Aktivister frÄn olika partier blockerar framfarten för ett tÄg i Kolkata, vid generalstrejken 26 november. Foto: TT/AP Photo/Bikas Das

NYHETER

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Hundratusentals i indisk bondeprotest

Flera hundratusen jordbrukare protesterar i Indien mot marknadsliberala lagreformer som röstades igenom i september och som smÄbönder tror kommer innebÀra en dödsstöt mot deras försörjning. Efter att samtal mellan ministrar och bondeledare i förra veckan bröt samman har en rikstÀckande strejk utlysts till tisdagen.

Av Bella Frank

INDIEN Narendra Singh Tomar, jordbruksminister och Piyush Goyal, handelsminister inledde enligt regeringen samtal med över 30 bondeledare- och företrÀdare. Men samtalen blev resultatlösa nÀr bondeledarna stod fast vid kraven om att de tre reformen helt mÄste dras tillbaka, och att om nya lagförslag lÀggs mÄste jordbrukarorganisationer konsulteras. För att öka pressen har en rikstÀckande strejk utlysts till tisdagen. Nya samtal Àr planerade att hÄllas pÄ onsdag, rapporterar Al Jazeera english.

Jordbrukarnas protester sammanfaller ocksÄ med protester mot en Àndrad arbetsrÀtt som bland annat begrÀnsar strejkrÀtten. Den 26 november gick arbetare och jordbrukare ut i en gemensam generalstrejk i vilken 250 miljoner deltog, rapporterar Industriall.

Flera hundratusen jordbrukare har marscherat till Delhi och slagit upp tÀltlÀger vid infartsvÀgarna till staden i protest mot marknadsliberala reformer kring försÀljningen, prissÀttningen och förvaringen av jordbruksprodukter. PÄ vissa platser har trafiken stoppats helt. I omkring tio dagar har jordbrukarfamiljer sovit i kalla tÀltlÀger och trotsat polisens försök att trÀnga bort dem. En av bondeledarna pÄ plats Àr Gurnam Singh Charuni som sÀger till BBC att privatisering inte fungerar i Indien:

– Vi kommer att förlora vĂ„r mark, vi kommer att förlora vĂ„ra inkomster om storföretag tillĂ„ts besluta om priser och köpa skördar. Fria marknader fungerar i lĂ€nder med mindre korruption och mer reglering. Det kan inte fungera för oss hĂ€r.

I de norra delstaterna Punjab och Haryana har protesterna pÄgÄtt i tvÄ mÄnader sedan lagarna antogs. Reformerna röstades igenom i september och syftar till att effektivisera det indiska jordbruket. Omkring hÀlften av landets över en miljard mÀnniskor arbetar inom jordbruket. DÀremot utgör jordbruket bara 15 procent av landets bruttonationalprodukt. I dagslÀget har bönder genom regleringar och subventioner viss prisgaranti pÄ 23 olika grödor och skulder skrivs ofta av.

Redan innan reformerna har det funnits möjlighet för indiska bönder att vÀnda sig till privata aktörer men mÄnga har förlitat sig pÄ landets omkring 7 000 reglerade marknader, sÄ kallade mandis. Enligt reformerna ska bönder genom att kunna vÀnda sig direkt till köpare kunna höja sina inkomster men bönderna menar att detta snarare kommer att göra dem Àn mer sÄrbara dÄ en borttagen prisgaranti riskerar att pressa ner priserna.

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter