REPORTAGE:

Historisk strid i Bessemer avgörs i dag

Senator Bernie Sanders talade i Bessemer, Alabama i USA i fredags för att ge sitt stöd Ät arbetarna pÄ Amazonlagret som kÀmpar för att bilda en fackförening. Foto: AP Photo/Kimberly Chandler

REPORTAGE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Historisk strid i Bessemer avgörs i dag

I dag Ă€r sista dagen som anstĂ€llda pĂ„ Amazonlagret i Bessemer i Alabama kan rösta om facklig anslutning. En av frĂ„gorna som stĂ„tt i fokus Ă€r arbetsvillkoren – bland annat har flera anstĂ€llda kĂ€nt sig tvungna att kissa i flaskor för att hinna med sina arbetsuppgifter. I förra veckan avslöjades att ledningen kĂ€nt till att sĂ„ Ă€r fallet trots att man nekat att sĂ„dant förekommit. 

I fredags talade ocksÄ senator Bernie Sanders pÄ plats i Bessemer för att ge sitt stöd:

– Vad ni gör Ă€r historiskt, sade han.

Av Bella Frank

USA Senator Bernie Sanders, som introducerades av rapparen Killer Mike, möttes av jubel nÀr han drog ner sitt munskydd och höll ett kortare tal utomhus inför en grupp Ähörare pÄ fredagen. MÄnga demokrater, och Àven vissa republikaner, har offentligt gett sitt stöd Ät arbetarnas försök att bilda en fackförening. 

För att sÄ ska ske mÄste en majoritet av de omkring 5 800 arbetarna pÄ Amazonlagret rösta för att bilda ett fack och i dag, mÄndag den 29 mars, Àr sista dagen för arbetarna av avlÀgga sina röster. 

– Och om ni klarar av det hĂ€r kommer arbetare över hela landet sĂ€ga, ”om folk Alabama kunde ta sig an den  rikaste mannen i vĂ€rlden sĂ„ kan vi ocksĂ„ göra det”, sade Bernie Sanders. 

Amazon oroas inte bara för facklig organisering i Bessemer utan för det exempel det skulle tjĂ€na för andra arbetare vid Amazon. För om Bessemerlagret bildar fack bryts Amazons lĂ„nga historia av facklig frĂ„nvaro pĂ„ arbetsplatserna i USA. Mycket pekar pĂ„ att Amazon har skĂ€l för oro – mĂ„nga har hört av sig till fackföreningen Retail, Wholesale and Department Store Union (RWSDU) för att fĂ„ mer information om hur man gĂ„r till vĂ€ga – och det Ă€r dĂ€rför striden i Bessemer dragit till sig uppmĂ€rksamhet inte bara frĂ„n runt om i USA utan frĂ„n hela vĂ€rlden. 

”VĂ„rt ekonomiska Selma”

Den senaste tiden har fackföreningar i USA och internationellt twittrat sitt stöd, till och med demonstrerande arbetare som kÀmpar mot kuppen i Myanmar har sÀnt budskap om solidaritet till Bessemers arbetsstyrka, som utgörs av en stor majoritet afro-amerikaner och Àven en stor del kvinnor.

– Bessemer Ă€r vĂ„rt ekonomiska Selma, kampen för fackliga rĂ€ttigheter och levnadslön, Ă€r vĂ„rt ekonomiska Selma, sade pastor William Barber i ett tal pĂ„ Youtube i fredags och syftade pĂ„ medborgarrĂ€ttskampen i mitten av 1960-talet.

Black Lives Matter har varit en inspiration för mĂ„nga arbetare pĂ„ Bessemer, och rörelsen har ocksĂ„ tagit stĂ€llning till stöd för facklig organisering, bland annat genom en solidaritetskaravan som genomfördes i staden för nĂ„gra veckor sedan. ”PĂ„ samma sĂ€tt som vi har ett rĂ€tt att leva har vi rĂ€tt att arbeta. Striden i Alabama Ă€r helt enkelt del av en större rörelse för kollektiv befrielse”, sade Black Lives Matter-medgrundaren Patrisse Cullors i ett pressmeddelande pĂ„ RWDSU:s hemsida i samband med det. 

MÄnga har ocksÄ pekat pÄ det faktum att Amazon pÄ olika sÀtt sagt sig stödja Black Lives Matter och svartas kamp för rÀttvisa i landet, samtidigt som företaget försöker hindra fackliga rÀttigheter pÄ sina arbetsplatser andas hyckleri. 

En historisk strid

Frances Wallace som Àr aktiv bÄde i Black Lives Matter och i kampen för att bilda en fackförening i Bessemer menar i en intervju av Left Voice att kampen Àr densamma: 

– Med Black Lives Matter kĂ€mpar vi för att se till att vi inte mördas, och med fackföreningen kĂ€mpar vi för att se till att vi kan fĂ„ en levnadslön, sĂ€ger hon.

Frances Wallace menar att bÄde dessa strider syftar till att förbÀttra för marginaliserade grupper i framtiden och att hon hoppas att mÀnniskor kommer att kunna se tillbaka till det som hÀnder nu och se att det har gjort skillnad:

– Det kĂ€nns inte alltid som man skriver historia nĂ€r man Ă€r mitt uppe i det, sĂ€ger hon upprepade det som sĂ„ mĂ„nga har beskrivit den pĂ„gĂ„ende striden – som nĂ„got historiskt. Bernie Sanders betonade just den aspekten i sitt tal i fredags:

– Vad ni gör Ă€r historiskt. Över hela landet har mĂ€nniskor fĂ„tt nog av att bli utnyttjade och av att inte fĂ„ den  vĂ€rdighet de förtjĂ€nar, sade Sanders.  

Talade i senaten

Bernie Sanders bjöd ocksĂ„ nyligen in till en utfrĂ„gning i senaten för att diskutera arbetsförhĂ„llandena pĂ„ Amazon och generellt. I utfrĂ„gningen deltog bland annat Jennifer Bates, en av lagerarbetarna pĂ„ Amazon som förra sommaren kontaktade fackföreningen Retail, Wholesale and Department Store. Till utfrĂ„gningen var Ă€ven Amazons Ă€gare och grundare Jeff Bezos inbjuden. Bezos – vars rikedom vĂ€xte med omkring 70 miljarder dollar förra Ă„ret – tackade inte helt ovĂ€ntat nej till att medverka.

Bates beskriver i sitt inlĂ€gg till senaten hur företagsledningen pĂ„ Bessemer reagerade nĂ€r de upptĂ€ckte att arbetarna tagit initiativ till att organisera sig fackligt. Hur de anstĂ€llda tvingats gĂ„ pĂ„ timslĂ„nga obligatoriska möten som kallats för ”utbildning om facket” och ibland skedde flera gĂ„nger i veckan. Hur antifackliga budskap satts upp pĂ„ arbetsplatsen, till och med inne pĂ„ toalettbĂ„sens dörrar. Hur ledningen skickar sms till de anstĂ€llda.

– Företaget har bara hamrat in olika skĂ€l till varför en fackförening Ă€r en dĂ„lig idĂ©. Och vi var tvungna att lyssna. Om nĂ„gon sade nĂ„got och motsatte sig vad företaget sade sĂ„ avslutades mötet och folk blev tillsagda att Ă„tergĂ„ till arbetet. Sedan följde de upp med att genomföra enskilda möten pĂ„ golvet, sade Bates. 

Urinerar i flaskor

Arbetsmiljön pĂ„ lagret, liksom pĂ„ andra Amazonlager, har beskrivits som oerhört pressad, dĂ€r arbetare mĂ„ste utföra hundratals uppgifter under en timme. Alla avbrott, som att gĂ„ pĂ„ toaletten eller dricka ett glas vatten, registreras som ”time off task”, alltsĂ„ tid som inte Ă€gnas Ă„t arbetsuppgiften. För mĂ„nga sĂ„dana avbrott kan innebĂ€ra varningar, löneavdrag eller till och med avsked. 

Arbetsvillkoren för sĂ„vĂ€l Amazons förare, liksom arbetare pĂ„ lager, har uppmĂ€rksammats lĂ€nge och fler larm har de senaste Ă„ren ocksĂ„ kommit om att anstĂ€llda kĂ€nner sig nödgade att kissa i flaskor för att inte fĂ„ avbrott i arbetet under sina skift. Ledningen har nekat till detta, bland annat skrev Amazon pĂ„ Twitter i onsdags i förra veckan att ”om det var sant skulle ingen arbeta för oss”. 

Men samma dag kunde amerikanska Intercept avslöja lĂ€ckt information frĂ„n företaget, bland annat att ledningen kĂ€nt till att förare inte bara tvingats kissa i flaskor utan Ă€ven bajsa i pĂ„sar. Detta för att inte orsaka förseningar som kan leda till att de inte lyckats uppfylla sina kvoter. Enligt Intercept dokumenteras detta av företaget som ”oprofessionellt beteende” men enligt nĂ€ttidningen har inget gjorts för att ”lĂ€tta den press som orsakat det”. 

Som lÄnga work-out-pass

Jennifer Bates beskriver sina niotimmarspass pÄ jobbet som en lika lÄng intensiv work-out, med ett arbetstempo som utsÀtter arbetarna för stora pÄfrestningar dagligen. Den enorma byggnaden i Bessemer Àr utrustad med flera hissar men anstÀllda fÄr inte anvÀnda dem, de Àr endast för produkterna:

– Och de följer varje steg vi tar, om din dator inte scannar sĂ„ blir du uppskriven med ”time off task”. 

Hon betonar att kampen för facklig organisering ocksÄ handlar om att ledningen ska se och lyssna pÄ sina anstÀllda, och behandla dem som mÀnniskor snarare Àn robotar. 

– Om de lade ner mindre tid – och pengar – pĂ„ att försöka stoppa facket skulle de kunna höra vad vi sĂ€ger. Och de skulle kanske skapa ett företag som Ă€r lika bra för arbetare och vĂ„rt samhĂ€lle som det Ă€r för sina aktieĂ€gare och chefer. 

LÀs Àven:

Fakta: Amazonlagret i Bessemer

Omkring 5 800 arbetare pÄ Amazons lager i Bessemer har sedan i början av februari röstat om huruvida de ska ansluta sig till fackföreningen Retail, Wholesale and Department Store Union eller ej.

I  dag, mÄndag den 29 mars, Àr sista dagen i omröstningen. I morgon ska rösterna rÀknas. 

Om det blir en majoritet ja-röster blir lagret i Bessemer den första Amazonarbetsplatsen i USA nÄgonsin att bli fackligt organiserad. 

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter