Krönika

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

En felande lÀnk

Av Spoon Jackson

KRÖNIKA Förlorade brev och paket börjar bli normen hĂ€r. Jag tvivlar pĂ„ att de bara rĂ„kat komma bort eller attförseningarna beror pĂ„ digitala fel. Datorer kan bara en sak: logik. Datorer gör vad de programmeras att göra. Datorer har Ă„tminstone inte Ă€nnu utvecklat oberoende tankar eller skapat egna mĂ€sterverk, för i varje konstverk finns en ofullkomlighet eller dimension som bara konstnĂ€ren kĂ€nner till.

Post frĂ„n USA till Europa tar vanligtvis tvĂ„ veckor. Jag bad min bror Abe att skicka ett manuskript till en vĂ€n och filmare i Tyskland för över tvĂ„ mĂ„nader sedan. Inte ens en spĂ„rningsservice kan hitta paketet. Ett brev till ”min andra mamma” i Sverige tog en mĂ„nad. Jag skickade ocksĂ„ minförsta krönika om covid19 Ă€mnad för Tidningen Global till en svensk vĂ€n för ett par mĂ„nader sen för översĂ€ttning till svenska. Jag har aldrig tidigare missat en deadline. ÄndĂ„ har nĂ„gon form av mĂ€nsklig kedja eller felande lĂ€nk brustit och det brevet har inte heller kommit fram. Brev och paket adresserade hit har ocksĂ„ varit försenade eller försvunnit. Kanske rĂ€ckte inte munskydd och handskar till postens anstĂ€llda.

FĂ€ngelsehögtalarna ropar ut att ”six feet” Ă€r det rekommenderade avstĂ„ndet för att minska risken att bli sjuk och placeras i karantĂ€n, vilket hĂ€r innebĂ€r isoleringscell. HĂ€r finns inte tillrĂ€ckligt med utrymme nĂ„gonstans varken inomhus eller utomhus för att vi ska kunna hĂ„lla six feet avstĂ„nd frĂ„n varandra. Att fĂ„ utrymme Ă€r ett nĂ€stan omöjligt konststycke. Jag Ă€r inrymd i en sovsal dĂ€r det finns 18 toaletter utan dörr som delas av över 200 fĂ„ngar. Ingen av dem ligger six feet frĂ„n varandra. I dagrummet kan du kanske komma six feet frĂ„n nĂ„gon annan för nĂ„gra korta ögonblick.

Kaliforniens fÀngelsesystem försöker minska fÀngelsepopulationen, men det finns tusentals fÄngar som dömts för lindriga brott, Àldre och mÄnga med hÀlsoproblem som skulle kunna slÀppas och vara en del av lösningen för att kontrollera covid-19. Det mÄste till en radikal reducering av fÄngar innan man överhuvudtaget kan ta itu med frÄgan om social distansering. HÀr pÄ Solano State Prison har de hittills flyttat cirka 100 fÄngar av 4 000.

FĂ€ngelserna Ă€r överfulla. Man har begrĂ€nsat vĂ„r rörelsefrihet i överfyllda sovsalar och dagrum till att vi bara fĂ„r gĂ„ ut gĂ„rden tvĂ„ gĂ„nger i veckan – i skift. Allt arbete och alla program Ă€r instĂ€llda. De har tagit bort var fjĂ€rde vĂ„ningssĂ€ng. Delat ut blekmedel för desinfektion, tvĂ„l och toalettpapper. Det finns inte tillrĂ€ckligt med munskydd, men en del fĂ„ngar har tillverkat egna. De flesta jag har pratat med Ă€r oroliga för covid-19. HĂ€r kan viruset festa pĂ„ Ă€ldre och döende eftersom det inte finns nĂ„gonstans att ta vĂ€gen för att hĂ„lla distans.

I slutÀndan mÄste vi ÀndÄ se helheten realistiskt och enkelt och inte gÄ in i domedagstÀnkande att viruset kommer att förstöra hela mÀnskligheten. Vi fÄr inte fastna i myten om covid-19 och vi mÄste stÄ emot negativitet.

Covid-19 verkar kunna attackera och smitta mÀnniskor andligt och mentalt ocksÄ. Jag tror att mÀnniskor ibland lÄter covid-19 styra, liksom snöbollseffekten nerför ett berg. Vi mÄste ta pandemin pÄ allvar, men ÀndÄ inte lÄta den sÀtta oss i sjÀlvpÄlagda fÀngelser och beröva oss allt det vi tycker om att göra tillsammans. Vi Àr sociala varelser. Just nu lÀngtar mitt hjÀrta efter alla vÄrfÄglar. Deras fria sjÀlar inspirerar mig oÀndligt.

 

FOTNOT: I USA har man inte tillgÄng till internet i fÀngelser. All kontakt med omvÀrlden gÄr genom brev,telefon och besök.

Flera fÀngelser i Kalifornien har mÄnga smittade, men hittills har Solano dÀr Spoon sitter klarat sig utan.

Spoon tillhör riskgrupperna, han har diabetes och Àr över 60 Är.

KlÀdtillverkare satsar pÄ svensk ull som i Äratal har kastats och brÀnts.

Ringhals vill fortsÀtta driva kÀrnkraftverket till 2060.

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter