Provisoriskt lÀger dÀr  folkgruppen fulani bortdrivits av islamistiska grupper, har samlats, Yatenga-provinsen i Burkina Faso, Foto: TT/AP Photo/Sam Mednick

Nyheter

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Islamistiska rebellgrupper trappar upp vÄldet i Burkina Faso

Upptrappat vÄld och ökade jihadistattacker har lett till att runt 2 500 skolor har tvingats stÀnga i Burkina Faso sedan 2017. Det har drabbat nÀrmare 350 000 barn, vars skolgÄng avbrutits. Detta framkommer i en ny rapport frÄn Human Rights Watch.

Av Christin Sandberg

BURKINA FASO Enligt rapporten har minst 222 lÀrare fallit offer för terroristattacker, enligt uppgifter frÄn utbildningsministeriet. Medan Human Rights Watch har dokumenterat 126 attacker och vÀpnade hot mot lÀrare, studenter och skolor.

Sedan attackerna började har tolv lÀrare dödats, andra bortförts, fÀngslats eller hotats.

Men det Ă€r inte bara lĂ€rarna som har drabbats direkt av vĂ„ldet. Även elever och förĂ€ldrar har skrĂ€mts frĂ„n att lĂ„ta sina barn gĂ„ till skolan. Ibland har lĂ€rare misshandlats eller till och med dödats framför ögonen pĂ„ eleverna.

BevĂ€pnade islamistgrupper har officiellt tagit pĂ„ sig en del av attackerna. Men i de flesta fall Ă€r förövarna okĂ€nda. Det de har gemensamt Ă€r dock att de har sagt sig vilja göra motstĂ„nd mot vad de kallar ”fransk” utbildning – eleverna bör, enligt dem, lĂ€sa arabiska och koranen, eller inte studera alls.

Nu larmar mÀnniskorÀttsorganisationer om att barnens rÀtt till undervisning Àr hotad.

Burkina Faso har kÀmpat med vÀpnade islamistiska rebellgrupper sedan 2016 dÄ Ansar al-Islam, en inhemsk grupp med rötter i den nordliga administrativa Sahel-regionen, uppstod. Sedan dess har Ansar al-Islam och en rad andra grupper med kopplingar till Al-Qaeda, bÄde i islamiska Maghreb (AQIM) och islamiska staten i Storsahara (ISGS), regelbundet attackerat civila- och militÀra mÄl. Sammanlagt har attackerna orsakat fler Àn 1 800 dödsfall, skriver Human Rights Watch.

Under 2019 eskalerade vÄldet frÄn dessa grupper och sÀkerhetslÀget försÀmrades avsevÀrt. Det ökade antalet attacker riktades dÄ inte minst mot skolor, lÀrare och elever.

Burkina Fasos sÀkerhetsstyrkor trappade i sin tur upp bekÀmpningen av terrorgrupperna, vilket i sig resulterade i mÄnga krÀnkningar av mÀnskliga rÀttigheter. Dessutom fick mÄnga civila sÀtta livet till.

Under ett drygt Är 2019 till april 2020 ökade antalet mÀnniskor som fördrevs frÄn sina hem eller bysamhÀllen pÄ grund av konflikten frÄn 87 000 till 830 000, enligt FN. Hundratals av dem var lÀrare.

Under en vÀpnad konflikt, som den som pÄgÄr i Burkina Faso, kan internationell humanitÀr rÀtt och krigslagar tillÀmpas pÄ bÄde nationella vÀpnade styrkor och icke-statliga vÀpnade grupper.
BÄde avsiktliga och urskillningslösa attacker pÄ civila, sÄsom lÀrare, studenter och skolor innebÀr grova brott mot internationell humanitÀr rÀtt och krigsbrott.

Individer som Àr inblandade i sÄdana attacker Àr ansvariga för krigsförbrytelser.

År 2017 godkĂ€nde Burkina Faso nĂ„got som kallas Safe Schools Declaration, vilket Ă€r en politisk överenskommelse som förbinder landet till en rad Ă„tgĂ€rder för att stĂ€rka det förebyggande arbetet och svaret pĂ„ attackerna mot skolorna. En del handlar om att uppmana de vĂ€pnade parterna att inte anvĂ€nda skolor som mĂ„l för attackerna.

Fakta: Burkina Faso

Burkina Faso Àr ett kustlöst land i VÀstafrika med svÄra levnadsvillkor för en majoritet av befolkningen som uppgÄr till dryga 19 miljoner. Huvudstaden heter Ouagadougou.

Landet har utmÀrkt sig i kulturella sammanhang och anordnar vartannat Är Afrikas största filmfestival.

År 2014 ledde en folklig revolt till att president Blaise CompaorĂ© tvingades bort efter 27 Ă„r vid makten. Året efter hölls presidentval och landet fick sin första civila statschef pĂ„ nĂ€stan 50 Ă„r. Men det gav inte det lugn mĂ„nga hoppats pĂ„, frĂ„n 2015 har vĂ„ld frĂ„n jihadister krĂ€vt hundratals liv.

KĂ€lla: Landguiden, Utrikespolitiska institutet

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial