Krönika

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Rapport frÄn en stundande diktatur

Krönika – Olof Ohlson

Mitt i pandemikrisen stÄr Brasiliens framtid och vÀger pÄ en knivsegg. Under de senaste veckorna har spÀnningen byggts upp mellan tvÄ rivaliserande lÀger. Kraven pÄ att avsÀtta presidenten Jair Bolsonaro har vÀxt sig allt starkare ur ilskan frÄn hans krishantering, samtidigt som presidentens egna anhÀngare mobiliserar för att ÄsidosÀtta kongressen och Äterinföra diktatur.

Nationens högerpopulistiske ledare deltog sjĂ€lv i gatuprotester i nyligen. Det var inte bara uppseendevĂ€ckande pĂ„ grund av rĂ„dande covid-pandemi utan sjĂ€lva mĂ„let för demonstrationerna var i sig ögonbrynshöjande dĂ„ folkskaran protesterade mot demokratin, mot kongressen, och för Ă„terinförandet av den militĂ€rdiktatur som styrde landet mellan 1964-85. ”Jag Ă€r konstitutionen” deklarerade Bolsonaro i folkvimlet. Liknande protester liksom bil-karavaner för att ”befria nationen” frĂ„n vad
Bolsonaro och hans anhÀngare ser som pandemi-
kommunismen genomförs dagligen landet över.

PĂ„ andra hĂ„ll i Brasilien Ă€ger timmeslĂ„nga sĂ„ kallade panelaços (protestaktioner genom kastrull-skrammel med slev) rum i storstĂ€der om kvĂ€llarna. Kastrullskramlet Ă€r en protest mot presidentens avfĂ€rdande av pandemin som ”den lilla förkylningen” och frĂ„n balkonger och fönster hörs rop pĂ„ hans avgĂ„ng som visas upp i tv-kanalen Globos nyhetstimme om kvĂ€llarna.

De som stödjer presidenten bojkottar nu tv-kanalen sedan den för nĂ„gra mĂ„nader sedan rapporterade om presidentens möjliga inblandning i mordet pĂ„ den feministiska oppositionspolitikern Marielle Franco i Rio de Janeiro den 14 Mars 2018. De som gripits för mordet tillhörde Rios ökĂ€nda miliser – en maffiagruppering bestĂ„ende av korrupta poliser och militĂ€rer. Milisgruppens ledare var granne samt gammal fiskekamrat till presidenten. Hans dotter, liksom familjemedlemmar till personen som gripits för att ha skjutit Marielle arbetade för Bolsonaros ena son och tillika kongressledamoten Flavio Bolsonaro.

FÄ tror att kongressen verkligen kommer vÄga avsÀtta presidenten i nulÀget, för trots att hans opinionssiffror har dalat i och med hans kritiserade krishantering sÄ stöds han fortfarande av cirka 30 procent av befolkningen. Dessutom sker inga massdemonstrationer som pressar politikerna att avsÀtta honom dÄ majoriteten hÄller sig hemma i karantÀn. Förutom just isolerings-brytarna som stödjer Bolsonaro och helst av allt vill se honom krönas till diktator, högt över all kritik och opposition.

Jag följer utvecklingen minst sagt pÄ nÀra hÄll, min svÀrfar tillhör den godsÀgarelit som gÀrna ser landet ÄtervÀnda till diktatur-eran. FrÄn hÀngmattan pÄ den stora gÄrden hörs en strid ström av fake news-videos som sprids av Bolsonaros egna söner
och det vÄras nu för deras fasciströrelse i landet som ser kommunistkupper i varje hÀlsorekommendation.

DÀr i propagandans tunnelseende skapas en förvrÀngd bild av vÀrlden. För Àven om corona-karantÀnen förr eller senare upphÀvs, kan individens tankar och det kollektiva psyket fortsÀtta i en mental karantÀn och ideologisk isolering. Ett ÄtervÀndande till diktatur skulle göra det tillstÄndet permanent, för varje demokratis fall föregÄs av ett mentalt vingklippande av befolkningen för att fÄ en tillrÀckligt fundamentalistisk, sÀg rik och vÄldsbenÀgen, minoritet att acceptera dess nödvÀndighet. LÄngt innan covid-karantÀnen inleddes gick miljontals brasilianer frivilligt in i en lÄngt vÀrre och potentiellt sÀtt mer lÄngvarig isolering, fast i Jair Bolsonaros förvridna psyke.

Olof Ohlson
frilansjournalist
baserad i Brasilien

KlÀdtillverkare satsar pÄ svensk ull som i Äratal har kastats och brÀnts.

Ringhals vill fortsÀtta driva kÀrnkraftverket till 2060.

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial