NYHETER:

Människor flyr efter islamistisk attack mot Palma i Moçambique

Foto: AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Människor flyr efter islamistisk attack mot Palma i Moçambique

Människor har flytt från staden Palma i norra Moçambique och många andra har tagit sin tillflykt till ett hotell i staden efter att den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab attackerade Palma i onsdags i förra veckan. Räddningsinsatser pågår, och det franska företaget Total har skjutit upp arbetet med att utvinna naturgas i området ytterligare. 

Av Bella Frank

MOÇAMBIQUE Under fredagen gjordes ett försök av folk som tagit sin tillflykt till ett hotell i Palma att ta sig ner mot havet för att där kunna räddas antingen med båt eller helikopter. Men karavanen angreps av islamister i al-Sunna wa Jama’a eller al-Shabaab som de också kallas. 

Enligt BBC ska åtminstone en person ha dödats i samband med det, en sydafrikansk man som ska ha kört ett av fordonen i karavanen, och flera andra har dödats sedan onsdagen. Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanade i fredags myndigheterna i landet att omedelbart vidta åtgärder för att ”skydda civila som flyr” och ställa ansvariga inför rätta.

– al-Shabaab sköt på civila i deras hem och på gatorna i Palma när de flydde för sina liv, säger Dewa Mavhinga, chef för Human Rights Watchs avdelning för södra Afrika på organisationens hemsida.

Trohetsed till IS

Grupperingen som i onsdags i förra veckan gick till attack mot staden Palma i den norra provinsen Cabo  Delgado där stora gas- och oljefyndigheter upptäcktes för omkring tio år sedan har fört en väpnad kamp sedan 2017. Omkring 2 500 människor har dödats och uppemot 700 000 har tvingats fly sina hem. 

Grupperingen, som svurit trohetsed till IS och som vill utropa ett kalifat i norra Moçambique, tros utnyttja missnöjet med att regionens rika naturresurser inte kommer lokalbefolkningen till del vilket gör det enklare för dem att rekrytera unga till organisationen. Det är oklart hur nära kopplingarna till IS är men klart är att IS  i högre utsträckning fokuserar på olika delar av Afrika i dagsläget med bland annat Iswap i Nigeria och al-Sunna wa Jama’a i Moçambique bland annat. 

Reaktionerna mot al-Sunna wa Jama’a från regeringen i Maputo bär också likheter med hur regeringen i Nigeria hanterat Boko Haram och Iswap –  jihadistgrupper som i över tio år bedrivit väpnad kamp och periodvis tagit kontroll över territorium. Svaret har varit militärt, och i Moçambiques fall med hjälp av ett privat sydafrikanskt säkerhetsföretag, Dyck Group. Alla tre aktörer anklagades nyligen av Amnesty International för att begå krigsbrott. 

Gasutvinning bidrar till oro

– Alla tre [aktörer] har begått krigsbrott, och orsakat hundratals civilas död. Det internationella samfundet har inte fokuserat på den här krisen medan den har eskalerat till en fullskalig väpnad konflikt under de senaste tre åren, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionala chef för östra och södra Afrika på organisationens hemsida i samband med att rapporten What I saw is death’: War crimes in Mozambique’s forgotten cape släpptes nyligen. 

Det var 2010 som de stora gasfyndigheterna först upptäcktes och sedan dess pågår tre stora gasutvinningsprojekt i området, de största på hela kontinenten, enligt Friends of the Earth Mozambique som menar att projekten bidrar kraftigt till instabiliteten i området. Över 500 familjer har enligt organisationen tvingats från sin mark för att möjliggöra utvinningen och utlovade ersättningar och jobbtillfällen har i många fall uteblivit. 

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter