NYHETER:

Experimentvaccin lyser upp malariamörker

Vaccinering mot malaria av smÄ barn i Malawi i ett vaccingeringstest 2019. Nu verkar forskare ha nÄtt ett genombrott enligt en ny studie i Lancet. Foto: AP Photo/Jerome Delay

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Experimentvaccin lyser upp malariamörker

PĂ„ malariafronten har det lĂ€nge varit intet nytt. Men nu skönjer forskare ljus i den lĂ€nge mörkerhĂ€rskande horisonten tack vare ett experimentvaccin med stor effektivitet. Än sĂ„ lĂ€nge handlar det om ett begrĂ€nsat antal testpersoner, men senare i Ă„r ska experimentet expandera och möjligen nĂ„ fler – framför allt barn – i malariaplĂ„gade lĂ€nder tack vare ”nödlĂ€gesregelverk” stöpta under covid-19-pandemin.

Av Klas Lundström

BURKINA FASO Efter decennier av motgĂ„ngar och negativa resultat tycks förhoppningarna om ett framgĂ„ngsrikt vaccin mot malaria vara inom rĂ€ckhĂ„ll. Det handlar om ett experimentvaccin framtaget vid University of Oxford och ska anvĂ€ndas mot den farligaste malariavarianten – plasmodium falciparum – som Ă€r sĂ€rskilt farlig för barn under fem Ă„r.

Den moskitburna parasitsjukdomen dödar uppemot en halv miljon mÀnniskor vÀrlden över varje Är och Oxfordvaccinet visar pÄ en effektivitet mellan 74 och 77 procent bland 450 slumpmÀssigt utvalda barn i Burkina Faso, visar en banbrytande studie i The Lancet.

– Effektiviteten vi visar har aldrig tidigare uppnĂ„tts av nĂ„gon malariavaccinkandidat, det hĂ€r Ă€r verkligen fantastiska resultat, sĂ€ger Halidou Tinto, parasitolog vid Health Sciences Research i Nanoro i Burkina Faso och studiens huvudförfattare, till Science.

MĂ„let: 75 procent minskad malaria 2030

Tanken Àr nu att utöka experimentvaccinets omfattning och senare i Är inkludera 4 800 barn inte bara i Burkina Faso, utan Àven i Kenya, Mali och Tanzania. 

I den bĂ€sta av vĂ€rldar skulle försöksrundans resultat analyseras och publiceras redan nĂ€sta Ă„r och senare – om framgĂ„ngsrik – Ă€ven utöka sin omfattning och nĂ„ anvĂ€ndare i enlighet med samma ”nödlĂ€gesregelverk” som anvĂ€nts under covid-19-pandemin. En utveckling som Ă€r en förutsĂ€ttning för att VĂ€rldshĂ€lsoorganisationens mĂ„l frĂ„n 2016 att reducera antalet globala malariafall med 75 procent fram till Ă„r 2030 ska kunna bli verklighet.

”VĂ€rlden har nĂ„tt en kritisk tidpunkt i kampen mot malaria”, skrev WHO i sitt styrdokument frĂ„n 2016.

LÀs Àven:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter