Flickor väntar på matutdelning i ett provisoriskt läger i Lima. Många är drabbade av nedstängningen under coronapandemin. Foto: TT/AP Photo/Rodrigo Abd

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Ökning av försvunna flickor i Peru

I Peru har fler än 900 kvinnor och flickor försvunnit sedan coronapandemins utbrott. Av dessa är 70 procent minderåriga. Försvinnandena har skett under nedstängningen till följd av pandemin, vilken har pågått i tre och en halv månad, och är en ökning sedan tidigare år, rapporterar landets nationella ombudsman.

Av Christin Sandberg

Peru – Under karantänen, från den 16 mars till den 30 juni, anmäldes 915 kvinnor försvunna i Peru och de saknade befaras ha dödats, säger Eliana Revollar, chef för avdelningen för kvinnors rättigheter vid det nationella ombudsmannakontoret i Peru, till nyhetsbyrån AFP.

Peru hade stora problem med våld mot kvinnor redan före coronakrisen. Under 2019 mördades 166 kvinnor, vilket var det högsta antalet de senaste tio åren. Och våldet mot kvinnor i landet generellt påverkar individer, familjer och samhället i stort, vilket inte minst vittnesmål och larmrapporter via sociala medier visar, liksom de protester som hållits mot våld mot kvinnor i landet.

Eliana Revollar tror att isoleringen i hemmen, restriktionerna i stort och den ökade arbetslösheten i kombination med hälsokrisen bidragit till en upptrappning av våldet, som nu alltså har lett till att antalet mord på kvinnor ökar ytterligare.

Sedan i juli har landets myndigheter dock börjat lätta på restriktionerna.

Peru har runt 33 miljoner invånare. Före coronapandemin anmäldes i snitt fem kvinnor och flickor försvunna varje dag. En siffra som nu har stigit till åtta.

Revollar säger att det behövs ett samlat register över saknade personer i Peru. Det innebär att det verkliga antalet försvunna kan vara högre än de siffror som rapporteras. Utan statistik är det svårt att överblicka effekterna av krisen, menar hon.

Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen (2016) har Peru den tredje högsta förekomsten av våldsbrott mot kvinnor i världen efter Etiopien och Bangladesh.

Kvinnorättsorganisationer larmar om att polisen och åklagarmyndigheten i många fall inte bryr sig om att undersöka försvinnandena utan avfärdar dem med att kvinnorna säkert gett sig iväg frivilligt. Det är förhastade slutsatser som inte tar i beaktande de många mord på kvinnor som faktiskt äger rum, samt förekomsten av människohandel och påtvingad prostitution, menar dessa organisationer.

Dessutom är straffriheten för våld mot kvinnor, försvinnanden och mord på kvinnor hög. Det gör att mörkertalen tros vara stora både vad gäller att anmäla försvinnanden samt våld i hemmen.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial