ledare

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Coca-cola billigare Àn vatten

Av Daniela Portocarrero

LEDARE TÀnderna i deras leenden Àr alldeles bruna. Det ser nÀstan ut som att det har fastnat grus eller sand i gluggarna. Coca-colas logga hittas bakom ett konstant lager av damm frÄn de torra landsvÀgarna, upptryckt över de smÄ kioskerna som fungerar som en samlingsplats för mÀnniskor i alla Äldrar. I deras hÀnder? En Coca-cola tack. PÄ Mexikos landsbygd lever den amerikanska drömmen vidare, det ser propagandan och marknadspriserna till.  

Med denna bilden i huvudet (formad efter nÄgra mÄnader i Mexiko under 2015) minns jag hur en Coca-cola köpt pÄ nÄgon av de dÀr smÄ kioskerna, sas vara billigare Àn vatten. SÄ var ocksÄ fallet innan regeringen beslutade att motverka detta under 2014 och började att beskatta lÀskedrycker för att motverka folksjukdomarna som följt. Innan denna skatt dock, sÄ var Coca-cola faktiskt billigare Àn vatten. Och Mexiko var Coca-colas största marknad.

Trots beskattningen sÄ verkar det som att försÀljningen inte sÀnkts till den förvÀntade nivÄn. Coca-colaföretaget fortsÀtter att omvandla fÀrskvatten till vad som i princip kan kallas gift, för att sedan fylla ett framkallat sockerberoende hos Latinamerikas nÀst största befolkning. Detta verkar vara en global trend för företaget, som satsar miljontals kronor pÄ kampanjer för att rena dess rykte. Att försöka tÀnka pÄ hur mycket vatten som konsumeras av företaget Àr minst sagt skrÀmmande.

Men sÄ fÄngade tidningen OmvÀrldens rubriker mina ögon i gÄr; fem bra saker som hÀnde i september. Deras tredje punkt handlade om Coca-cola i Oaxaca (en av Mexikos allra vackraste stater vid sidan av Stilla havet), den första staten i landet som nu totalförbjudit sockerhaltig lÀsk och snabbmatsförsÀljning till barn.  

Detta Àr bland annat en följd av att sju av tio personer i Mexico Àr överviktiga. Ett tragiskt faktum i ett land som producerar sÄ pass mycket frukt och grönsaker. RÄvarorna Àr dock inte alltid tÀnkta till deras invÄnare och hÀlften av landets jordbruksexport gÄr till grannen i norr, USA. Denna granne och dess manipulerande företag sÀljer sedan mycket skrÀp tillbaka. I form av Coca-cola, skrÀpmat och elektroniska prylar med korta liv.

Det Àr positiva nyheter att Oaxaca försöker att göra nÄgot Ät problemet med socker och sjukdomarna som följer, tiotusentals personer dör Ärligen i landet till följd av denna annars legala verksamhet. Nu har alltsÄ artikel 20, förbud för lÀskedrycker och skrÀpmat för barn, intrÀtt i lagen för barns och tonÄringars mÀnskliga rÀttigheter. Att utvecklingen skedde i Är sÀgs vara en följd av befolkningens kamp mot pandemin, dÀr folksjukdomar i relation till socker förvÀrrat deras chans att bekÀmpa den.

Fenomenet att förbjuda saker brukar dock, historiskt sett, kunna skapa en svart marknad för dem. Barnen Ă€r fortfarande beroende av socker och förĂ€ldrarna kommer fortfarande att köpa hem Coca-cola. DĂ€remot kanske regeringen borde se över företagens rĂ€ttigheter i landet, bör Coca-cola ens ha tillgĂ„ng till Mexikos fĂ€rskvatten? Bör vatten ens vara en produkt pĂ„ marknaden? Är inte vatten en grundlĂ€ggande mĂ€nsklig rĂ€ttighet? 

Mexikos nÀrhet till kapitalismens bultande hjÀrta, USA, har haft en minst sagt negativ effekt pÄ landet. Men nu börjar alltsÄ en stat sÀga emot och försöka att skydda sina framtida medborgare, förhoppningsvis sÄ följer fler i dess exempel. Problemet Àr att storföretag som Coca-cola ibland kan förutspÄ en produkts potentiella undergÄng. Problemet Àr ocksÄ att Coca-cola Àr vÀrldens allra största dryckesförsÀljare och dÀrmed stÄr bakom mÄnga av vattenflaskorna som stÄr i vÀrldens butiker. DÄ ska man med andra ord undvika mer Àn bara lÀskedrycker, om moralen ska fÄ tala. 

Att vi fortfarande kan dricka kranvattnet i Sverige. 

Att fÀrskvatten har ett pris pÄ sig.

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter