Israelisk checkpoint vid bosÀttningen  Maale Adumim, nÀra Jerusalem. Foto: Oded Balilty/AP/TT

ESSÄ

Dela artikeln:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Bidens historiska möjligheter

För att Biden ska lyckas dÀr hans föregÄngare har misslyckats i Israel-Palestina-konflikten, mÄste han reparera den allvarliga skada som Trump har vÄllat hela fredsprocessen, och ÄterstÀlla palestiniernas förtroende för en ny förhandling som faktiskt skulle kunna leda till en permanent lösning, skriver Alon Ben-Meir. TyvÀrr Àr de nuvarande ledarna i Israel och Palestina inte i stÄnd att gÄ in i seriösa förhandlingar och mÄste lÀmna den politiska scenen innan Biden Äterupptar nya samtal.

Av Alon Ben-Meir/IPS

ESSÄ Nyligen hade jag chansen att förelĂ€sa för en grupp europeiska diplomater och journalister om olika konflikter, med fokus pĂ„ Mellanöstern. Under frĂ„gestunden fick jag frĂ„gan vilken av regionens konflikter Biden först borde ta itu med.

Utan sÀrskilt stor tvekan svarade jag Israel-Palestinakonflikten, inte bara för att den har pÄgÄtt i 70 Är, utan Àven för att den blir allt svÄrare, mer laddad och instabil, vilket reflekteras i hela Mellanöstern, och som utnyttjas av flera regionala makter för att frÀmja egna nationella intressen, vilket sorgligt nog bidrar till att dra ut pÄ konflikten.

Biden förvÀntas komma att stödja en tvÄstatslösning mot bakgrund av hans tidigare hÄllning i Israel-Palestinakonflikten, Àven om ett vÀxande antal israeler och palestinier inte lÀngre tror att ett sÄdant utfall Àr möjligt.

Jag hÄller inte med om denna uppfattning: palestinierna kommer aldrig att ge upp sin rÀtt till upprÀttandet av en egen oberoende stat, och enstatslösningen, som flyter omkring som ett alternativ, kommer aldrig att accepteras av israelerna, eftersom det skulle innebÀra en kompromiss om den judiska nationella identiteten som staten innebÀr och undergrÀva dess demokratiska natur.

Eftersom utspridningen av den israeliska och palestinska befolkningen Àr kopplad till varandra, sÄ kommer de tvÄ oberoende staterna bli tvungna att samarbeta pÄ mÄnga omrÄden, sÀrskilt nÀr det gÀller sÀkerhet och ekonomisk utveckling. Detta kommer att leda till att ett ramverk för en konfederation upprÀttas, vilket kommer att bli det slutliga resultatet efter flera Är av fred och försoning.

För att Biden ska lyckas dÀr hans föregÄngare har misslyckats, mÄste han reparera den allvarliga skada som Trump har vÄllat hela fredsprocessen, och ÄterstÀlla palestiniernas förtroende för en ny förhandling som faktiskt skulle kunna leda till en permanent lösning.

För att kunna Ästadkomma det mÄste han vidta specifika ÄtgÀrder innan samtalen pÄbörjas och faststÀlla regler för engagemanget, som bÄda sidor mÄste acceptera fullt ut och skriva under pÄ för att bekrÀfta sitt Ätagande att nÄ en överenskommelse.

PreliminÀra ÄtgÀrder

ÅterupprĂ€tta PLO:s beskickning i Washington: Biden bör tillĂ„ta den palestinska myndigheten (PA) att Ă„terupprĂ€tta sin beskickning i Washington. Det skulle omedelbart öppna upp en kommunikationskanal som Ă€r central för att en dialog mellan USA och PA ska kunna utvecklas.

Återuppta ekonomiskt stöd: Det Ă€r viktigt att Biden Ă„terinför det ekonomiska stöd som palestinierna fĂ„tt frĂ„n USA. Den palestinska myndigheten Ă€r ekonomiskt bunden och Ă€r i desperat behov av hjĂ€lp.

Förbjuda territoriell annektering: Biden-administrationen bör informera den israeliska regeringen att den kommer att invÀnda mot ytterligare annektering av palestinskt territorium.

Fryst bosÀttningsexpansion: Med tanke pÄ den intensiva kontroversen om bosÀttningarna och dess skadliga psykologiska och praktiska pÄverkan pÄ palestinierna bör Biden insistera pÄ att Israel tillfÀlligt fryser expansionen av bosÀttningarna. Denna frÄga bör ligga högst upp pÄ förhandlingsagendan för att möjliggöra en senare utvidgning av specifika bosÀttningar i samband med markbyten.

Bjud in Hamas att delta: Biden-administrationen bör bjuda in Hamas att delta i förhandlingarna tillsammans med PA eller separat, förutsatt att de avstÄr frÄn vÄld och erkÀnner Israels rÀtt att existera.

UtnÀmna professionella och opartiska medlare: Till skillnad frÄn Trumps sÀndebud som öppet stödde bosÀttningarna och knappt beaktade palestiniernas ambitioner, bör Bidens sÀndebud vara kÀnda för sin integritet, professionalism och förstÄelse för konfliktens snÄrigheter samt vara engagerade i en tvÄstatslösning.

Bjud in arabiska och europeiska observatörer: Arabstaterna och EU Àr fast förankrade i att vilja nÄ en lösning pÄ Israel-Palestinakonflikten. Saudiska och tyska tjÀnstemÀn skulle vara idealiska observatörer, som kan ge betydande hjÀlp genom sin unika förmÄga som ledande makt i den arabiska respektive europeiska regionen.

Regler för förhandlingarna

UpprÀtta slutförhandlingarna: Inga förhandlingar kan lyckas om inte de inblandade parterna Àr överens om det önskade slutresultatet. För palestinierna handlar det om upprÀttandet av en oberoende palestinsk stat och för israelerna om att upprÀtthÄlla sÀkerheten och oberoendet i en demokratisk judisk stat. Innan man inleder nya förhandlingar bör Biden-administrationen insistera pÄ att bÄda sidor otvetydigt förbinder sig till en tvÄstatslösning.

ErkĂ€nna historiska och psykologiska hinder: BĂ„da sidor har tidigare Ă€gnat vĂ€ldigt lite uppmĂ€rksamhet Ă„t behovet av att förstĂ„ varandras historiska erfarenheter – Förintelsen för israelerna och Nakba (katastrofen) för palestinierna – som de omedvetet anvĂ€nder som skyddande sköldar. Att erkĂ€nna varandras respektive traumatiska upplevelser skulle hjĂ€lpa till att mildra de psykologiska hindren som fortsĂ€tter att mata den ömsesidiga misstron och hatet.

FÄ ett slut pÄ den allmÀnna bitterheten: Inga förhandlingar kan föras i god tro i en atmosfÀr prÀglad av ömsesidig allmÀn bitterhet, vilket har prÀglat alla de tidigare fredssamtalen. En integrerad del i varje förhandlingsprocess Àr att bygga förtroende, vilket inte kan vÄrdas samtidigt som man fördömer varandra offentligt.

AvstÄ frÄn och förebygga vÄld: Det krÀvs att bÄda sidor, inte bara förbinder sig att avstÄ frÄn vÄld, utan Àven gör allt för att förhindra vÄldshandlingar mot varandra. För ett Àr sÀkert, det finns inget mer störande för förhandlingarna Àn ett hÀnsynslöst vÄldsdÄd.

För detta ÀndamÄl mÄste bÄda sidor samarbeta fullt ut i alla sÀkerhetsfrÄgor och dÀrigenom skicka ett tydligt budskap, sÀrskilt till extremister pÄ bÄda sidor, om att vÄld inte tolereras och att det vÀntar allvarliga pÄföljder för förövare.

Koppla bort och ”lĂ„sa in” överenskomna frĂ„gor: Vad som kommer att vara nödvĂ€ndigt i framtida samtal Ă€r att förbinda sig att ”lĂ„sa in” alla överenskommelser som nĂ„s kring en specifik frĂ„ga, koppla bort den frĂ„n alla andra och inte möjliggöra omförhandlingar i densamma om samtalen strandar eller kollapsar. Det kan förhindra att förhandlingar mĂ„ste Ă„terupptas frĂ„n grunden och tillĂ„ter ett fredsbyggande i block, som sĂ„ smĂ„ningom kan leda till ett avtal.

I det avseendet, har det vridits och vĂ€nts pĂ„ fem kritiska frĂ„gor – bosĂ€ttningarna, Jerusalem, de palestinska flyktingarna, nationell sĂ€kerhet och grĂ€nser – otaliga gĂ„nger i tidigare förhandlingar. Biden bör identifiera alla gemensamma nĂ€mnare i dessa frĂ„gor för att förhindra omförhandling av de delar som bĂ„da sidor redan har kommit överens om.

UpprÀtta en försoningsprocess: Förhandlingsprocessen mÄste samtidigt Ätföljas av en försoningsprocess. BÄda sidor mÄste initiera omfattande interaktioner mellan mÀnniskor för att gradvis mildra den djupa fiendskapen och misstron dem emellan, vilket inte kan förhandlas bort.

LĂ€mna den politiska scenen

TyvÀrr Àr de nuvarande ledarna i Israel och Palestina inte i stÄnd att gÄ in i seriösa förhandlingar och mÄste lÀmna den politiska scenen innan Biden Äterupptar nya samtal. PremiÀrminister Netanyahu Àr en kÀnd motstÄndare mot upprÀttandet av en palestinsk stat; han Àr ocksÄ anklagad för tre fall av korruption.

Även president Abbas har uttryckt en stark position i relation till bosĂ€ttningarna, Jerusalem och flyktingarna, och det kommer i princip bli omöjligt för honom att göra en tillrĂ€ckligt stor eftergift för att överleva politiskt.

USA Àr fortfarande den oumbÀrliga stormakten som kan föra de bÄda sidorna till en bestÄende fred, eftersom ingen annan mÀktig aktör kan utöva den typ av inflytande som krÀvs för att nÄ ett genombrott.

För att Biden-administrationen ska kunna lyckas med detta, mÄste den inta en mycket aktiv roll och framföra sina egna idéer och sÀtta ner foten nÀr det krÀvs.

Som president har Biden en historisk möjlighet att fÄ ett slut pÄ Israel-Palestina-konflikten och bÄda sidor gör bÀst i att ta till vara den möjligheten.

 

Alon Ben-Meir Àr professor i internationella relationer vid Center for global affairs vid New York university (NYU) och undervisar i kurser om internationella förhandlingar och Mellanösternstudier.

ÖversĂ€ttning: Christin Sandberg

Dela artikeln: 

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter