Utveckling av Sinovac-vaccinet i Peking. I Kina har invÄnare redan injicerats av vad landets lÀkemedelsproducenten Sinovac kallar ett sÀkert Covid-19-vaccin. Foto: TT/AP Photo/Ng Han Guan

Reportage

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Kapitalet och vaccinet  

Kampen om att vara först ut med ett godkĂ€nt Covid-19-vaccin pĂ„gĂ„r för fullt. LĂ€nder positionerar sig inför de kommande, saluförda doserna, bland annat för att sĂ€lja dem vidare. I Kina har statliganstĂ€llda redan börjat vaccineras med ett för omvĂ€rlden icke-vedertaget vaccin. Spelet om vaccinmiljarderna Ă€r i full sving – men ingen Ă€r immun mot den förestĂ„ende skuldkrisen, varnar ekonomer.

Av Klas Lundström

COVID-19 En rad pÄgÄende vaccinationstestomgÄngar vÀntas tillkÀnnage sina resultat i oktober. Men i takt med den globala pandemins fortsatta spridning och allmÀnhetens press pÄ politiker om restriktionslÀttnader hörs farhÄgor om vaccinframtagandet frÄn forskarhÄll. Storbritannien har förvisso gett University of Oxford och lÀkemedelsbolaget Astra-Zeneca klartecken att Äteruppta sin vaccinframtagandeprocess efter tillfÀlligt stopp till pÄtrÀffade bieffekter bland deltagare.

Det Àr inget konstigt i att framtagningsprocesser av nya vacciner tillfÀlligt stoppas för temporÀra utredningar. Men i fallet med Covid-19 har liknande testprocesser tillfÀlligt stoppats i Brasilien, Sydafrika och USA. Detaljerna inifrÄn framtagningslaboratorierna Àr knapphÀndiga, vilket forskare befarar kan leda till allmÀnhetens misstro och spridande av falska rykten.

– Vi vill inte ge vacciner ett dĂ„ligt rykte, vi vill försvara vaccinförtroendet – men det rĂ„der en otrolig brist pĂ„ öppenhet, sĂ€ger Yannis Natsis, policy manager vid European Public Health Alliance med sĂ€te i Bryssel, till tidskriften Nature.

”En mellanvĂ€g som gynnar rika lĂ€nder”

Astra-Zenecas verkstĂ€llande direktör Pascal Soriot har – under en paneldiskussion arrangerad av World Economic Forum den 24 september – försvarat riktlinjerna för lĂ€kemedelsbolagets kliniska prövningar som menar att information om enskilda deltagare inte ska offentliggöras för att sĂ„vĂ€l skydda deras som studiens integritet.

De rĂ„dande fas-3-testerna berör flera tusen deltagare, men flera forskare – dĂ€ribland Thomas Lumley, biostatistiker vid nyzeelĂ€ndska University of Auckland – menar att fler tester och fler deltagare Ă€r av nöden för att leverera konkreta svar pĂ„ huruvida ett vaccin verkligen reducerar de mest kritiska följderna av Covid-19. De rĂ„dande vaccintesterna har enligt Lumley valt en mellanvĂ€g, vilket i form av en stor vaccinationsvĂ„g skulle göra mycket för att minska smittspridningen i samhĂ€llet:

– Ett modesteffektivt vaccin skulle vara till stor hjĂ€lp, sĂ€ger Thomas Lumley till Nature.

HjĂ€lporganisationen Oxfam belyser i en fĂ€rsk rapport ett annat hörn av framtagningsprocessen – den om det senare godkĂ€nda Covid-19-vaccinets tillgĂ€nglighet:

”Rika lĂ€nder som motsvarar 13 procent av vĂ€rldens befolkning har redan tillskansat sig mer Ă€n hĂ€lften (51 procent) av de ledande Covid-19-vaccinkandidaternas utlovade doser”, skriver Oxfam.

Malaria – en annan vaccinhuvudvĂ€rk

En förlaga till det upptrappade spelet om Covid-19-vaccinet, informationstillgÄng och vilka som kan komma att fÄ veckla upp sina tröjÀrmar inför vaccinationsnÄlen har varit framtagandet av ett malariavaccin.

2015 godkĂ€ndes vĂ€rldens första licenserade malariavaccin – RTS,S, Ă€ven kĂ€nd som Mosquirix – efter flera Ă„rs vistelse pĂ„ laboratoriernas ritbord. Vaccinet togs fram pĂ„ 1980-talet av forskare verksamma vid det nuvarande belgiska lĂ€kemedelsbolaget GlaxoSmithKline i samarbete med bland annat Microsoftgrundaren Bill Gates och hans fru Melinda Gates stiftelse.

Under 2019 sjösattes pilotprojekt i Ghana, Kenya och Malawi och effektgraden rĂ€knas till mellan 25 och 50 procent bland nyfödda och smĂ„ barn. Under 2021 vĂ€ntas nya beslut fattas om fortsatta tester i malariadrabbade lĂ€nder, vilka föregĂ„s av – för lĂ€kemedelsbolagens rĂ€kning – lukrativa upphandlingsförhandlingar.

”Vaccin – ingen helhetslösning”

Förhoppningen om ett effektivt malariavaccin fÄr emellertid inte skugga fortsatt anvÀndande av myggnÀt och myggmedel, menar Micael Serafini vid LÀkare utan grÀnsers schweiziska huvudkontor i GenÚve.

Hon fÄr medhÄll av den erfarne malariaforskaren Brian Greenwood, som varit med och översett malariavaccinationsprogrammets pilotprojekt 2019:

– Vad hĂ€nder om folk slutar sova under sina myggnĂ€t och ifall förĂ€ldrar slutar uppsöka sjukvĂ„rd med sina febriga barn för malariatester. Det mĂ„ste följas noga, sĂ€ger han till tidskriften Science.

Liknande farhÄgor hörs frÄn den pÄgÄende framtagningsprocessen av ett Covid-19-vaccin. SÀkra avstÄnd, munskydd och restriktioner kring stora folkuppslutningar fÄr inte underskattas i bekÀmpningen av den rÄdande smittspridningen.

En kostnadsfrÄga

LĂ„ngt ifrĂ„n alla invĂ„nare i malariadrabbade lĂ€nder vĂ€rlden över vĂ€ntas dĂ€rutöver ha rĂ„d med Mosquirix dĂ„ vaccinets rekommenderade dosantal – tre omgĂ„ngar – uppgĂ„r till en total kostnad pĂ„ 200 kronor. Allt i ett skede dĂ„ OECD:s bistĂ„ndskommittĂ© DAC – som har till uppgift att granska medlemslĂ€ndernas bistĂ„ndsvolym och bistĂ„ndskvalitet – konstaterar att bistĂ„ndet till utvecklingslĂ€nder ligger kvar pĂ„ samma nivĂ„er 2019 som 1990 – motsvarande 0,30 procent av medlemslĂ€ndernas sammanvĂ€vda BNI.

FN varnar för att den globala trenden med sjunkande nivÄer av bistÄnd medför stigande skulder hos utvecklingslÀnder, nÄgot som inte bara minskar enskilda staters förmÄga att angripa hÀlso- och sjukvÄrdsproblem med full kraft, utan Àven sÀmre rustar dem för att dra sitt strÄ till stacken i kampen för vÀrldens hÄllbarhetsmÄl.

Bidragsberoende Ă€r heller ingen hĂ„llbar lösning, menar Ghanas president Nana Akufo-Addo, men till och med filantropen och superkapitalisten Bill Gates tillstĂ„r att den privata sektorn – som Ă€r tĂ€nkt att fylla tomrummet som det uteblivna bistĂ„ndet lĂ€mnar efter sig – inte kan lösa allting:

– Vi mĂ„ste vara realistiska kring vilka hĂ„l som den privata sektorn kan och inte kan tĂ€ppa igen, menar Bill Gates.

En frÄgestÀllning som i tider den globala Covid-19-pandemins globalekonomiska följder speglas mot en stundande skuldkris.

”En indikation pĂ„ problemets vidd Ă€r att 90 lĂ€nder redan har vĂ€nt sig till Internationella valutafonden (IMF) för tillgĂ„ng till nödlĂ€gesfinansieringsinstrument. Det stĂ„r klart att det hĂ€r inte bara Ă€r ett problem för lĂ„ginkomstlĂ€nder i Afrika”, skriver Homi Kharas, ekonom vid tankesmedjan Brookings utvecklingsprogram, i en analys.

Kina massvaccinerar

I slutÀndan Àr det upp till enskilda lÀnder att reglera, bestÀmma och köpa in ett godkÀnt Covid-19-vaccin. Just nu arbetar ett tjugotal lÀkemedelsbolag febrilt för att vara först ut med fÀrdiga paket, allt för gynnsamma förhandlingspositioner. I Kina har invÄnare emellertid redan injicerats av vad landets lÀkemedelsproducent Sinovac kallar ett sÀkert Covid-19-vaccin.

Statligt anstĂ€llda och anstĂ€llda inom statliga Ă€gda bolag var först ut, rapporterar New York Times. Inom kort ska Ă€ven lĂ€rare, matbutiksanstĂ€llda och kineser med uppdrag utanför landets grĂ€nser vaccineras. Globala hĂ€lsoexperter Ă„ser den kinesiska massvaccineringen med frĂ„gande miner. Inget land har hittills injicerat ett oprövat – eller Ă„tminstone globalt vedertaget – vaccin i lika stor skala utan föreliggande studier.

– Min oro Ă€r att mĂ„nga anstĂ€llda i de berörda bolagen finner det svĂ„rt att vĂ€gra delta, sĂ€ger Kim Mulholland, barnlĂ€kare vid australiska Murdoch Children Research Institute och involverad i mĂ„nga Covid-19-testprocesser, till New York Times.

”Covid-19-vaccinsfamiljen” – dysfunktionell eller solidarisk?

I frÄga om vaccinering av uppmÀrksammade och globala sjukdomar som exempelvis Covid-19 och malaria Àr det klart att mycket finns att vinna pÄ att vara först i mÄl med fÀrdiga sprutor. Prestige, politisk strÄlglans, ekonomiska vinningar (sÀrskilt för lÀnder dÀr lÀkemedelsbolag Àr knutna till statliga myndigheter).

Just den senare aspekten – ekonomin – silas ocksĂ„ i slutĂ€ndan ner pĂ„ enskilda individer, varav mĂ„nga lever under redan socioekonomiskt svĂ„ra förhĂ„llanden. Att enskilda lĂ€nder, företrĂ€desvis i vĂ€stvĂ€rlden, sĂ€krar doser av Covid-19-vaccinet redan innan ett vaccin finns pĂ„ plats och inte bara för att dosera sin egen befolkning utan Ă€ven för att sĂ€lja det vidare, talar om ett högriskspel med en potentiellt dödlig sjukdom som spelbrĂ€da.

DĂ€rför uppmanar WHO samtliga lĂ€nder i vĂ€rlden att ”anslutSinoa sig till Covid-19-vaccin-familjen”.

– Vi har lĂ€rt oss den hĂ„rda vĂ€gen att den snabbaste vĂ€gen för att sĂ€tta stopp för pandemier och att Ă„terstarta ekonomier Ă€r genom att skydda högriskpopulationer överallt, snarare Ă€n enskilda lĂ€nders hela befolkningar, sĂ€ger WHO:s ordförande Tedros Adhanom Ghebreyesus, rapporterar Financial Times.

Fakta: Covid-19

Covid-19 stĂ„r för ”Coronavirus Disease 2019” och tillhör coronavirusfamiljen. Viruset upptĂ€cktes i slutet av 2019 i Kina och har (28/9) orsakat över 995 000 dödsfall och nĂ€ra 33 miljoner dokumenterade sjukdomsfall i 235 lĂ€nder. Merparten av coronavirus Ă„terfinns bland olika djurarter. Endast ett fĂ„tal virustyper kan emellertid överföra smittan direkt frĂ„n djur till mĂ€nniska. I dagslĂ€get finns det sju coronavirus som kan smitta och ge upphov till sjukdom bland mĂ€nniskor. Av dessa virus Ă€r fyra vanliga och orsakar förkylning. Varianterna av coronavirusen SARS och MERS orsakar betydligt allvarligare luftvĂ€gssjukdomar.

KÀllor: FolkhÀlsomyndigheten och WHO

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter