Montage: Jan-Åke Eriksson Foto: TT/Wikipedia

Nyhetsquizz

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Är du en messerschmitt?

De rÀtta svaren hittar du nederst pÄ sidan. Inte tjyvkika!

1 Över hundra personer har dött och 100 000 hus har skadats i de vĂ€rsta översvĂ€mningarna i Sudan pĂ„ ett sekel. Nu hotar det stigande vattnet frĂ„n Nilen Ă€ven landets över 2000 Ă„r gamla pyramider och undantagstillstĂ„nd har utlysts. I januari 2005 slöts ett fredsavtal mellan den sudanesiska regeringen och rebellgruppen Sudan People’s Liberation Army, vilket ledde till en delning av landet. Den 9 juli 2011 delades sĂ„ Sudan i tvĂ„ stater dĂ„ en del av landet utropade sig som sjĂ€lvstĂ€ndig stat, och Ă€r alltsedan dess vĂ€rldens yngsta stat. Vad heter denna stat?
1   Östsudan
X   Sydsudan
2   VÀstsudan

2 För första gÄngen trÀder tvÄ militÀrer frÄn Myanmar fram och vittnar om slakten av en muslimsk folkgrupp frÄn delstaten Rakhine i Myanmar. Enligt FN Àr folkgruppen en av vÀrldens mest förföljda folkgrupper, Human Rights Watch har beskrivit förföljelsen av dem som etnisk rensning. Vad heter folkgruppen?
1  Rohingyer
X  Romani
2  Rojava

3 Ett internationellt forskarlag har funnit tecken pÄ mikroskopiskt liv i planeten Venus atmosfÀr. Man har hittat fosforföreningen fosfin som Àr ett sorts avfall som kommer frÄn levande organismer. Och pÄ tal om utomjordingar. Rykten pÄstÄr att USA:s militÀr förvarar kraschade UFO:n vid militÀrbasen Area 51, tillsammans med tillfÄngatagna och döda utomjordingar. Det pÄstÄs ocksÄ att amerikanerna till och med samarbetar med utomjordingar, och att Area 51 dÄ Àr tÀnkt att utgöra basen hÀr pÄ jorden vid ett utbytesprogram mellan utomjordingar och mÀnniskor. Var ligger Area 51?
1  Sonoraöknen
X Cape Canaveral
2  Mojaveöknen

4 Konflikten i VÀstpapua har eskalerat sedan Indonesien ökat sin militÀra nÀrvaro. VÀstpapua Àr efter en kritiserad FN-omröstning 1969 en del av den indonesiska arkipelagen. Strider rasar nu mellan indonesiska armén och befrielserörelsen OPM, Rörelsen för ett fritt Papua. PÄ vilken ö ligger VÀstpapua?
1  Nya Guinea
X Sulawesi
2  Timor

5  Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ser ut att överleva, efter att nyligen ha förgiftats med nervgiftet novitjok inför en flygresa till Moskva. VÀrldshistoriens kanske mest kÀnda giftmord skedde nÀr filosofen Sokrates Är 399 f.Kr. tvingades dricka en giftbÀgare, eftersom han anklagats för att förleda ungdomen. Vad innehöll denna bÀgare, som leder till att musklerna försvagas och den drabbade fÄr kramper, och andningsmuskulaturen förlamas vilket i sin tur leder till kvÀvning?
1  mistel
X belladonna
2 malört
3 odört

6 ”Den största folkhĂ€lsoframgĂ„ngen i Afrika sedan utrotningen av smittkoppor.” SĂ„ beskriver WHO det faktum att polio i dag förklaras utrotat pĂ„ den afrikanska kontinenten. Vilket annat namn brukar polio benĂ€mnas med?
1  lungröta
X  bleksot
2  strypsjuka
3  fransosen
4  vattuskrÀck
5  barnförlamning

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial