Foto: Christin Sandberg

Reportage

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Lampedusa – porten till Europa

Den lilla, karga och soldrĂ€nkta ön Lampedusa har varit hett stoff pĂ„ nyheterna i Italien och internationellt under sommaren. Liksom den grekiska ön Lesbos Ă€r Italiens sydligaste ö en port till Europa för migranter frĂ„n den afrikanska kontinenten. Vid ett par tillfĂ€llen under sommaren befann sig 1 400 migranter pĂ„ öns mottagningscenter med plats för 200. En del talar om nödsituation. Andra menar att allt som krĂ€vs Ă€r snabb och effektiv hantering och att EU ser över sina vĂ€gval.

Av Christin Sandberg

En dag med bra vÀderförhÄllanden kan det komma en, tvÄ eller till och med upp till tio bÄtar med flyktingar och migranter frÄn Nordafrika. Det gÄr aldrig att veta nÀr. Men om nÄgon av kustbevakningens bÄtar gett sig ut pÄ havet vet man att det Àr pÄ gÄng, sÀger Pino Maggiore som hyr ut smÄbÄtar till turister och kör migranter frÄn hamnen till mottagningscentret nÀr de anlÀnder.

Med blicken fast riktad ut mot havet vÀntar jag. Ingenting. Sent mot eftermiddagen ÄtervÀnder mÄnga smÄbÄtar med solvarma turister som tillbringat dagen med bad och snorkling vid nÄgon av öns vackra strÀnder till hamnen.

SÄ plötsligt hÀnder nÄgot. En av bÄtarna som dyker upp i horisonten eskorteras av kustbevakningen och finanspolisens bÄtar.

Bara nÄgra ögonblick senare Àr lÀkare, hjÀlparbetare och poliser pÄ plats vid hamnen.

Det Àr tvÄ bÄtar. PÄ den ena fÀrdas 14 personer, varav en familj med flera barn. PÄ den andra Àr 67 personer ombord. Majoriteten Àr mÀn. De ser unga ut.

De första som fÄr hjÀlp att ta sig upp pÄ land Àr barnfamiljen.

Medan skymningen sĂ€nker sig, lindas barnen in i prasslande vĂ€rmefiltar.  Deras kroppstemperatur mĂ€ts och fingrarna kontrolleras, för att se om de har skabb. Efter det fĂ„r de gĂ„ ombord pĂ„ bussar för transport till öns mottagningscentrum för migranter. DĂ€r kommer de att identifieras och testas för corona.

 


Man befarade att en nödsituation skulle uppstĂ„ pĂ„ Lampedusa, men hittills i Ă„r har bara 17 000 migranter anlĂ€nt till Italiens sydligaste ö. Foto: Christin Sandberg

AnlÀnder i egna bÄtar

Den hĂ€r sommaren har migrantbĂ„tarna, de allra flesta frĂ„n Tunisien – ett land som gĂ„r pĂ„ knĂ€na ekonomiskt efter sommarens uteblivna turister till följd av coronapandemin – fĂ„tt extra stor uppmĂ€rksamhet.

– I Ă„r har man Ă„terigen pratat om en nödsituation, men i sjĂ€lva verket har det inte kommit fler Ă€n cirka 17 000 personer, sĂ€ger Annalisa Camilli, journalist pĂ„ Internazionale och expert pĂ„ italiensk och europeisk migrationspolitik.

Det Ă€r betydligt fĂ€rre Ă€n rekordĂ„ret 2016, dĂ„ totalt 180 000 flyktingar och migranter kom till Italien. Året efter sjönk antalet med mer Ă€n 90 procent.

– Det vi ser i Ă„r, nĂ€mligen att migranter anlĂ€nder i egna bĂ„tar frĂ„n Tunisien, har inte hĂ€nt pĂ„ tio Ă„r, sĂ€ger Annalisa Camilli.

Det skulle kunna beskrivas som en nygammal rutt, som har tagits upp efter att europeisk migrationspolitik de senaste Ären har fokuserat pÄ att i första hand stÀnga vÀgen över centrala Medelhavet.

– Europeiska politiker har satsat allt pĂ„ att stĂ€nga flyktvĂ€gen frĂ„n Libyen, köra tillbaka dem som lyckats ta sig ut pĂ„ havet och kriminalisera rĂ€ddningsarbetarna, sĂ€ger Camilli.

Det handlar om att EU och dess medlemsstater gradvis minskat sina sök- och rĂ€ddningsaktioner, de sĂ„ kallade SAR-aktionerna, pĂ„ Medelhavet. FrĂ„n att tidigare ha samordnat och styrt rĂ€ddningsaktioner via institutionella aktörer, sĂ„som kustbevakningen och militĂ€ra aktörer, har EU övergĂ„tt till att bygga upp ”de sĂ„ kallade libyska kustbevakningarna” (scLYCG) genom att finansiera, utrusta, utbilda och politiskt legitimera dem.

 

Skjutit mot migranter

Den hÀr politiken kulminerade i juni 2018 nÀr man ritade om kartan och tog fram en helt ny SAR-region som skulle samordnas av de libyska myndigheterna.

Sedan dess hotas och förföljs de solidaritetsorganisationer som genomför viktiga SAR-operationer.

Det har fattats politiska beslut för att försöka kriminalisera och förklara dem olagliga. Det sker ocksÄ masstillbakadrivningar till Libyen. Enligt vittnesmÄl har den libyska kustbevakningen, som kontrolleras av milisgrupper, Àven skjutit mot migranter som lyckats ta sig ut pÄ Medelhavet.

Men det Àr inte bara med Libyen som EU har förhandlat. Turkiet, Marocko och Tunisien Àr exempel pÄ andra lÀnder som EU samarbetar med för att fÄ hjÀlp att hÄlla flyktingar och migranter borta frÄn EU.

– Den hĂ€r politiken, som gĂ„r ut pĂ„ att kontrollera, stĂ€nga ute och externalisera grĂ€nserna, det vill sĂ€ga förflytta dem lĂ€ngre ut, Ă€r bĂ„de mycket kostsam och orsakar stor tragedi, sĂ€ger Francesco Piobicchi frĂ„n den evangeliska kyrkans hjĂ€lporganisation Mediterranean Hope.

Han fortsÀtter:

– Det innebĂ€r ocksĂ„ att demokratin försvagas. Genom att finansiellt stödja auktoritĂ€ra ledare sĂ„som Erdogan i Turkiet, legitimerar EU en ledarstil som Ă€r odemokratisk.

 FrÄn EU:s sida handlar argumenten om att samarbetet syftar till att stoppa mÀnniskohandeln och hÄlla oönskad migration bort frÄn Europa.

Trots att antalet migranter som anlÀnt till Lampedusa under sommarmÄnaderna egentligen inte varit sÄ mÄnga, har vÀderförhÄllandena gjort att mÄnga anlÀnt samtidigt, vilket skapat en del praktiska problem för den lilla ön.

Tidningen Globals reporter försöker leta efter hÄlet i stÀngslet som det ryktas om. Men hon stoppas av polis. HÄlet möjliggör för migranterna att gÄ ut och in i centret för att bekanta sig med den lilla ön. Det har i sin tur gett upphov till oro att migranterna sprider coronaviruset.Foto: Christin Sandberg

 

Smiter genom staketet

PĂ„ mottagningscentret finns plats att ta emot 200 migranter. NĂ€r det var som allra mest var det 1 400 personer som skulle samsas dĂ€r. Hygien- och sanitĂ€ra utrymmen rĂ€ckte inte till, Ă€n mindre sĂ€ngplatserna. MĂ„nga av migranterna sov ute pĂ„ marken.

NÀr jag försöker fota in i det staket- och taggtrÄdsomgÀrdade centret, som Àr militÀrt omrÄde och vaktas av polis och militÀr, omringas jag helt plötsligt av militÀrhundar som legat gömda pÄ berget som omger centret.

Medan oron för coronan dominerat nyhetsmedierna har kontrollerna blivit allt mer rigorösa.

Polisen diskuterar vad de ska göra med mig, och lÄter mig sedan gÄ. Men jag kan glömma att försöka hitta det dÀr hÄlet i stÀngslet, som jag hört talas om, vilket tillÄter migranterna att gÄ ut och in frÄn centret.

Samma hĂ„l Ă€r ocksĂ„ anledningen till att migranter ibland har kunnat ses gĂ„ nere pĂ„ stan och kika runt pĂ„ den lilla ön som uppmĂ€ter 20 kvadratkilometer och har en befolkning pĂ„ 6 000 personer.

En gammal fransk patrullbÄt, som finansierats av den brittiske konstnÀren Banksy, styrs av Berlinbaserade aktivister i en rÀddningsaktion pÄ Medelhavet söder om Lampedusa. BÄten Àr döpt efter den franska feministen och anarkisten Louise Michel. Foto: Santi Palacios/AP/TT

Oroliga för coronaviruset

Det har i sin tur gett upphov till ryktesspridning och oro att migranterna sprider corona. Efter vÄrens karantÀnbestÀmmelser och nedstÀngning av hela landet finns det en reell oro för coronaviruset pÄ ön, som klarat sig undan med ett registrerat fall.

Det var inte förrÀn borgmÀstaren Salvatore Martello hotade med strejk som regeringen skyndade pÄ med hjÀlp för att förflytta personerna och tömma det överfyllda centret. TvÄ stora passagerarfartyg togs i bruk, dÀr personerna sattes i coronakarantÀn i minst tvÄ veckor innan de fördes till andra center runt om i landet.

– Vi har hela sommaren fĂ„tt dementera fake news om att migranterna sprider coronavirus. Inga testas i sĂ„ organiserad form som dem. Turisterna kontrolleras dĂ€remot inte alls, sĂ€ger han nĂ€r vi ses pĂ„ hans kontor.

Kopplingen mellan migranterna och coronaviruset har blÄsts upp och utnyttjats för politiska motiv.

Det högerpopulistiska och frÀmlingsfientliga partiet Lega och det nationalistiska och nyfascistiska partiet Italiens bröder har utmÄlat migranterna som kriminella och varnat för dem som coronaspridare.

Samma kvÀll som bÄtarna anlÀnt lÀgger sig den före detta senatorn, Angela Maraventano, frÄn partiet Lega, med kudde och tÀcke, mitt pÄ vÀgen i protest.

– Italienare, lĂ„t oss protestera! Alla Ă€r mot oss. Nu rĂ€cker det, inga fler migranter! skriker hon medan en man filmar henne.

Tillsammans blockerar de bussarna med ett 60-tal migranter, som efter nÀrmare 20 timmar pÄ havet, vÀntar pÄ att köras ett par kilometer till öns mottagningscentrum.

De som protesterar Àr mindre Àn en handfull personer, utan tillstÄnd att demonstrera. Polisen stÄr runtom och tittar pÄ.

NÀr polisen vÀl ingriper för att skingra folkmassan och lÄta bussarna köra förbi har de först ringt efter förstÀrkning, eftersom det har hunnit gÄ sex timmar och det har samlats mÄnga nyfikna lokalbor och turister vid platsen.

Allt har filmats och sĂ€nts direkt via sociala medier – inte minst frĂ„n Legas partiledare Matteo Salvinis konton.

– Det kaos som uppstĂ„tt kring migranterna i sommar handlar uteslutande om politisk spekulation frĂ„n partiet Lega som vill vinna de kommande valen, sĂ€ger borgmĂ€staren Salvatore, Martello, kallad TotĂČ.

Han fortsÀtter:

– Det som hĂ€nt hĂ€r visar att vissa som arbetar för staten (polisen red. anm.) har en egen agenda i förhĂ„llande till regeringen.

De första som fĂ„r hjĂ€lp att ta sig upp pĂ„ land Ă€r barnfamiljen. Medan skymningen sĂ€nker sig, lindas barnen in i prasslande vĂ€rmefiltar.  Foto: Christin Sandberg

 
”Allt hĂ€nger pĂ„ EU”

FlyktingfrÄgan anvÀnds av högerpopulistiska partier i mÄnga lÀnder i Europa. DÀrför behöver EU agera, menar Martello.

Kriminella aktörer som Àgnar sig Ät mÀnniskohandel och de mÄnga dödsfallen pÄ Medelhavet Àr alla indirekta konsekvenser av EU:s flyktingpolitik.

– Allt hĂ€nger pĂ„ vilka val EU gör, sĂ€ger borgmĂ€staren Martello,

Han menar att det krÀvs seriösa institutionella lösningar. Exemplen han radar upp ligger lÄngt ifrÄn EU:s föreslagna asyl- och migrationspolitik.

– Om det skulle vara möjligt för en tunisier att fĂ„ ett visum för att komma och arbeta i Italien eller för att kunna Ă„terförena sig med en slĂ€kting skulle vi inte ha alla de hĂ€r migrantbĂ„tarna som anlĂ€nder.

Martello menar att det finns mÄnga verklighetssituationer bakom de populistiska slogans som politikerna slÀnger sig med som bör berÀttas.

StÀngda hamnar eller stoppa alla bÄtar Àr tvÄ exempel.

–  Om du sĂ€ger att vi mĂ„ste göra en sjöblockad och stoppa alla bĂ„tar, sĂ„ mĂ„ste vi titta pĂ„ vad det innebĂ€r. NĂ€mligen att alla smĂ„bĂ„tar som kommer Ă„kande ska sĂ€nkas av militĂ€rer och mĂ€nniskor dödas.

– Men om du ser en person som hĂ„ller pĂ„ att drunkna, vad gör du dĂ„, rĂ€ddar du inte honom?

”Det vi ser i Ă„r, nĂ€mligen att migranter anlĂ€nder i egna bĂ„tar frĂ„n Tunisien, har inte hĂ€nt pĂ„ tio Ă„r”, sĂ€ger Annalisa Camilli.Foto: Christin Sandberg

 
VĂ€rdigare mottagande

Claudia Vitali, som arbetar för den evangeliska kyrkans hjÀlporganisation Mediterranean Hope, sÀger att mÀnniskor alltid kommer att söka sig en bÀttre framtid eller tvingas fly, dÀrför gÄr det inte stoppa migranter och flyktingar. DÀrför fungerar inte heller sÀkerhetstÀnket, som nu dominerar, enligt henne.

IstÀllet vill Vitali se mer hÄllbara lösningar och lÄngsiktiga svar som dels gör mottagandet mer vÀrdigt för de personer som kommer, dels fÄr samhÀllet som helhet att fungera bÀttre.

– Rent praktiskt behövs en snabbare hantering av de migranter som kommer för att de snabbt ska kunna föras till andra mottagningscentrum runt om i Italien. Mottagandet i Italien mĂ„ste vara brett och inte koncentrerat till stora centrum, som det nu Ă€r.

Hon tillÀgger:

– PĂ„ europeisk nivĂ„ behövs humanitĂ€ra korridorer, sĂ„ att mĂ€nniskor pĂ„ flykt kan ta sig hit och söka asyl utan att riskera livet pĂ„ Medelhavet, och mer flexibla och enkla visumregler för dem som anlĂ€nder frĂ„n Tunisien. PĂ„ sĂ„ vis skulle migranterna slippa tvingas söka sig till mĂ€nniskohandlare, och riska livet pĂ„ Medelhavet.

EU-kommissionens nya förslag till gemensam asyl- och migrationspolitik i EU har dock en annan inriktning. EU:s mÄl Àr att fÀrre ska komma till Europa, framför allt vill man försöka stoppa de som saknar asylskÀl och Àr sÄ kallade ekonomiska migranter.

Det vill EU göra genom att fokusera pÄ ÄtervÀndande samt stÀrka de yttre grÀnserna, det vill sÀga fortsÀtta pÄ en redan utstakad vÀg med fokus pÄ sÀkerhet och externalisering av grÀnserna.

– Det behövs inte mer Frontex-personal (EU:s grĂ€nskontrollmyndighet red. anm.) nĂ€r bĂ„tarna anlĂ€nder, utan medicinsk personal, psykologer och socialarbetare, sĂ€ger Pino Maggiore, infödd Lampedusabo.

Och tillÀgger:

– HĂ€r pĂ„ ön Ă€r det faktiskt inte heller bara turisterna som fĂ„r hotell och restauranger att snurra, Ă€ven alla som Ă€r hĂ€r och arbetar med flyktingmottagandet, inklusive ni journalister, Ă€r med och bidrar till den lokala ekonomin.

Och sĂ„ kommer det sĂ€kerligen fortsatt vara. Ön ligger nĂ€rmare Tunisien i Nordafrika Ă€n Sicilien, Italiens största ö. Historiskt har det alltid varit en plats dĂ€r mĂ€nniskor pĂ„ resa i Medelhavet stannar till.

–  Den geografiska placeringen innebĂ€r att ön historiskt alltid har varit en plats som mĂ€nniskor pĂ„ vĂ€g över Medelhavet har lagt till vid för att fylla pĂ„ brĂ€nsle och förrĂ„den, pĂ„minner historikern Giuseppe Surico, som Ă€r aktuell med en bok om Lampedusa.

Även för flyktingarna Ă€r ön en passage.

– Jag skulle vilja ta mig vidare till Tyskland, sĂ€ger Wajdi Naffati frĂ„n Gafsa i Tunisien pĂ„ knackig engelska precis efter att han kommit iland pĂ„ Lampedusa.

KarantÀn vÀntar

Men han vet att först kommer han tas till ett center för identifiering och coronatest. Sedan vÀntar karantÀn i ett av de stora fartygen som ligger i hamnen pÄ andra sidan ön. DÀrefter Àr det mer osÀkert vad som hÀnder.

Mest troligt Àr att han kommer att fÄ besked om att han inte har rÀtt att söka asyl och ombeds lÀmna landet.

En man söker tröst hos en besÀttningsman pÄ Open Arms rescue ship. Foto: AP/TT

Fakta Lampedusa

  • Lampedusa Ă€r Italiens sydligaste ö, som ligger mellan Sicilien och Nord–afrika. Ön befinner sig 205 km frĂ„n
    Sicilien och 113 km frÄn Tunisien.
  • InvĂ„nare: 6 000.
  • Yta: 20,2 km2

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial