Isberg som lossnat från Grönland flyter ivär, Kulusuk, aug 2019. Foto: TT/AP Photo/Felipe Dana
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Grönlands istäcke har nått tipping point

Av Christin Sandberg

GRÖNLANDS istäcke har smält så mycket att det aldrig kan återgå till vad det en gång var och försök att bromsa den globala uppvärmningen kommer inte att hindra den från att brytas sönder. Det visar en ny studie av forskare vid Ohio State University.

Istäcket på Grönland smälter så snabbt att det idag är den största enskilda bidragaren till stigande havsnivåer.

– Isförlusten har varit så massiv under de senaste åren, att den har orsakat en mätbar förändring i gravitationsfältet över Grönland, säger Michaela King huvudförfattare till rapporten till CNN.

I nuvarande takt bidrar issmältningen på Grönland till att havsnivån stiger en millimeter per år, men takten förutspås öka. Havsnivåerna tros stiga med nästan en meter fram till århundradets slut och därigenom förstöra otaliga stränder och kustremsor.

Kuststaten Florida i USA och lågt belägna ö-nationer är några särskilt sårbara platser. Bara i USA bor fyrtio procent av befolkningen i kustområden, som kommer att påverkas av de stigande havsnivåerna.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial