Demokratiaktivister gör tecknet som Àr symbolen för motstÄnd vid protester i Bangkok, 15 oktober.Foto: TT/AP Photo/Sakchai Lalit

Nyheter

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Thailands unga utmanar bÄde regering och monarki

Demonstrationerna i Thailand har fortsatt under helgen dÄ unga och studenter trotsat ett förbud om samlingar pÄ fler Àn fyra personer. Demokratirörelsen krÀver regeringens avgÄng, en ny konstitution och, unikt i Thailand, Àven reformer av monarkin.

Av Bella Frank

THAILAND Under bÄde lördagen och söndagen har demonstrationerna fortsatt i Thailand, och protester rapporteras inte bara i huvudstaden Bangkok utan Àven pÄ andra platser i landet. I fredags samlades ett par tusen personer med förnyade krav pÄ premiÀrminister Prayut Chana-o-Chas och regeringens avgÄng och krav pÄ att gripna aktivister ska slÀppas. Polis i kravallutrustning svarade med vattenkanoner, vilket kritiserats av Human rights watch.

Ända sedan i mars rĂ„der undantagstillstĂ„nd i landet pĂ„ grund av coronapandemin men i onsdags infördes utökade nödĂ„tgĂ€rder som förbjuder samlingar pĂ„ mer Ă€n fyra personer.
– Den yngre generationen kommer inte acceptera status quo lĂ€ngre. De fattiga blir fattigare och de rika blir rikare, klyftan vĂ€xer, sĂ€ger designstudenten Pim till Al Jazeera.

Under veckan greps flera protestledare, bland andra mÀnniskorÀttsadvokaten Anon Nampa, liksom Parit Chiwarak och Panusaya Sithijirawattanaku. Anon Nampa anklagas för uppvigling. Den 3 augusti blev han den första att öppet kritisera den thailÀndska monarkin genom att uppmana till reformer av kungahuset. Kort dÀrefter presenterade Panusaya Sithijirawattanakul ett manifest med tio punkter om hur kungahuset bör reformeras. I manifestet uppmanade hon till en begrÀnsning av kungens förmögenhet, och att kungen fortsÀttningsvis inte ger stöd till eventuella framtida kupper.

Det Àr ocksÄ kritiken mot den thailÀndska monarkin som skiljer de nuvarande protesterna, som pÄgÄtt i flera mÄnader, mot tidigare protester. Proteströrelsen krÀver nu inte bara regeringens avgÄng och Àndringar i konstitutionen utan Àven reformer av monarkin. Denna relativt milda utmaning mot monarkin Àr icke desto mindre ett radikalt stÀllningstagande i ett land som förbjuder all kritik mot monarkin.

Den thailÀndska kungen Maha Vajiralongkorn som besteg tronen 2016 vid 64 Ärs Älder Äret bor större delen av Äret i Tyskland, nÄgot som den nya proteströrelsen har kritiserat, liksom att han anses leva för vidlyftigt. Han Àr ocksÄ betydligt mindre populÀr Àn sin föregÄngare, pappan Bhumibol Adulyadej som regerade i 70 Är. Den tyska regeringen har uppmanat kungen att inte utföra statsangelÀgenheter frÄn tysk mark, rapporterar The Financial times. Kungaparet ÄtervÀnde nyligen till Thailand för vad som spÄs bli en lÀngre period.

I mitten av förra veckan utspelades nĂ„got mycket ovanligt nĂ€r drottning Suthidas kortege omgĂ€rdades av demonstranter, mĂ„nga med tre fingrar i luften – en symbol som Hunger games-filmerna inspirerat till. TvĂ„ av dessa demonstranter har sedan dess gripits under landets hĂ„rda lagstiftning mot majetstĂ€tsbrott. Bunkueanun ”Francis” Paothong överlĂ€mnade sig sjĂ€lv till polisen pĂ„ fredagen. I ett inspelat filmklipp upplagt pĂ„ Twitter förklarar han att han hoppas kunna bevisa sig oskyldig till anklagelserna om att ha försökt skada drottningen. Lagen om ”vĂ„ld mot drottningen eller hennes frihet” har inte anvĂ€nts pĂ„ flera decennier rapporterar nyhetsbyrĂ„n AFP.

– För att utkĂ€mpa den hĂ€r striden mĂ„ste jag riskera allt i mitt liv, min familj, mina vĂ€nner. Jag vet naturligtvis inte i nulĂ€get om jag kommer att lyckas, men saken Ă€r den att ha hopp Ă€r ett sĂ€tt att försĂ€kra sig om att hĂ„lla ut, sĂ€ger han i klippet och fortsĂ€tter:‹– Oroa er inte för mig, jag kommer att fortsĂ€tta kĂ€mpa för Thailands folk och för mĂ€nniskorna i #milktealliance, avslutar han och syftar pĂ„ den nĂ€tbaserade solidaritetsrörelse som vuxit fram mellan demokratirörelser i Thailand, Hongkong och Taiwan.

Thailands ekonomi, som lÀnge haft en pÄlitlig tillvÀxt har inte minst genom landets turistindustri, har drabbats hÄrt av coronapandemin. Och redan innan pandemins utbrott hade landets ekonomiska tillvÀxt sjunkit nÄgot. Landet har sedan 1988 kraftigt minskat fattigdomen men mellan 2015 och 2018 ökade andelen fattiga i landet frÄn 7,2 procent till 9,8 procent och mellan 2015 och 2017 ökade inkomstklyftorna i landet enligt VÀrldsbanken. Som en följd av coronapandemin har antalet thailÀndare som lever pÄ mindre Àn 5,5 dollar per dag spÄtts öka frÄn 4,7 miljoner under 2020:s första kvartal till 7,8 miljoner under tredje kvartalet.

Demokratiprotesterna har pĂ„gĂ„tt sedan i juli, men redan i februari vĂ€xte den nya protestvĂ„gen fram. Detta efter partiet Future forward party (FFP), tvingades upplösas efter att en domstol dömde att partiet tagit emot ett lĂ„n av partiledaren Thanathorn Juangroongruangkit som ansĂ„gs utgöra en olaglig donation. Thanathorn Juangroongruangkit Ă€r en karismatisk ledare och populĂ€r bland unga – i valet i mars förra Ă„ret blev partiet det tredje största. Nuvarande premiĂ€rministern Prayut Chana-o-Chas som vann valet kom till makten genom en militĂ€rkupp 2014.

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial