NYHETER:

Fredsrörelse protesterade mot ”rasistisk ideologi”

Medlemmar av Lehava under en marsch i torsdags i Jerusalem då slagord som ”död åt araber” skanderades. Foto: AP Photo/Ariel Schalit

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fredsrörelse protesterade mot ”rasistisk ideologi

Fredsorganisationen Peace Now demonstrerade på Zion Square i lördags i västra Jerusalem med slagord som ”det finns ingen demokrati tillsammans med ockupation” och ”Jerusalem har ingen plats för Lehava”, som ett svar på en tidigare högerextrem demonstration i staden. 

Av Bella Frank

ISRAEL – Jag är orolig för min stad. Jag skulle vilja att mina barn växte upp i ett jämlikt och tolerant Jerusalem, säger en demonstrant till tidningen Jerusalem Post och pekade på att demonstrationer som den av Lehava i torsdags ofta föregåtts av hets från ledare.

Peace Nows protest var ett svar på den protesten då demonstranter skanderade ”död åt araber”. Den arrangerades av den judiska högerextrema organisationen Lehava. Mestadels unga ultraortodoxa och bosättare marscherade då ner mot östra Jerusalem och Damascus Gate där framför allt palestinier bor, och slagsmål utbröt. Attacker mot palestinska hem rapporterades också under kvällen.

”Sökte som jägare”

Oroligheter har pågått i Jerusalem sedan fastemånaden ramadan inleddes och då polis i staden förbjöd människor att sitta på de stora trapporna utanför Damascus Gate som är brukligt, vilket många palestinier ser som trakasserier under deras stora högtid. Enligt medierapporter var polisen också betydligt mer hård mot palestinier i torsdags, jämfört med hur de högerextrema hanterades.

Lehava hade kallat till marschen efter att videor spridits på Tiktok som visade hur ultraortodoxa judar blivit trakasserade av palestinier, något som användes som motivation för torsdagens marsch för att ”skydda judisk värdighet”. Tidningen Haaretz beskriver hur hundratals unga högerextrema ”sökte som jägare efter araber, vänsterfolk och journalister för att ta ut sin oförståeliga vrede på” och att alla som kom i deras väg blev måltavlor. 

Inför marschen hade högerextrema uppmanat supportrar att beväpna sig, i ett meddelande i en grupp på sociala medier skrev en medlem: ”Vi bränner araber i dag, brandbomberna ligger redan i bakluckan”, rapporterar Haaretz. 

Haaretz beskriver oroligheterna i staden som bland de värsta på flera år och jämför med läget under ramadan 2014 då flera bestialiska brott begicks, då tre unga judiska tonåringar fördes bort och mördades, något Hamas senare tog på sig ansvaret för. 

Har stärkts efter valet

Kort därefter kidnappades den palestinska tonåringen Mohammed al-Khdeir från en gata i Shuafaat i östra Jerusalem. Mohammed al-Khdeir misshandlades grovt innan bland andra Yosef Haim Ben David, som senare dömdes för mordet, brände honom levande. 

Grupper som Lehava har också fått vind i ryggen efter att högerextrema tagit plats i Knesset efter valet i mars, då Itamar Ben-Gvir och partiet Otzma Yehudit valdes in. Lehava, vars namn är en akronym för ”flamma” på hebreiska som betyder ”förhindrandet av assimilering i det heliga landet” är emot alla former av giftermål och andra relationer mellan judar och icke-judar.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter