens ord om sin uppgift lĂ„ter sĂ„ hĂ€r: ”Mitt mĂ„l hĂ€r i livet Ă€r att se till att kuppen 2014 kommer att vara den sista. För detta Ă€r jag beredd att bli fĂ€ngslad, till och med att dö.” Och det finns en risk för det senare – han har mottagit ett stort antal dödshot.

För att sammanfatta lÀget: maktmÀssigt har vi militÀren dÀr de gula, extremrojalister och andra ur den gamla eliten som har stark makt. PremiÀrministern Àr Àven försvars-
minister vilket Àr talande. Samtidigt har de röda ett relativt stort stöd hos polisen.

– Kommer det att införas sann demokrati hĂ€r? frĂ„gar jag en gammal vĂ€n och kollega. Han Ă€r övertygad om det, Ă€ven om det kan dröja.

En yngre kollega, jurist och demokratiaktivist betonar vikten av en ny, radikal generation som struntar i rött och gult och vi har nyligen sett hur denna opposition gör sig bemÀrkt bland studenterna pÄ flera universitet. PremiÀrminister Prayut Chan-o-cha har varnat för detta och en del fruktar för en ny militÀrkupp.

Den nÀrmaste framtiden kommer att utvisa vilken vÀg Thailand kommer att gÄ och vilken roll Thanathorn Juangroongruangkit och hans parti kommer att spela. De har mÀktiga motstÄndare.

KĂ€llor: Bangkok Post, Asiatimes,
Prachathai English

Dela artikeln: 

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial