Hundratals anstÀllda vid American University Medical Center i Beirut blev under fredagen uppsagda under den ekonomiska krisen i Libanon. Foto: TT/AP Photo/Hassan Ammar

Reportage

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Allt djupare kris i Libanon

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian mötte i torsdags Libanons president Michel Aoun och andra politiska ledare för att diskutera reformer för landet som faller handlöst i en allt djupare ekonomisk kris.

Av Bella Frank

LIBANON Le Drian besökte landet i tvÄ dagar för att diskutera reformer som krÀvs för att Libanon ska fÄ ta del av bÄde Internationella valutafondens hjÀlpprogram liksom annat internationellt bistÄnd. Landet har fallit i en allt djupare ekonomisk kris under Äret som gÄtt och beskrivs som den vÀrsta ekonomiska krisen nÄgonsin i landet. Den libanesiska valutan har tappat 80 procent av sitt vÀrde pÄ Ätta mÄnader.

Detta slÄr hÄrt mot landet som Àr kraftigt beroende av import och det har skett kraftiga prisökningar pÄ bÄde konsumtionsvaror och matpriser. Enligt en berÀkning i maj i Är hade matpriserna höjts med 190 procent pÄ ett Är.

Mellan oktober förra Äret och januari i Är stÀngdes 800 turistrelaterade företag permanent, detta i en industri i vilken omkring en fjÀrdedel av Libanons arbetskraft har arbetat inom. 25 000 personer förlorade sina arbeten under samma period, rapporterar Carnegie Middle East Center.

Le Drian mötte förutom president Aoun Àven parlamentets talman Nabih Berri och premiÀrminister Hassan Diab. Den tidigare kolonialmakten Frankrike har under en lÀngre tid agerat för att fÄ till stÄnd olika givarkonferenser, och pÄ en sÄdan konferens för tvÄ Är sedan utlovades omkring elva miljarder dollar i bidrag till landet.

BistÄndet har ofta villkorats med löften frÄn Libanons regering om reformer inom en rad omrÄden som telekom- och elsektorn, rapporterar Al Jazeera. Men dessa reformer har uteblivit liksom politiska reformer har uteblivit, och landets statsskuld som andel av bruttonationalprodukten steg frÄn 25 procent 2001 till 150 procent 2018.

– I dag Ă€r det internationella samfundet förfĂ€rat, sĂ€ger Sibylle Rizk, chef för den libanesiska lobbygruppen Kulluna Irada till Al Jazeera och fortsĂ€tter:

– Libanon Ă€r ett av de fĂ„ lĂ€nder i vĂ€rlden dĂ€r det finns sĂ„dan tröghet, sĂ„dan inkompetens i att genomföra nĂ„gra Ă„tgĂ€rder som syftar till att rĂ€dda nĂ„got alls.

Hon menar att givarkonferenser dessutom riskerar att bidra till att upprÀtthÄlla ett korrupt politiskt system och en korrupt elit:

– VĂ„rt budskap till det internationella samfundet Ă€r tydligt: Ge inte brĂ€nsle till det system som förde oss till den hĂ€r aldrig tidigare skĂ„dade krisen, hjĂ€lp dem inte att Ă„terupplivas, insistera pĂ„ villkor för bistĂ„ndet, sĂ€ger Rizk.

Det var detta korrupta och inkompetenta system som i höstas gjorde att tusentals libaneser frÄn alla delar av samhÀllet tog till gatorna. Den ekonomiska krisen hade redan blivit kÀnnbar för mÄnga vars levnadsstandard sjönk kraftigt. Innan protesterna bröt ut hade landet hÀrjats av skogsbrÀnder som den politiska ledningen stod handfallen inför.

NĂ€r det stod klart att slĂ€ckningshelikoptrar – som donerats nĂ„gra Ă„r tidigare – inte hade underhĂ„llits och tillĂ„tits förfalla sĂ„ att de inte kunde anvĂ€ndas i slĂ€ckningsarbetet var det för mĂ„nga en symbol för elitens inkompetens och korruption. NĂ€r det nĂ„gra dagar senare infördes en skatt pĂ„ bland annat Whatsapp – som mĂ„nga libaneser anvĂ€nder för att ringa dĂ„ landets mobil- och telefontĂ€ckning Ă€r undermĂ„lig och dyr – fick mĂ„nga nog och började demonstrera liksom ockupera gator och torg med start den 17 oktober.

Dela artikeln: 

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial