Toamasina hade tidigare det franska namnet Tamatave men bytte till det nuvarande namnet, på språket Malagasy. Foto: Rod Waddington/Flickr

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Gruvarbetare tvingas till sänkta löner

Gruvarbetare i Madagaskar har tvingats till sex respektive tre månaders ledighet med reducerad lön under coronakrisen. Detta ifrågasätts av fackföreningar som inte konsulterats innan beslutet togs.

Av Bella Frank

MADAGASKAR Det är bland annat arbetare vid Tamatavegruvan på Madagaskar som tvingas gå på en längre tids ledighet med reducerad lön mellan maj och och oktober. Detta efter att sju arbetare där testats positiva för coronaviruset. Gruvan ägs av Ambatovy, och drivs av det kanadensiska företaget Sherritt, som hänvisar till ”teknologisk arbetslöshet” som skäl till den påtvingade ledigheten.

Fackföreningar ifrågasätter både den sänkta lönen och att teknologisk arbetslöshet skulle kunna vara applicerbart med hänvisning till coronapandemin. Arbetarna får full lön i juni, 75 procent i juli och därefter 50 procent av lönen. Beslutet gäller 60 procent av de anställda vid gruvan. 1 200 anställda vid en annan gruvanläggning har fått samma besked.

Teknologisk arbetslöshet får enligt Madagaskars arbetsrätt endast användas efter överläggningar med fackföreningar och kan användas vid olyckor, elavbrott, katastrofer eller då det råder brist på råmaterial eller verktyg, skriver det globala facket Industriall på sin hemsida. Fackföreningarna Syndicalisme et vie de societies och Sendika kristania malagasy säger att de inte har kontaktats innan beslutet togs och de ifrågasätter också om pandemin uppfyller de kriterier som krävs för att utfärda teknologisk arbetslöshet.

– Vi uppmanar Ambatovy att undvika orättvisa arbetsförhållanden och att anta covid-19-regelverk som skyddar arbetares rättigheter, inklusive hälsa och säkerhet, arbetssäkerhet och inkomstskydd, något som är på väg att bli en global norm. Detta bör göras i samråd med fackföreningar, säger Glen Mpufane, Industrialls gruvchef.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial