VÀntan pÄ utbetalning av pension, La Paz. Den 3 maj 2020 var det tÀnkt att bolivianerna skulle rösta fram en ny regering. Men coronakrisen och interimsregerings strikta karantÀnregler gjorde att det planerade valet sköts pÄ framtiden.Foto. TT/AP Photo/Juan Karita

Reportage

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Bolivias behov av ett val

Oron ökar bland Bolivias urfolk. Detta sedan landets förra president Evo Morales, som sjÀlv hör till urfolken, tvingades i landsflykt efter anklagelser om valfusk i oktober förra Äret. Efter Är av social politik som gick ut pÄ att fördela landets resurser, lyfta stora delar av folket ur fattigdom samt ge urfolken rÀtt till ett vÀrdigt liv, vittnar nu flera urfolksaktivister om hur situationen försÀmras under den högerkonservativa och ultrareligiösa interimregeringen.

Av Christin Sandberg

BOLIVIA – Vi har upplevt en enorm förĂ€ndring sedan i höstas. Urfolken utsĂ€tts för förföljelse, diskriminering och rasism i större utstrĂ€ckning Ă€n tidigare, sĂ€ger Segundina Flores, generalsekreterare för organisationen Bartolina Sisa som bestĂ„r av smĂ„brukar- och urfolkskvinnor i Bolivia, i en film som den svenska solidaritetsorganisationen Latinamerikagrupperna har gjort tillsammans med Föreningen för utvecklingsfrĂ„gor.

Flores berÀttar om en av organisationens medlemmar, som gick ut under karantÀnen för att fÄ tag i nÄgot att Àta arresterades.

– Under karantĂ€nen ökar förföljelsen av urfolksledare, sĂ€ger Flores.

Den politiska turbulensen har inte lagt sig sedan presidentvalet i oktober 2019, dÄ Evo Morales först gick segrande ur valet för en fjÀrde mandatperiod, vilket inte Àr tillÄtet enligt konstitutionen, och sedan tvingades backa ur. Morales menar att han utsattes för en kupp. Valresultaten annullerades, en interimsregering installerades och Morales förbjöds att delta igen.

Efter valet, skrev Tom Phillips i The Guardian, att ”den snabbt vĂ€xande religiösa högern – bĂ„de den katolska och protestantiska – ser presidentens uttrĂ€de som ett första steg för att förĂ€ndra landet, vilket lĂ€mnar mĂ„nga inhemska bolivianer förskrĂ€ckta”.

Evo Morales har anklagats för maktfullkomlighet. Foto: TT/AP Photo/Natacha Pisarenko

”Guds hĂ€rlighet”

Vissa menar att Evo Morales kuppades bort av rasister och högerpolitiker. Andra, att det var folkets revolt mot en ledare som hÄllit sig fast för lÀnge vid makten.

Men, skriver Phillips, det finns ocksĂ„ de som ser det som att det var ”Guds hĂ€rlighet”. Och Luis Fernando Camacho, som ledde oppositionen mot Evo Morales efter valet, beskrivs som en ultrakonservativ och ultrareligiös katolik.

– Vi höll pĂ„ att vĂ€nda det hĂ€r landet bakĂ„t (under Morales, red. anm). Folk ville legalisera abort, gay-Ă€ktenskap och satanister (med syftning pĂ„ urfolket), sade Luis Aruquipa Carlo, en hĂ„rdför evangelisk pastor frĂ„n La Paz till The Guardian i januari.

NÀr högerpolitikern Jeanine Áñez svors in som interimspresident i november 2019 gjorde hon det med en stor bibel i handen.

Detta sammantaget ses dels som ett hot mot urfolkens seder och bruk, men ocksÄ mot landets status som en sekulÀr stat, enligt den konstitution frÄn 2009 som Morales antog.

Segundina Flores, vars Sverigebesök i mars stÀlldes in, sÀger att urfolken Àr oroliga över den riktning landet tagit under den sittande interimsregeringen. De fruktar ocksÄ att regeringen plundrar landets naturresurser för egen vinning.

Jeanine Áñez svors in som interimspresident i november 2019. Foto: TT/AP Photo/Juan Karita

Valet sköts pÄ framtiden

Den 3 maj 2020 var det tÀnkt att bolivianerna skulle rösta fram en ny regering. Men coronakrisen och interimsregerings strikta karantÀnregler gjorde att det planerade valet sköts pÄ framtiden.

Parlamentet, dÀr Morales parti Movimiento al Socialismo (MAS) har majoritet, tog dÀrför saken i egna hÀnder och röstade i slutet av april igenom en lag som sÀger att presidentval mÄste hÄllas inom 90 dagar, det vill sÀga senast 2 augusti i Är.

Den nya presidentkandidaten för MAS Àr Luis Arce, tidigare ekonomiminister i Morales regering.

Den sittande interimspresidenten Jeanine Anez fördömde beslutet och anklagade Arce för att riskera folkets hÀlsa för att Äterta kontrollen över landet.

Morales och MAS har ett brett folkligt stöd. Det beror inte minst pÄ Morales hÀrkomst: han tillhör, liksom majoriteten av befolkningen, ursprungsbefolkningen, som har utsatts för ett omfattande förtryck under Ärhundraden.

Under sina Är vid makten genomförde Morales mÄnga uppskattade reformer som garanterar urfolkens rÀttigheter och jÀmnade ut de enorma klyftorna i samhÀllet.

Internationellt erkÀnnande

Morales har anklagats för maktfullkomlighet, men det Àr fÄ som ifrÄgasÀtter hans insatser nÀr det handlar om att jÀmna ut skillnaderna, bidra till mer jÀmlikhet och lyfta de som lever i fattigdom. NÄgot han Àven fÄtt stort internationellt erkÀnnande för.

Under hans tid minskade fattigdomen i landet frÄn cirka 60 procent Är 2005 till runt 35 procent 2018, enligt statistik frÄn VÀrldsbanken.

Detta blev frÀmst möjligt tack vare en bra ekonomisk tillvÀxt, vilken i sin tur byggde pÄ stigande rÄvarupriser. Gasutvinning och gruvdrift, framför allt utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i Ärhundraden.

Morales ekonomiska politik gick ut pÄ att fördela intÀkterna frÄn landets naturresurser över hela befolkningen. Genom att bland annat öka beskattningen pÄ privata gasföretag frigjorde han pengar till offentliga investeringar. Det möjliggjorde införandet av bland annat ett grundskydd för pensionÀrer och barnfamiljer samt genomförandet av en undervisningsreform.

Den ekonomiska politiken med fokus pÄ att nationalisera och ta statlig kontroll över naturresurserna, framför allt gas- och olja, gjorde honom impopulÀr bland landets ekonomiska elit.

Nu oroar sig ursprungsbefolkningen för att interimsregeringen utnyttjar coronapandemin till att stÀrka sin stÀllning vid makten. The Economist skriver att Bolivia behöver ett val för att komma tillrÀtta med den turbulenta politiska situationen.

Dela artikeln: 

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial