Foto: TT, Wikipedia/Montage: Jan-Åke  Eriksson

Nyhetsquiz

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Är du en messerschmitt?

De rÀtta svaren hittar du nederst pÄ sidan. Tjyvkika inte!

I september 2015 enades FN:s 193 medlemslÀnder om att tillsammans avskaffa fattigdom och hunger, förverkliga de mÀnskliga rÀttigheterna, uppnÄ jÀmstÀlldhet och lösa klimatkrisen. I en resolution antogs 17 mÄl kallat de Globala mÄlen. Vad heter resolutionen?

1   MillenniemÄlen
X   Agenda 2030
2   Parisavtalet

Den 25 maj dödades George Floyd av polisen efter ett ingripande i Minneapolis, USA. Detta har lett till vÀrldsomspÀnnande protester organiserat av Black Lives Matter, en organisation som protesterar mot vÄld som utförs mot svarta mÀnniskor. I slutet av 1960-talet fanns en liknande organisation, Black Panthers, som bland annat ville ha ett omedelbart slut pÄ polisbrutaliteten mot, och mördandet av afroamerikaner. Vad var Black Panthers motto?

1  Power to the People 
X  I’m Black and Proud
2  White man can’t jump

 

En svensk organisation som startade 2011 och  har hĂ€mtat inspiration frĂ„n amerikanska Black Panthers-rörelsen Ă€r Pantrarna – för upprustning av förorten.  I vilken förort startade Pantrarna?

1  Husby
X BiskopsgÄrden
2  RosengÄrd

 

Sveriges statsminister Olof Palme mördades den 28 februari 1986 pÄ SveavÀgen i Stockholm. Mördaren sÄgs sedan springa Tunnelgatan och uppför trapporna mot David Bagares gata. Vem av följande har aldrig varit misstÀnkt för att vara denne mördare?

1  Krister Petersson
X 33-Ă„ringen
2  Skandiamannen
3  PKK
4 Christer Pettersson
5 Sydafrikanska underrÀttelsetjÀnsten Vilket av följande Àr inte ett citat av Olof Palme?

1  ”I företagen sitter bankfolket i styrelserna som babianhannar.”
X ”De har rensat det dukade bordet, de har tömt skafferi och visthusbodar, de har lagt Ă„kern i trĂ€da och Ă€tit sig igenom de internationella bankpalatsens matsalar pĂ„ svenska folkets kontokort.”
2 ”Nu tycker jag att vi gemensamt i denna sal sjunger We shall overcome”
3  ”Mycket av vĂ€rldens elĂ€nde Ă€r resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut”
4 ”Folkens lĂ€ngtan efter frihet kan i det lĂ„nga loppet inte slĂ„s ner”

 

1984 kom Kina och Storbritannien överens om att hela HongkongomrÄdet skulle överlÄtas till Kina 1 juli 1997. Detta skulle ske under en paroll, enligt vilken Hongkong skulle fÄ ett stort mÄtt av sjÀlvstyre och rÀtten att behÄlla sitt kapitalistiska system, sin samhÀllsordning och alla medborgerliga fri- och rÀttigheter i minst 50 Är. Vad heter parollen?

1  All makt Ät folket
X En för alla – alla för en
2  Ett land – tvĂ„ system

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter