Ledare

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Jag kan inte andas

Av Daniela Portocarrero

Jag kan inte andas. Stora folkhav i över 100 stĂ€der i USA har under helgen lĂ„tit dessa slagord eka ut över deras gator, det stĂ„r i graffiti lĂ€ngs vĂ€ggarna, pĂ„ gamla kartongbitar i hĂ€nderna pĂ„ civila och överallt pĂ„ sociala medier. Den afroamerikanska George Floyd, obevĂ€pnad och mördad mitt pĂ„ ljusa dan av en vit polisman i Minneapolis, har över helgen blivit en symbol för landets underliggande kultur av rasism. Mordet blev filmat och spreds snabbt över hela vĂ€rlden tack vare sociala medier, videoklipp frĂ„n de enorma protester som följt visar polisens desperata övervĂ„ld samt byggnader och bilar som eldats upp. Scener som liknar Sydamerikas ofta aggressiva möte mellan polis och demonstranter Ă€r nu verklighet i ”frihetens land”.  

En civilperson i Los Angeles berÀttar hur polisen i hennes stadsdel, West Hollywood, under söndagen stÀngt ner huvudgatorna och förbjudit folk frÄn att röra sig fritt i omrÄdet. TÄrgas och plastkulor flög i luften och tusentals mÀnniskor sprang pÄ gatorna i ilska, kastade vattenflaskor och eldade upp bilar. Hon berÀttar hur hela scenen liknade Hollywoods krigsfilmer och hur hon under natten inte kunnat sova dÄ sirener tjutit utanför hennes sovrumsfönster inpÄ sena morgontimmar dagen efter. Hon var livrÀdd och bestÀmde sig under mÄndag morgon att för tillfÀllet lÀmna Los Angeles.

Enligt tidningen The Guardian fick Trump under fredagsnatten tas till en sĂ€kerhetsbunker pĂ„ grund av de enorma protester som fördes framför Vita huset. Under fredagsnatten twittrade presidenten att demonstranterna skulle bli motattackerade med de mest vilda hundar och hotfulla vapen som han nĂ„gonsin sett, om de tog sig över Vita husets staket. I Presidentens senaste tal i rosentrĂ€dgĂ„rden har nu Trump lovat att anvĂ€nda landets egen militĂ€r mot ”anarkisterna” om protesterna och vandaliseringen som följt inte slutar.

En socialarbetare i San Fransisco, som deltog i protesterna under helgen, pĂ„pekade att demonstrationerna i staden inte var sĂ„ stora och att de dessutom var relativt fredliga. Han hĂ€nvisar till systematisk rasism, dĂ„ San Fransiscos stadshistoria indikerar hur stadskĂ€rnan blivit mer och mer centrerad kring banker, andra makthavare, diverse företag och stadens allra rikaste. Successivt har sedan oönskade tryckts lĂ€ngre och lĂ€ngre bort och ut ur staden. Med andra ord sĂ„ Ă€r San Fransisco ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ nĂ€r fattigare medborgare, dĂ€ribland mĂ„nga svarta, latinos och asiater, blir systematiskt placerade. Vidare menar han att den systematiska rasismen som genomsyrar kulturen i USA Ă€r otroligt komplex och svĂ„r att förstĂ„ för folk utanför landet. Problemet Ă€r alltsĂ„ inte landets poliser (som ocksĂ„ Ă€r svarta, latinos, asiater
) utan symtomen pĂ„ USA:s samhĂ€llsproblem som de representerar. Vit-makt-rörelsen Ă€r en samhĂ€llssjukdom som landet har kĂ€mpat med sedan kolonialismens början.  

Jag minns hur jag för tvÄ Är sedan, under en fredskurs i Nepal, pÄpekade för min professor hur protesterna mot Trumps presidentskap skulle kunna utvecklas till en revolution. PÄstÄendet avvisades som ganska löjligt och relativt omöjligt. I dag, nÀr Trump hotar med att anvÀnda sin egen militÀr mot sitt eget folk, verkar det inte alls lika naivt att tro att USAs medborgare Àr kapabla att lÄta sin ilska och frustration skaka om landet. Vad hÀnder om folket vÀgrar att lyda och vara tysta? Vad hÀnder om Trump tar in militÀren?  

Bilder pÄ poliser som protesterar mot polisvÄldet. 

Trump

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial