Böner inför Eid al-Fitr i Kahrtoum, Sudan. Foto: TT/AP Photo/Marwan Ali

Nyheter

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

VĂ„rdpersonal attackeras i coronadrabbat Sudan

Med nĂ€stan 4 000 konstaterade fall av coronasmittade Ă€r Sudan det hĂ„rdast drabbade landet i Östafrika. Nu riktas kritik mot landets samregering för brister i hanteringen av pandemin, och för att man inte bĂ€ttre skyddat vĂ„rdpersonal mot attacker.

Av Bella Frank

SUDAN 170 personer rapporteras ha dött i covid-19 hittills i landet enligt Johns Hopkins university. Det Àr betydligt fler Àn i grannlÀnderna. Eritrea har inga inrapporterade dödsfall, Djibouti har 14, Etiopien 14, Kenya 52 och Somalia 66. Oron för coronaviruset Àr utbredd i Sudan, vilket har lett till flera attacker mot vÄrdpersonal och sjukhus i landet.

Enligt Sudan Doctors committee, som var drivande i protesterna som för ett drygt Är sedan ledde till diktatorn Omar al-Bashirs fall, har drygt 20 attacker mot vÄrdpersonal eller vÄrdinrÀttningar genomförts de tvÄ senaste mÄnaderna. Bland annat utbröt en kravall vid ett sjukhus i Omdurman i nÀrheten av huvudstaden Khartoum nÀr det ryktades att sjukhuset skulle ta emot coronapatienter, rapporterar Al Jazeera.

I torsdags i förra veckan ska tre attacker skett i Khartoum, och ett sjukhus var tvunget att temporÀrt stÀnga. Nu arbetar Sudans övergÄngsregering pÄ att fÄ till stÄnd ett bÀttre skydd mot vÄrdinrÀttningar och personal, detta efter att lÀkare i över hela landet hotat med strejk om inte sÀkerheten förbÀttras.

Den sudanesiska regeringen, som bestĂ„r av bĂ„de civila representanter och militĂ€ra, har kritiserats. Bland annat för valhĂ€nt hantering i inledningsskedet – myndigheter upprĂ€ttade karantĂ€ncenter för personer som Ă„tervĂ€nde till Sudan frĂ„n lĂ€nder som Egypten och Förenade arabemiraten som hade en utbredd spridning av viruset.

Men mÄnga vÀgrade att stanna kvar i karantÀn och kan dÀrmed ha bidragit till spridningen av coronaviruset i landet. LikasÄ vÀgrade hemresta studenter frÄn Wuhan i Kina att gÄ i karantÀn vilket ocksÄ kan ha bidragit till att viruset fick fÀste i landet. Detta togs som intÀkt för att den civila delen av regeringen inte Àr tillrÀckligt stark rapporterar den sudanesiska journalisten Zeinab Mohammed Salih för BBC:s rÀkning.

Landets vÄrdkapacitet har anstrÀngts pÄ grund av coronaviruset och mycket pekar pÄ att annan vÄrd ÄsidosÀtts vilket har lett till ytterligare kritik mot myndigheterna.
– Vissa sjukhus har stĂ€ngt dörrarna, eller sĂ„ Ă€r lĂ€karna inte antrĂ€ffbara pĂ„ grund av bristen pĂ„ personlig skyddsutrustning. MĂ„nga har dött efter att ha gĂ„tt frĂ„n sjukhus till sjukhus för att söka hjĂ€lp, sĂ€ger personer som ringt in till Radio Dabanga.

I helgen hölls ocksĂ„ protester, coronaanpassade med fysisk distansering och mĂ„nga av deltagarna bar ansiktsmasker. De uppmĂ€rksammade att det snart Ă€r Ă„rsdagen för massakern i Khartoum den 3 juni. DĂ„ gick militĂ€ren, med hjĂ€lp av de sĂ„ kallade Rapid support forces som, till attack mot en sittdemonstration. Omkring 128 mĂ€nniskor dödades och flera hundra skadades, och flera vĂ„ldtogs. Även lĂ€kare som tog emot skadade attackerades.

Sittdemonstrationen utanför militÀrhögkvarteret i Khartoum hade pÄgÄtt sedan april, kort innan dess att Omar al-Bashir störtades frÄn makten av armén. MilitÀren tog makten efter intensiva protester som tog sin start i december 2018 efter att regeringen meddelat att subventioner pÄ bröd och brÀnsle skulle tas bort. Protesterna började snabbt riktas mot al-Bashir och fyra mÄnader senare ingrep alltsÄ armén. Den 11 april tog i stÀllet ett militÀrt övergÄngsrÄd makten (TMC), officiell ledare var Abdel Fattah al-Burhan, men i praktiken var det Mohamed Hamdan Dalgado eller Hemedti som ledde rÄdet.

Hemedti Àr ocksÄ ledare över Rapid support forces som deltog i attacken pÄ sittdemonstrationen. Styrkorna har sitt ursprung i den ökÀnda janjawidmilisen. Sedan i augusti förra Äret leds landet av en övergÄngsregering som bestÄr av fem medlemmar av det tidigare militÀra övergÄngsrÄdet och sex civila representanter frÄn proteströrelsen som ledde fram till al-Bashirs fall.

Dela artikeln: 

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial