NYHETER:

Bottentrålning står för lika stora koldioxidutsläpp som flygtrafiken

Bara sju procent av världens hav står under något slags skydd. Foto: AP Photo/Alessandro Trovati
 
 

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Bottentrålning står för lika stora koldioxidutsläpp som flygtrafiken

Av Klas Lundström

FISKE Fiskebåtar som bottentrålar står för koldioxidutsläpp som sammantaget uppnår samma nivåer som hela flygindustrin, visar en ny banbrytande studie publicerad i Nature.

Koldioxidutsläpp från bottensediment och förstörda bottenmiljöer ökar och påskyndar havsförsurning och påverkar marint liv och långsiktig biologisk mångfald, visar studien som är framtagen av bland annat Enric Sala, knuten till National Geographic. 

I dagsläget står endast 7 procent av världens hav under något slags skydd, vilket gör att forskare och rapportförfattarna lyfter fram behovet av större marina områden till vilka storskaligt industriellt fiske inte bör beivras tillträde. 

Genom att beskydda ”strategiska” havsområden kan åtta miljoner ton havsmat säkras, visar rapporten.

– Det är tydligt att mänskligheten och ekonomin kan åtnjuta många fördelar av ett hälsosammare hav. Och vi kan konstatera att dessa fördelar snabbt kan komma till stånd om vi går samman och skyddar minst 30 procent av haven till år 2030, säger Enric Sala till The Guardian.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter