ledare

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Vem Àger vattnet?

Av Daniela Portocarrero

LEDARE PÄ en utstÀllning pÄ Etnografiska museet i Stockholm skildras den moderna mÀnniskans förhÄllande till naturen. Den inleds med bilder som ska fÄnga vÄrt konsumtionssamhÀlle och fortsÀtter genom att illustrera hur absurt det Àr att en enstaka vit t-shirt krÀver 2 500 liter vatten för att bli till. Detta vatten tas av stora företag pÄ mindre lyckosamma platser Àn de hundra tusen sjöarnas land (Sverige) och bidrar till att rent vatten Àr en bristvara över hela vÀrlden.

Kapitalismen har bidragit till att nÀstan allting pÄ vÄr planet har en Àgare, vare sig det Àr en stat eller en privat aktör. Det hÀr fenomenet leder till att företag kan Àga, köpa och sÀlja enorma vattenkÀllor och dÀrmed indirekt hindra fattiga mÀnniskor frÄn att dricka rent vatten. Detta hindrar givetvis inte bara vÀrldens fattiga, utan pÄverkar ocksÄ vÄr planets vÀxt- och djurliv, en aspekt som tillÄts bli sekundÀr i diskursen om den globala vattenbristen.

Förenta nationerna, hela vÀrldens fredsmÀklare, tog problemet med att vatten blivit en normaliserad produkt pÄ marknaden pÄ största allvar först under 2010. DÄ antog 122 av organets medlemsstater en resolution (kan tolkas som en kraftfull rekommendation) som faststÀllde att tillgÄngen till rent vatten Àr en mÀnsklig rÀttighet. Intressant nog verkade Sverige inte vara med pÄ noterna, dÄ vi tillsammans med 40 andra lÀnder lade ner vÄr röst. Anledningarna till detta Àr oklara, men det gÄr att tolka som att Sverige ville behÄlla sin rÀtt eller möjlighet att lÄta vatten vara en marknadsvara.

 Vidare har FN vissa krav pĂ„ vad rent vatten faktiskt innebĂ€r; det ska vara tillgĂ€ngligt vid bostaden, tillgĂ„ngen ska vara konstant och det ska ha en tillrĂ€ckligt god kvalitet, enligt deras grĂ€nsvĂ€rden. Med detta i Ă„tanke kan man konstatera att det i Ă„r, 2020, finns 2,1 miljarder mĂ€nniskor som fortfarande lever utan denna ”mĂ€nskliga rĂ€ttighet”.

 Under 2015 kom FN med Agenda 30 och de globala mÄlen. MÄl 6 av 17 innebÀr tillgÄng till rent vatten Ät alla, samt att se till att vÀrldens vatten förvaltas pÄ ett hÄllbart sÀtt. Den svenska regeringen uttryckte att dess ambition var att Sverige skulle bli ledande i genomförandet av agendan. PÄ regeringens hemsida stÄr det att Sverige vill vara en internationell förebild för hÄllbarhet och föra en politik som tar hÀnsyn till fattiga mÀnniskors perspektiv och mÀnskliga rÀttigheter. Vad innebÀr denna hÀnsyn om vi inte ens stÄr upp för rÀttigheten till rent vatten?

Att förhÄlla sig till vatten som en mÀnsklig rÀttighet blir dock i sig en relativt tom princip. Givetvis Àr det ett bra verktyg för mindre aktörer för att kunna hÀvda sin rÀtt till vatten gentemot kapitalismens försök att göra en marknad av allt vÄra ögon kan se. Men denna rÀtt kan ocksÄ fÄ bakslag och utnyttjas av fel krafter, sÄsom ett företag som hÀvdar sin rÀtt till vatten. Detta med tanke pÄ att företag rÀknas som legala personer.

Att vatten ska sluta vara en marknadsvara Àr sjÀlvklart. Att kalla vatten en mÀnsklig rÀttighet kan bidra till detta. Men det förflyttar samtidigt fokus frÄn den utveckling som egentligen krÀvs i vÄrt förhÄllande till vatten och naturen i sig. IstÀllet för att bara se till mÀnniskors sjÀlvklara behov bör vi ocksÄ kunna erkÀnna och se naturens rÀtt till sin kÀlla. För det Àr skogarnas vatten, djurens vatten och flodernas vatten ocksÄ. Vem ser till att deras tillgÄng sÀkerstÀlls nÀr vi Àr fullt upp med att brÄka om att dela vattnet med varandra?

DokumentÀrer som förklarar hur vi indirekt bidrar till vattenbrist vÀrlden över.

Allt vatten som försvinner i vÀrldens torrare delar för att producera vÀstvÀrldens klÀder och matvaror.

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial