RESAN

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Vi Àr bÄde obetydliga och ömtÄliga

Det nĂ€rmar sig jul och tid för eftertanke. NĂ€r TorbjĂžrn C Pedersen förra Ă„ret insĂ„g att hans resa jorden runt skulle pĂ„gĂ„ ocksĂ„ hela 2020 blev han förtvivlad. Projektet har pĂ„gĂ„tt alldeles för lĂ€nge‚ och var aldrig tĂ€nkt att ta sĂ„ hĂ€r lĂ„ng tid, men nĂ€r han ser tillbaka ser han Ă€ndĂ„ att de goda upplevelserna dominerar.

Dagboksanteckningar.
Sön 13 dec – dag 2521

Vilket Är det har varit! Jag Àr sÀker pÄ att mÄnga kommer att se tillbaka pÄ 2020 som det vÀrsta Äret i sitt liv. Och pÄ mÄnga sÀtt har det verkligen varit ett hemskt Är. NÀr jag 2019 insÄg att min resa jorden runt skulle pÄgÄ ocksÄ hela 2020 blev jag helt förtvivlad. Jag lyckades hÀmta mig och fortsatte min resa, men jag var övertygad om att jag inte var tillrÀckligt stark för att hantera Ànnu en jul pÄ resande fot.

Den danska sjömanskyrkan finns pÄ Mariners Club.

Projektet har pĂ„gĂ„tt alldeles för lĂ€nge‚ det var aldrig tĂ€nkt att ta sĂ„ hĂ€r lĂ„ng tid. Nu tittar jag i kalendern och ser att det har gĂ„tt över sju Ă„r sedan jag lĂ€mnade hemmet. Jag kommer sĂ€kert att tillbringa julen hĂ€r i Hongkong, och pĂ„ grund av de förseningar som orsakats av den globala pandemin Ă€r jag nĂ€stan sĂ€ker pĂ„ att julen 2021 ocksĂ„ kommer att spenderas hemifrĂ„n.

Kanske inser vi inte hur starka vi Àr förrÀn vi har utsatts för prövningar. Jag har velat Äka hem sedan 2015 men har ÀndÄ gÄtt i riktning framÄt sedan dess. Det har varit en blandning av bra och dÄliga upplevelser, men nÀr jag ser tillbaka ser jag att de goda upplevelserna dominerar.

Mitt skĂ€gg har blivit sĂ„ lĂ„ngt att det tar dubbelt sĂ„ lĂ„ng tid att torka det, jĂ€mfört med resten av min kropp efter en dusch. Traditionen har varit att jag bara rakar mig nĂ€r jag trĂ€ffar min fĂ€stmö, och det Ă€r nu fjorton mĂ„nader sedan


Hongkongs hamn Àr en av de mest trafikerade i vÀrlden.

FrÄn de nio lÀnderna jag har kvar att besöka pÄ min jorden runt-resa Àr Ätta hermetiskt tillslutna, och det enda landet som Àr tillgÀngligt Àr ÀndÄ inte riktigt tillgÀngligt.

Det Àr en liten skÀrgÄrdsstat i Sydasien som kallas Maldiverna. I Äratal har jag vetat att min vÀg till Maldiverna skulle gÄ frÄn Sri Lanka ombord pÄ ett fraktfartyg. Det finns sÀkert andra sÀtt att nÄ Maldiverna men absolut inga direkta förbindelser frÄn Hongkong. FrÄgorna kvarstÄr sÄledes: nÀr kommer jag att kunna resa vidare?

2020 har pÄ mÄnga sÀtt varit ett bra Är. Hela Afrikas kontinent förklarades fritt frÄn polio! Det fick nÀstan ingen uppmÀrksamhet, det Àr dock en enorm insats för mÀnskligheten. Det senaste ebola-utbrottet har ocksÄ slagits tillbaka. KlimatförÀndringar Àr i hög grad fortfarande ett stort hot för vÄr vÀrld, men vi har Ätminstone sett en viss förbÀttring under 2020, vilket om inget annat visar att mÀnniskan som art kan pÄverka resultatet.

Vandring till Wong Chuk Yeung

Det hĂ€r Ă„ret har verkligen varit ett Ă„r för reflektion för mĂ„nga, och det har varit ganska tydligt, tror jag, att vi som individer Ă€r bĂ„de obetydliga och ömtĂ„liga. Fienden i form av ett virus, Ă€r sĂ„ liten att vi inte ens kan observera den med blotta ögat – Ă€ndĂ„ har det framkallat kaos över vĂ„r planet.

Personligen undrar jag om viruset verkligen Àr det stora problemet, eller om det Àr mÀnskligheten? Vi visste sedan tidigt att allt vi behövde göra var att hÄlla oss socialt distanserade, upprÀtthÄlla en högre personlig hygien, och ibland bÀra en mask. Det Àr allt!

Under tiden skulle mer utbildade mĂ€nniskor se till att vi nĂ„gonstans utmed resans gĂ„ng skulle fĂ„ ett vaccin. SĂ„ hur hanterar vi denna vĂ„r enkla uppgift? Vi fuskar, vi tar genvĂ€gar, vi blir covid-uttröttade, vi tvivlar, vi debatterar, vi slĂ„ss, vi misstror – vi beter oss helt enkelt som idioter.

Hongkong: 25 procent stad – 75 procent natur.

”Vi” gick inte till mĂ„nen. NĂ„gra supersmarta, vĂ€lutbildade och
 trĂ€nade mĂ€nniskor reste till mĂ„nen baserat pĂ„ genial vetenskap och berĂ€kningar. ”Vi” tittade pĂ„. ”Vi” gillar dumma saker pĂ„ sociala medier, tar selfies, lĂ€gger upp bilder pĂ„ husdjur, bilder pĂ„ mat och bilder pĂ„ spĂ€dbarn. NĂ„vĂ€l, nu Ă€r det 2020 och bildens inflytande har minskat och ersatts av video. Same, same, but different.

Jag har fortfarande stor tro pĂ„ mĂ€nskligheten baserat pĂ„ allt som jag har sett och upplevt genom Ă„ren. TyvĂ€rr Ă€r vi i allmĂ€nhet inte överdrivet smarta. NĂ„ja … jag antar att vi gör det bĂ€sta vi kan. Eller kanske skulle jag korrigera det till: Jag hoppas att vi gör det bĂ€sta vi kan.

Den goda nyheten Àr att vi för flera mÄnader sedan inte visste om det var möjligt att göra ett vaccin mot covid-19, och nu har vi flera. NÀsta steg Àr produktion följt av distribution. Och dÄ mÄste vi ocksÄ hantera misstro och rÀdsla frÄn de mÄnga som tvivlar pÄ vaccin.

Ibland springer jag  löparrundor pÄ Kwai Chung Sports Ground.

Sociala medier och ibland bara vanliga medier i allmĂ€nhet verkar sĂ„ förgiftade i dag. Åsikter sprider sig och fakta blir diskutabelt. Hur konstigt Ă€r det inte att leva i en tid dĂ„ rena fakta Ă€r diskutabla?

Mitt senaste besök pÄ migrationsverket hÀr i Hongkong var lite annorlunda Àn tidigare. Jag besökte dem rutinmÀssigt mot slutet av min tvÄ mÄnaders förlÀngningsperiod för att ansöka om en ny period. Migrationsverkets ansvarige visade inget intresse alls för min prestation att endast stÄ nio lÀnder frÄn att bli den första i historien som nÄr vÀrldens alla lÀnder utan att flyga. Faktum Àr att han frÄgade mig
flera gÄnger om det inte fanns nÄgra flyg till Danmark för mig. IstÀllet för sextio dagar fick jag fyrtio, och varnades för att förlÀngningarna skulle bli kortare och kortare.

TÀnk dig om min resa fick sitt slut baserat pÄ en utvisning frÄn Hongkong via flyg! Tja, förhoppningsvis kommer det inte att sluta sÄ. Jag försöker vara förutseende och förberedd. Min bÀsta gissning nu för nÀr jag kommer att kunna lÀmna Hongkong ombord pÄ ett fartyg, Àr nÄgon gÄng runt mars 2021.

The ”Whirly Bird” i nöjesparken Ocean Park.

SÄ jag har ordnat ett jobb i Hongkong som började den 1 december. I och med det har processen börjat med att göra mig till en Hongkongbo och med att fÄ ett Hongkong-ID. Jag kommer att betjÀna dansk-flaggade fartyg som juniorassistent för Danska sjömanskyrkan i Hongkong.

De danska sjömanskyrkorna startade 1867 med det första uppdraget, en kyrka som öppnades i Hull, Storbritannien, 1868. Det finns nu 53 danska sjömanskyrkor runt om i vÀrlden.

Kyrkan syftar till att hjĂ€lpa danskar som reser utomlands, sĂ€rskilt sjömĂ€n och migrerande arbetare, och med min erfarenhet av att resa som passagerare pĂ„ tjugofem containerfartyg Ă€r jag ganska unik. ■

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter