ledare

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Bolivia återgår mot socialismen?

Av Daniela Portocarrero

LEDARE När jag lämnade Bolivia i april 2020 infann sig ett ännu större kaos än vid min ankomst i början på året. Då hade interimspresidenten Jeanine Áñez provokativt tagit över styret med en förstorad bibel i handen och militären i ryggen. Det viskades om en militärkupp av högerslag. När Áñez senare valde att ställa upp i landets omval (fel drag i en ”demokrati”) var anklagelserna rakare. Hela världens vänster såg Bolivia följa med i Sydamerikas svepande högervåg. Till min egen förvåning så visade dock söndagens omval på en socialistisk seger, där MAS-partiet och Luis Arce vann folkets majoritet.

Förra året avbröt Bolivia 14 år med urbefolkningsledaren Evo Morales och hans parti MAS, Rörelsen mot socialismen, efter påstått valfusk. Jeanine Áñez tog över med starkt stöd av militären. Den politiska U-svängen kom lagom i tid till pandemin och det politiska kaoset som rått förstärkte Bolivias redan sköra situation. Landet har en lång historia av ett aktivt civilsamhälle som gärna tar över gatorna i högljudda och stundvis våldsamma protester mot auktoritära beslut, något som visade sig i motståndet till de tuffa corona-restriktionerna som Áñez beordrade.

När karantänen var som värst i april 2020 lämnade jag själv landet i ett evakueringsflyg från England. Då talades det om att politiska motståndare hamnade i fängelse för att ha motsatt sig det hårdnande grepp som Áñez regering hade över befolkningen, vidare att stora folkgrupper bröt mot karantänen och protesterade på gatorna trots mer eller mindre utegångsförbud. Månaderna som följde innan valet den 18 oktober var minst sagt turbulenta. En oväntad vändning kom i september när Áñez valde att dra tillbaka sin kandidatur, i hopp om att förstärka de andra och större kandidaterna från högersidan samt att Bolivia en gång för alla skulle lämna socialismen bakom sig och ”låta demokratin vinna”.

Demokratin, alltså folkets röst i Bolivia, gynnar dock inte den mer nyliberala politik som Áñez hoppades på. Ungefär en tredjedel av landets befolkning befinner sig fortfarande under den nationella fattigdomsgränsen och majoriteten tror uppenbarligen på en socialistisk väg framåt. Jag kan se hur den rika och ganska vita minoriteten, som jag som västerlänning kom nära i La Paz, suckar djupt och bekymrat över ytterligare år av socialistiskt styre, medans urfolkens färgglada flagga viftas högt framför dom.

Luis Arce, MAS-partiets tidigare finansminister, tar nu över rodret i Bolivia. Landet verkar återta sin plats som en socialistisk bubbla i den annars utbredda lutningen åt höger på Sydamerikas kontinent. Vinsten innebär också en möjlig återkomst för Evo Morales, som suttit i exil i Argentina. Dock väntas rättegångar för den karismatiske vänsterledaren om han återvänder, i fallet att allas röst får höras.  Frågan är nu vilken roll Luis Arce och partiet kommer att välja att ge Morales, om ens någon alls.

Arce har ett ödmjukt och självkritiskt tillvägagångssätt och har bland annat lovat landet att sitta i enbart en mandatperiod, för att sedan låta en yngre generation ta över. Löftet klingar nog tryggt hos befolkningen efter ett maktgalet beteende från Morales (som ändrade konstitutionen för att kunna styra längre) och den tillfälliga presidenten Áñez, som ställde upp i valet trots löften att inte göra det. Nu väntar en tuff period av att försöka återställa ett lugn i ett så starkt polariserat landskap som Bolivias.

För att inte romantisera vad denna socialistiska vinst betyder, bör dock understrykas att den inte är synonym med ett ökat skydd för exempelvis miljön (som MAS gärna utstrålat för omvärlden i form av moder jords rättigheter men som inte följts på hemmaplan). Landet befinner sig i en ekonomisk kris och pengarna behöver komma från något håll, MAS-styre kan då i förenklade drag komma att innebära fortsatt öppna dörrar för kinesiska investeringar och därmed fortsatt extern kontroll över delar av Bolivias överflöd av naturresurser. 

Luis Arce och hans ödmjukhet. 

Bolivias beroende av utländska investerare.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter