RESAN:

PĂ„ fortsatt jakt efter rekordet

RESAN

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

PĂ„ fortsatt jakt efter rekordet

TorbjÞrn C Pedersen har nÄgra fÄ lÀnder kvar innan hans resa till vÀrldens alla lÀnder Àr fÀrdig. Medan han bidar sin tid i Hongkong och vÀntar pÄ att vÀrlden ska öppna upp efter covid funderar han pÄ framtiden. Och svarar pÄ frÄgor. Samma frÄgor om och om igen. Och nÀr han inte har svaren, lutar han sig emot en berömd bergsbestigares svar pÄ varför denne ville bestiga Mount Everest.

Dagboksanteckningar.
Sön 25 april – dag 2 640

Jag Àr en av de 300 mest beresta mÀnniskorna i vÀrlden. Jag Àr nu nio lÀnder frÄn att bli den första i historien som nÄr alla lÀnder i vÀrlden pÄ en obruten resa, och detta helt utan att flyga. Men nÀr jag pratade med en vÀn förra veckan sade han att det verkliga rekordet ligger i min personliga uthÄllighet och mitt uthÀrdande

Kanske Àr det sÄ. 

Vi har gĂ„tt igenom mycket under de senaste sju Ă„ren. Och har nu fastnat i Hongkong i mer Ă€n 400 dagar under den globala pandemin. Ibland frĂ„gar folk mig varför jag sĂ€ger ”vi” och inte ”jag”. Tja, jag Ă€r tacksam för allt stöd jag har fĂ„tt genom Ă„ren och Ă€r medveten om att det har varit ett lagarbete att komma sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt in i projektet. 

Det Ă€r nĂ„got som ”vi” har Ă„stadkommit. 

Dessutom finns det en projektgrupp bestĂ„ende av vĂ€nner som hjĂ€lpte till sĂ„ att min jorden runt-resa kunde starta 2013 – sĂ„ dĂ€rför Ă€r det ibland ”vi”. Jag kan helt enkelt inte pĂ„stĂ„ att ”jag” ensam gjorde det hĂ€r. Min resa har mer Ă€n 100 000 följare pĂ„ sociala medier, sĂ„ ”vi”-benĂ€mningen Ă€r sjĂ€lvklar. 

Ett av Tai Kwun’s populĂ€raste ”instagram-stĂ€llen”. Tai Kwun Ă€r en gammal historisk polisstation.

Jag Àr fast hÀr i Hongkong. Men vad betyder det? Kan jag Äka hÀrifrÄn om jag skulle vilja? Ja, det skulle jag kunna. Jag har tvÄ alternativ: 1) Jag kan avsluta projektet, ta mig till flygplatsen och flyga hem. Och 2) Jag skulle kunde gÄ ombord pÄ en privat bÄt och ta mig till Stilla havet. 

Jag Àr inte redo att sluta med projektet Ànnu och Äka hem, sÄ det första Àr inget alternativ. Jag skulle kunna tÀnka mig att gÄ ombord pÄ en bÄt och Äka till det vÀldiga Stilla havet, men det skulle vara en enorm risk. 

De flesta av de ÄterstÄende lÀnderna, varav mÄnga ligger i Stilla havet, fortsÀtter att hÄlla sina grÀnser stÀngda för utlÀnningar. Dessutom förbjuder containerfartygen fortfarande icke nödvÀndig personal ombord av rÀdsla för att sprida covid-19. Och Hongkongs migrationsmyndighet har tillsammans med sjöfartsmyndigheterna beslutat att utan en sjömansbok fÄr man inte gÄ ombord. Och sjömansbok Àr inte lÀtt att fÄ tag pÄ utan Är av utbildning och ett officiellt kontrakt pÄ en bÄt. Min jorden runt-resa nÄdde Hongkong den 28 januari 2020 och den 4 februari samma Är avbröts fÀrjetrafiken mellan Hongkong och Macau. Anslutningen har förblivit avbruten fram till denna dag, vilket innebÀr att jag inte ens har kunnat besöka det nÀrliggande Macau, som liksom Hongkong Àr en del av Kina. Vilka Àr dÄ mina chanser att nÄ avlÀgsna önationer i Stilla havet? 

Lyckligtvis har jag fÄtt bÄde min första och andra dos av Biontech-vaccinet. Jag tror att det Àr det mest internationellt erkÀnda vaccinet pÄ marknaden och kommer att hjÀlpa mig pÄ min resa att komma vidare. Dessutom talas det Äterigen om resebubblor, eller corona-korridorer. SÄ det finns hopp. 

PÄ vandring bland Hongkongs högsta berg: Needle Hill, Grassy Hill och Tai Mo Shan!

En annan vanlig frÄga handlar om hur jag har rÄd med ett projekt som detta? En förutsÀttning innan jag lÀmnade Danmark var att hitta en finansiell sponsor och det lyckades. Jag hade till och frÄn arbetat som konsult för Ross DK och Geoop inom flera geotermiska borrprojekt, och informerat dem om att jag inte skulle vara tillgÀnglig för framtida projekt under ett antal Är. Detta ledde till en omedelbar mötesförfrÄgan dÀr jag var tvungen att utveckla mina planer, och de blev sÄ glada att de krÀvde att vara en del av Àventyret. Som sÄdan garanterade de att de skulle bidra med en del av budgeten. Resten av budgeten finansieras genom olika crowdfunding-bidrag, donationer, patreonkonto, ocksÄ en del sjÀlvfinansiering. Jorden runt-resan Àr ett lÄgbudgetprojekt av stort vÀrde för mÄnga. Den dagliga budgeten Àr satt till endast 20 amerikanska dollar per dag för transport, boende, mÄltider och visum. Det fungerar tack vare vÀnligheten hos de mÄnga, mÄnga mÀnniskor jag har stött pÄ under vÀgen. 

Slutligen fÄr jag ofta frÄgor om vad mina planer Àr nÀr min jorden runt-resa Àr fÀrdig och jag har nÄtt vÀrldens alla lÀnder? Jag har ofta skÀmtsamt svarat att jag skulle sova en hel mÄnad, vakna, raka mig och gifta mig, om det inte redan hade blivit fallet. Jag har aldrig tÀnkt att en bok skulle komma ur detta projekt men jag har Àndrat mig om det. SÄ att göra en bok om min resa kommer att bli en första prioritering. Anledningen till att jag har Àndrat mig beror pÄ att jag inte trott att det skulle finnas nÄgot intresse, och att det redan finns sÄ mÄnga böcker. Men under resans gÄng har jag upptÀckt att intresset visst finns, och att jag har vÀrdefulla kunskaper som jag kan dela med mig av. 

I framtiden vill jag ha en bas i mitt hemland, Danmark. Jag skulle vilja bilda familj med min fru. Vi gifte oss online i december 2020, Àktenskapet Àr giltigt i USA och i hela Kina, men inte i Danmark. SÄ vi mÄste gifta om oss. Och frÄn min danska bas hoppas jag kunna bygga ett liv som en motiverande föredragshÄllare pÄ en global scen. Jag tycker om att hÄlla föredrag och tror att min publik ocksÄ tycker om dem. Och med ett cv pÄ mer Àn hundra föredrag i mer Àn femtio lÀnder tror jag att det kan fungera.

UpplÀgget skulle ocksÄ ge mig ett liv med mycket resor dÀr jag kunde besöka mÄnga lÀnder och bygga vidare pÄ mina erfarenheter. Och det Àr en tilltalande framtid för mig.

PÄ vandring bland Hongkongs högsta berg: Needle Hill, Grassy Hill och Tai Mo Shan!

Ofta fĂ„r jag samma frĂ„gor om och om igen. Webbplatsen www.onceuponasaga.dk innehĂ„ller ett avsnitt med vanliga frĂ„gor (FAQ) som innehĂ„ller mer Ă€n tjugo vanliga frĂ„gor tillsammans med mina svar pĂ„ dem. Jag antar att jag har skapat mig en framtid dĂ€r jag kommer att svara pĂ„ samma frĂ„gor om och om igen under resten av mitt liv. ”Varför gjorde du det?” och ”Vad höll dig motiverad?” Ă€r ocksĂ„ viktiga frĂ„gor. Eller ”Vad Ă€r ditt favoritland?” och ”Vad har du lĂ€rt dig?”. 

Jag har inte alla svar. NĂ€r folk frĂ„gar mig varför jag gör det lutar jag mig pĂ„ George Mallorys berömda svar han gav pĂ„ frĂ„gan inför sin Mount Everest-bestigning 1924: ”Eftersom det Ă€r dĂ€r!” 

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter