ledare

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Allt handlar om perspektiv – och makt

Av Nette Wermeld Enström

LEDARE Minns ni O.J. Simpson? Den före detta proffslegenden inom amerikansk fotboll som kom upp sig i societeten och inte lĂ€ngre ville kĂ€nnas vid sina svarta bröder frĂ„n slummen. Än mindre ville han associeras med sin samtids svarta motstĂ„ndsrörelse.

Det Àr inget ovanligt fenomen, att maktpositioner förÀndrar perspektiven.

Vissa har anfört att O.J. internaliserade det vita Amerikas förestÀllningar. Andra menar att han pÄ grund av sitt erövrade överlÀge blev blind för den strukturella rasismen. SjÀlv pÄstod han att strukturell rasism inte existerar överhuvudtaget, samt att kriminaliserade svarta har sig sjÀlva att skylla. Samtidigt som han slog skiten ur sin fru och ackumulerade sin personliga förmögenhet genom att sÀlja idén om den amerikanska drömmen, illusionen om allas lika möjligheter, i diverse reklam för billiga produkter.

Allt omkring O.J. framstod som bÄde rimligt och möjligt, ja nÀstan som en naturlag, Ànda tills han anklagades för mordet pÄ sin vita hustru, Nicole Brown. DÄ bytte han strategiskt sida och pÄstod att rasismen hade dömt honom pÄ förhand; och Black America (som han senare Äter skulle överge eftersom han bryr sig lika lite om strukturell rasism som dödlig sexism) slöt lojalt upp bakom honom.

FÄ som mördats sÄ brutalt som Nicole Brown har fÄtt sÄ mycket hat riktat mot sin person postumt. Och fÄ rÀttsfall, genom historien, har varit sÄ besatt av rasism som försvaret av maktfaktorn O.J.

Om rÀttegÄngen hade Àgt rum i dag sÄ hade den sannolikt haft tyngre fokus pÄ alla Är av misshandel och hot som föregick mordet, eller?

Det Àr lÀtt att tÀnka pÄ O.J. i efterdyningarna av Metoo. RÀttsfallet har ofta jÀmförts med vÄldtÀktsrÀttegÄngen mot filmproducenten Harvey Weinstein, bÄde nÀr det gÀller omfattningen av kostnader och publicitet, och frÄn flera hÄll har det framförts retroaktiva analyser; som att Nicole Brown sannolikt aldrig ens hade gift sig med O.J. frÄn första början, om det hade funnits en medvetenhet om sexuellt vÄld i begynnelsen av deras relation som prÀglades av hot och misshandel frÄn dag ett.

Jag tror dock att mÄnga fortfarande skulle anse att hon hade sig sjÀlv att skylla. Vissa skulle nog till och med argumentera för att hon förtjÀnade sitt öde.

I lördags sommarpratade producenten Miriam Haley, som var ett huvudvittne i vÄldtÀktsrÀttegÄngen mot Harvey Weinstein, i P1. Hon berÀttade bland annat om det sociala maskineriet som aktivt försökte tysta Harvey Weinsteins offer, dÀribland henne sjÀlv.

Harvey Weinstein hade ett helt nÀtverk av kontakter som arbetade för hans beskydd, vilket kÀnns igen frÄn flera mÀktiga mÀn vars nisch att utnyttja kvinnor och/eller minderÄriga har avslöjats den senaste tiden (till exempel Jeffrey Epstein, Bill Cosby, R. Kelly, Michael Jackson med flera). Och ett av Miriam Hayleys budskap var att vi alla har ett ansvar i att förÀndra kulturen som möjliggör övergrepp och tar förövare i försvar.

Hennes sommarprat var ett av sÀsongens bÀsta (tillsammans med Patrik Lundbergs som mot tidsandan lyckades handla om bÄde klass och kön) och hennes mod Àr beundransvÀrt, men; om det bara vore sÄ enkelt, att om vi alla tog ansvar och sa ifrÄn sÄ skulle allt bli bra.

TyvÀrr Àr det inte sÄ lÀtt, eftersom för somliga Àr förövaren offer och vice versa.

Allt handlar om perspektiv – och makt – som inte alltid lĂ„ter sig reduceras till sexism, eller rasism för den delen, lika lite som medhjĂ€lparnas psykologi enbart  kan förklaras med akademiska teorier om internaliserat förtryck.

Inget tydliggör det bÀttre Àn Harvey Weinsteins egen försvarsadvokat Donna Rotunnos plÀderingar i rÀtten. Hon har gjort sig en karriÀr pÄ att försvara förövare och begÄ karaktÀrsmord pÄ sexualbrottsoffer, som hon helt öppet anser har sig sjÀlva att skylla. 

Donna Rotunno representerar bara de vÀrderingar och den syn som tjÀnar hennes egen plÄnbok och status. Hon Àr lika lite motstÄndare till sexistiskt vÄld som O.J. Simpson var eller Àr antirasist. Och hon drabbas lika lite av sexistiskt förtryck som O.J. har förhindrats makt pÄ grund av strukturell rasism. Det vill sÀga inget alls.

Numera kallar sig O.J. inte för antirasist lÀngre, medan Donna Rotunno gÀrna beskriver sig som den ultimata feministen. En mer adekvat benÀmning för hennes positionering Àr snarare cowboyfeminism som syftar till kvinnor som tar parti för mÀktiga mÀn och mot andra kvinnor, för att de tjÀnar pÄ det. Och dem finns det gott om, precis som det finns mÄnga O.J.:s.

För maktens högdjur spelar det ingen roll om de Ă€r rasifierade eller könade. Och det Ă€r just dĂ€rför som klass aldrig fĂ„r upphöra att analyseras – och klassamhĂ€llet kritiseras.

Allt annat Àr konservativt.

Strandskyddet!

Ikeas FSC-certifierade möbler tillverkas av illegalt skövlade skogar.

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial