Mätning av kroppstemperatur i Kochi, Kerala.Foto: AP Photo/R S Iyer

Reportage

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Coronadräparen från Kerala

I delstaten Kerala i Indien har myndigheterna lyckats bättre än de flesta andra i världen med att bekämpa coronaviruset – med 35 miljoner invånare och endast fem dödsfall. Nu hyllas Keralas hälsominister KK Shailaja för sina insatser mot att stoppa spridningen av det dödliga viruset. Flera andra kvinnliga ledare sticker också ut med lyckade insatser.

Av Christin Sandberg

INDIEN Att Kerala har klarat sig så bra under coronapandemin tillskrivs hälsoministern, K.K Shailaja, medlem av kommunistpartiet som styr delstaten. För det har hon ibland kallats ”coronadräparen”.

Framför allt beundras hon för att ha visat att det är möjligt att effektivt hindra smittspridning även i en fattig demokrati.

– Ingen med coronavirus ska behöva dö på grund av vår bristande omvårdnad. Det var vår utgångspunkt, säger KK Shailaja i en intervju med The Hindu BusinessLine.

Den 20 januari, efter att ha läst om ett nytt dödligt virus som spred sig i Kina, ringde KK Shailaja en av sina medicinskt utbildade medarbetare och frågade om även de skulle komma att drabbas i Kerala. ”Absolut Madam”, lär medarbetaren ha svarat, skriver The Guardian.

Shilaja hade redan erfarenhet från att bekämpa ett annat dödligt virus, nipah-viruset, som drabbade Kerala våren 2018.

Nipah har hög dödlighet (50–75 procent) men smittar inte lika effektivt som det nu aktuella coronaviruset. Därför är det enklare att bekämpa. Viruset var bekämpat på bara en månad med stränga restriktioner för resande och kontakt mellan människor.

Med den erfarenheten i bagaget påbörjade Shailaja genast arbetet för att försöka förhindra coronasmittan från att sprida sig i befolkningen. Fyra månader senare har delstaten, som alltså har en befolkning på 35 miljoner, endast rapporterat fem dödsfall. Kerala har lyckats undvika att drabbas av skenande smittspridning på samhällsnivå.


I flera intervjuer har KK Shailaja, som är Hälsominister och minister med ansvar för social välfärd, berättat hur de gick tillväga för att skapa det som kommit att kallas ”Kerala-modellen”.

”Coronadräparen” K.K Shailaja. Foto: Wikimedia/Nanu

Placerades i hemkarantän

Tre dagar efter att hon hade läst om det nya viruset i Kina och innan det första fallet uppdagades i Kerala kallade hon till ett första möte med sitt team. Dagen efter, den 24 januari, inrättade teamet ett kontrollrum och instruerade läkarna i Keralas 14 distrikt att göra detsamma på sin nivå. När det första fallet kom, den 27 januari, via ett flyg från Wuhan, hade delstaten redan allt klart för att kunna följa Världshälsoorganisationens protokoll om testning, spårning, isolering och stöd.

Vid ankomsten från Kina kontrollerades passagerarnas temperaturer. De tre som visade sig ha feber isolerades på ett närliggande sjukhus. De återstående passagerarna placerades i hemkarantän – och skickades hem med en informationsbroschyrer om Covid-19 som redan hade tryckts på det lokala språket, malayalam. De inlagda patienterna testades positivt för Covid-19, men sjukdomen hade hållits under kontroll.

– Den första delen var en seger, säger Shailaja.

Det räckte inte för att sätta definitivt stopp för viruset som fortsatte komma in med människor som reste hem från andra delar av världen. Men metoden för arbetet med att stoppa smittspridningen var på plats, fungerade och fortsatte ge resultat.

Den 9 maj hade det gått 100 dagar sedan det första fallet av coronavirus påträffades i Kerala. Samma dag var spridningstalet för ny infektioner endast 0,1 procent, det lägsta bland alla stater som haft fler än 500 smittade. När antalet smittade var som flest var det endast 816 personer med coronavirus som var inlagda på sjukhus, vilket säkerställde att hälsosystemet aldrig överbelastades.

– Dödlighetsgraden av viruset i delstaten är 0,6 procent. I andra indiska delstater 3,3 och upp mot 10 procent, säger Shilaja till BusinessLine.

Kerala har sedan tidigare även landets högsta förväntade medellivslängden och den lägsta spädbarnsdödligheten i Indien. Det är också den delstat som har flest läskunniga i landet. På FN:s Human development index ligger Kerala i topp av alla indiska delstater.

Enligt en undersökning gjord av den amerikanska affärstidningen Forbes sticker sju länder i Europa och Asien med kvinnliga ledare ut med sina tidiga interventioner och för deras förmåga att testa och isolera patienter på lämpligt sätt.

Kö med säkerhetsavstånd utanför butik i Kochin, Kerala. Foto: AP Photo/R S Iyer

Leds av kvinnlig ledare

Forbes har gjort en genomgång med hjälp av data från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) – EU:s gemensamma smittskyddsmyndighet – och konstaterar att de sju länderna, som enligt uppgifter från Johns Hopkins universitetet, har en låg andel dödsfall orsakade av coronaviruset leds av en kvinnlig ledare.

Förutom de snabba insatserna är en annan av förklaringarna att de här ledarna har visat en förmåga att ta till sig olika informationskällor och visat ödmjukhet att lyssna på röster utifrån, vilket är avgörande för ett framgångsrikt pandemiskt svar, enligt Devi Sridhar, ordförande för global hälsa vid University of Edinburgh Medical School.

I en artikel i British Medical Journal skriver Sridhar att ”det enda sättet att undvika ’grupptänk’ och blinda fläckar är att säkerställa att företrädare med olika bakgrunder och expertis är vid bordet när stora beslut fattas”.

Att ha en kvinnlig ledare är en signal om att människor med olika bakgrund – och därmed förhoppningsvis olika perspektiv på hur man kan bekämpa kriser – kan få en plats vid bordet, skriver New York Times i en analys utifrån Sridhar. I Tyskland övervägde till exempel Merkels regering en mängd olika informationskällor när de utvecklade sin coronaviruspolitik, inklusive epidemiologiska modeller; data från medicinska leverantörer; och bevis från Sydkoreas framgångsrika testprogram och isolering. Som ett resultat har landet betydligt lägre dödstal för coronavirus än många andra västeuropeiska länder.

Och många fler exempel, såsom Finland, Nya Zeeland och Taiwan kan läggas till listan.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial