REPORTAGE:

VĂ€stpapua: Interimsregering tar form medan civila terroriseras

Foto: Suara Papua 

REPORTAGE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

VĂ€stpapua: Interimsregering tar form medan civila terroriseras

Indonesisk armé jagar, beskjuter och fördriver obevÀpnade vÀstpapuaner som senare i internflyktingtillvaro tvingas resa den indonesiska flaggan för att undvika repressalier. Samtidigt fortsÀtter VÀstpapuas interimsregering ledd av Benny Wenda att ta form. 

Hemliga ministrar har pĂ„börjat bygget av underjordiska departement för att undergrĂ€va Jakartas politiska trovĂ€rdighet. Den indonesiska presidenten Joko Widodos senaste drag i konflikten Ă€r att ”terroristklassa” all form av separatism i VĂ€stpapua, samtidigt som jihadister och ”informatörer” hĂ„lls om ryggen.

Av Klas Lundström

VÄSTPAPUA I en by i Puncak Jaya i VĂ€stpapuas centrala höglĂ€nder vilar ett trettiotal personer omgivna av grönklĂ€dda berg. De sitter pĂ„ marken intill en flaggstĂ„ng i trĂ€. I toppen Ă€r Indonesiens flagga fĂ€st. Vit och röd. 

Flaggans nÀrvaro Àr mer Àn en symbolisk markering i ett VÀstpapua vars befolkningsmajoritet i över 60 Är utkÀmpat ett sjÀlvstÀndighetskrig mot centralregeringen i Jakarta. I just den hÀr byn Àr den indonesiska flaggan en förutsÀttning för att personer ska slippa rÄka illa ut. 

– Indonesiska soldater tvingar internflyktingar som flydde undan den indonesiska militĂ€rens framfart frĂ„n Gomedistriktet att hissa den indonesiska flaggan för att inte drabbas av vĂ„ldsvedergĂ€llningar, berĂ€ttar en kĂ€lla för Tidningen Global. 

Attacker mot civila

Puncak Jaya Ă€r en av den eskalerande konfliktens ”hotspots” och vittnesmĂ„l som Tidningen Global tagit del av talar om indonesiska helikopterattacker mot obevĂ€pnade civila som tvingas söka skydd i skogar och djungler. 

En utökad militĂ€roperation som varken utlĂ€ndska reportrar eller mĂ€nniskorĂ€ttsutredare  beviljas tilltrĂ€de till, men som gĂ€rna sprids i sociala medier, av indonesiska nationalister. NĂ€ra fem miljoner har hittills sett ett 30 sekunder lĂ„ngt klipp av Tik Tok-anvĂ€ndaren ”Luksand18” som visar den uppspelta stĂ€mningen i en attackhelikopters cockpit, medan maskingevĂ€r avfyrar skottsalvor mot till synes öde vĂ€stpapuansk grönska. 

Det handlar om förnedring och underkastelse, enligt kÀllor som Tidningen Global har talat med. Det handlar om att tvinga den vÀstpapuanska befolkningen till slutlig kapitulation inför indonesisk överhöghet, nÄgot som hittills inte skett trots utbredd fattigdom, systematisk diskriminering av vÀstpapuaner, miljöförstöring och exploatering av VÀstpapuas naturrikedomar.

I samband med eldgivande helikopterrĂ€der i Puncak Jaya stĂ€ngdes den civila flygtrafiken samtidigt som en presskommunikĂ© frĂ„n Indonesien president Joko Widodo förkunnade militĂ€rens fria hĂ€nder att ”eftersöka och gripa” de gerillamedlemmar som dödade en militĂ€rchef i Beogaregionen den 25 april, rapporterar Suara Papua. 

”Terrorklassat motstĂ„nd”

Enligt Suara Papua, en av fÄ lokalt förankrade och oberoende nyhetsredaktioner i VÀstpapua, har indonesisk militÀr pÄ kort tid trappat upp sÄvÀl nÀrvaro som attacker i Puncak Jaya, en vÄldseskalering som har rensat byar pÄ invÄnare och adderat antalet vÀstpapuanska internflyktingar, en siffra som sedan december 2018 överstiger 40 000.

Den 29 april bestĂ€mdes sig Indonesien för att officiellt ”terroristklassa” vĂ€stpapuanska separatister.

”Regeringen kategoriserar alla organisationer och personer i Papua som begĂ„r massiva vĂ„ldshandlingar för terrorister”, sa Mahfud MD, koordinerande minister för politiska, juridiska och sĂ€kerhetsrelaterade frĂ„gor, under en presskonferens i Jakarta den 29 april, rapporterar indonesiska CNN.

”Informatörer” pĂ„ plats

Den indonesiska regeringens hĂ„llning blir i praktiken motsĂ€gelsefull med tanke pĂ„ att Indonesien inte hindrat paramilitĂ€ra jihadistmiliser frĂ„n att aktivt rekrytera, torgföra och positionera sig för ”ett heligt krig” i VĂ€stpapua. 

Enskilda jihadister har anlÀnt till och slagit sig ner runtom i VÀstpapua, vilket bekrÀftas av kÀllor som Tidningen Global talat med:

– Det Ă€r svĂ„rt att veta exakt hur mĂ„nga det handlar om, eftersom Indonesien inte bryr sig. Det rör sig inte om ”soldater”, utan de hĂ€r personerna opererar i största hemlighet som taxiförare, kioskförsĂ€ljare eller motorcykeltaxiförare – men deras roll Ă€r att vara informatörer och rapportera till indonesiska myndigheter, sĂ€ger en kĂ€lla. 

VĂ€stpapuaner som i sociala medier pĂ„talat att Indonesien bedriver ”statsinitierad terrorism” mot civila har ocksĂ„ arresterats och Ă„talats för ”hatpropaganda”. I början av april i Ă„r greps en 36-Ă„rig man anklagad för hatpropaganda i form av ett FacebookinlĂ€gg.

”Terrorister Ă€r i sjĂ€lva verket de grupper som dödar civila, vanliga papuaner som skjutits ihjĂ€l av indonesisk militĂ€r och polis”, löd inlĂ€gget som indonesiska Ă„klagare ansĂ„g var Ă„talbart för ”hatpropaganda”, rapporterar Salam Papua.

VĂ€rldens första ”gröna nation”

De senaste tre Ă„ren har över 21 000 soldater sĂ€nts till VĂ€stpapua. Men annorstĂ€des – samtidigt som den indonesiska centralregeringen utökar sin militĂ€ra nĂ€rvaro i hopp om en militĂ€r lösning pĂ„ lokalbefolkningens önskan om sjĂ€lvstĂ€ndighet – vĂ€xer det politiska trycket mot Jakarta.

Sedan december 2020 har arbetet pÄgÄtt med att utse en vÀstpapuansk interimsregering ledd av Benny Wenda, sjÀlvstÀndighetsaktivist och politiker sedan mÄnga Är bosatt i London. Nu meddelar interimsregeringen att de tillsatt ett fullskaligt kabinett med ministrar som ansvarar för bland annat utrikespolitik, mÀnskliga rÀttigheter samt justitie-, miljö- och kvinnofrÄgor.

”PĂ„ grund av den indonesiska regimens intensiva förtryck offentliggörs inte namnen pĂ„ ministrarna. Departementet verkar under jord VĂ€stpapua för att undergrĂ€va det indonesiska styret frĂ„n insidan”, skriver interimsregeringen i ett pressmeddelande.

MĂ„let Ă€r inte bara att bringa slut pĂ„ ”den indonesiska ockupationens terrorism, skogsskövling och mord”, tanken Ă€r Ă€ven att stöpa planetens första ”gröna nation” och göra VĂ€stpapua till ”en fyr för miljöförsvarare runtom pĂ„ planeten”. NĂ„got som den vĂ€stpapuanska interimsregeringen emellertid inte kan uppnĂ„ pĂ„ egen hand.

– VĂ„ra diplomatiska uppdrag runtom i vĂ€rlden kommer samarbeta med alla regeringar eller organ villiga att stödja vĂ„r kamp för sjĂ€lvbestĂ€mmande, sĂ€ger Benny Wenda i ett pressmeddelande.

LÀs Àven:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter