RESAN:

Byråkrati, bröllopstrassel och karantän

RESAN

Dela på facebook
Dela på twitter

Byråkrati, bröllopstrassel och karantän

Jorden runt med Torbjørn C Pedersen:

Tisdagen 2 mars hade Torbjørn tillbringat 400 dagar i Hongkong. Hundra gånger längre än planerat. För att kunna träffa sin fästmö har han i hemlighet gift sig, online via Utah, USA, och och lämnat in 472 sidor dokument till migrationsmyndigheterna. I väntan på att världen ska öppna upp efter corona antar han nya löparutmaningar.

Den 25 mars 2020 stängde Hongkong sina gränser för utlänningar. Jag kom dit den 28 januari 2020, vilket var turligt. Tur för om mitt fartyg hade anlänt två månader senare skulle jag inte ha släppts in. Ända sedan den 25 mars 2020 har jag också varit medveten om att om jag skulle försöka lämna Hongkong på en liten båt och något skulle gå fel … så skulle jag inte släppas tillbaka in. Och jag har dessutom varit väldigt medveten om att min underbara fästmö inte har något sätt att besöka mig på. Men i mars 2020 förväntade vi oss aldrig att det skulle bli så här länge. 

Om jag var bosatt i Hongkong skulle jag kunna återförenas med min fru om hon fick ett familjevisum. Tyvärr var vi inte gifta och jag var inte bosatt i HK. Men i november 2020 fick jag tips om ett litet kryphål. I Utah, USA, finns en byrå som arrangerar giftermål online. Det var inte den typen av bröllop vi hade önskat, men vi hade nu inte träffats på mer än ett år. Vi undersökte vidare och fann snabbt att ett onlineäktenskap inte skulle accepteras i Danmark, där det skulle anses ogiltigt. 

Hongkong har börjat öppna upp igen. Restauranger är nu öppna till klockan tio på kvällen och vi kan sitta fyra tillsammans vid bordet. Härligt, hoppas att det fortsätter så.   

Det är dock lagligt i Utah, och det duger i Hongkong. Så vi började det första steget i en tvåstegsplan: 1) att bli make och maka, och B) att bli medborgare i Hongkong. Min fru gifte sig den 19 december 2020. På min födelsedag. Det var hennes idé så att jag skulle komma ihåg det datumet. Jag gifte mig den 20 december, på grund av tidsskillnaden. Det var inte helt enkelt men vi lyckades med logistiken och byråkratin och blev nu vigda online, och några veckor senare höll jag vigselbeviset i min hand.

Den 18 januari 2021 fick jag så mitt anställningsvisum och en vecka senare fick jag mina ID-handlingar. Det var också en krånglig byråkrati som krävde många besök hos Hongkongs migrationsmyndighet. I verkligheten erbjöds jag ett jobb redan i november 2020. På papperet blev jag  assistent för den danska sjömanskyrkan i december 2020. Jag fick dock inte utföra något arbete förrän det hade godkänts av migrationsverket. Även om byråkratin i Hongkong kan vara ganska jobbig, tycker jag att den är ganska effektivt.

Allt du behöver göra är att följa regelverket och sedan ordnar sig saker och ting. Ibland är det dock ett krävande jobb att samla in den dokumentation som krävs. Ett bra exempel på detta var när jag var tvungen att ansöka om min frus familjevisum. Förutom standarddokument som vigselbevis, kopior av pass, mitt anställningsavtal och mitt nyförvärvade ID-kort, ville de också ha bilder som dokumenterade att vi hade ett långvarigt förhållande. 

Det var lätt att ge dem bilder av oss tillsammans eftersom hon redan hade besökt mig tjugo gånger. Men det var svårare med bilder från bröllopet, och från vårt liv tillsammans efter bröllopet. Speciellt eftersom vi inte var fysiskt tillsammans på bröllopet eller hade varit efter det. Migrationsverket ville också ha födelsebevis, bankregister, pensionsplaner etcetera. Vi var också tvungna att visa upp dokumenterad kommunikation mellan varandra. Migrationsverket föreslog brev eller telefonsamtal. Men det är 2021, och det är inte så vi kommunicerar. Jag tittade på vårt WhatsApp-konto och hittade ett sätt att spara vår korrespondens som en fil. Filen innehöll arton månaders textmeddelanden och jag tryckte på print. Och skrivaren skrev ut. 472 sidor.

Om jag hade överlämnat 472 sidor till ett regeringskontor i Danmark är jag säker på att någon skulle blivit upprörd. Hongkong är dock väldigt annorlunda än Skandinavien och det finns stora chanser att de skulle vilja ha alla papper och se det som en gest av ärlighet. Antingen det, eller bli upprörda och begära att varje sida skulle översättas till engelska. Det gick dock bra och den 10 februari 2021 skrev migrationsverket att jag kunde hämta hennes visum. 

En vecka senare fick hon det med kurir i Köpenhamn och den 18 februari landade hennes flygplan i Hongkong. Hon påbörjade den 21 dagar långa karantänen och kommer att släppas ut den 10 mars. Och det blir också slutet på nitton månader av skäggtillväxt från min sida. För jag rakar mig bara när jag får se henne. 

Det är svårt att förutsäga framtiden under denna pandemi. Men vi hoppas att vi kommer att vara tillsammans här i Hongkong till åtminstone maj månad. Min fru (i Utah och Hongkong) arbetar för ett läkemedelsföretag i Danmark och har fått tillstånd att arbeta från Hongkong så länge kontoret i Danmark är stängt. Men om saker skulle vända och om kontoret öppnas igen måste hon återvända. Låt oss avvakta och se. 

Om jag erbjöds fribiljett för att gå ombord på en båt imorgon och resa till ett av de återstående nio länderna skulle jag avböja. Jag har försökt åka vidare i fyra hundra dagar nu, men, nu är det dags för mig att stanna. Det verkar som om världen långsamt kommer att öppnas upp och att saker och ting kommer att gradvis bli bättre. Så att äntra en båt nu bara för att fastna någon annanstans är värt mindre än att spendera lite tid med den kvinna jag älskar. Och sedan när världen börjar öppna upp, kommer min jorden runt-resa att fortsätta igen. 

I Östtimor den 31 augusti 2019. 

Vi utrustade hennes hotellrum med ett löpband och en fläkt. Hon får inte lämna rummet eller ens öppna ett fönster! Rummet har också utrustats med två dataskärmar så att hon kan arbeta effektivt. Jag bestämde mig för att ta mig an ännu en fysisk utmaning när jag blev engagerad i Goggins Challenge. Och jag drog in min fru in i det också. 

Goggins Challenge är en utmaning där man springer 6,4 km var fjärde timme under 48 timmar. Så, 12 löpningar totalt, vilket ger upp till 77,25 km. Jag gjorde det under öppen himmel och hon gjorde det på ett löpband i ett trångt hotellrum. På grund av fyra timmars-regeln kan du maximalt få tre timmars sömn mellan löpningarna under två dygn. Och kroppen hinner knappt återställa sig. Det är en intressant utmaning eftersom det handlar om både fysisk uthållighet, och sömnbrist. Men vi lyckades båda två och jag antar att det kommer att bli min sista utmaning på länge. För nu har jag något helt annat att fokusera på.

Dela på facebook
Dela på twitter