NYHETER:

Barn skiljs från föräldrar i stridernas Tigray

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Barn skiljs från föräldrar i stridernas Tigray

Den väpnade konflikten i delstaten Tigray i Etiopien har fått en förödande konsekvens. Tusentals barn har skiljts från sina föräldrar när människor flytt strider, uppger Rädda Barnen.

Av TT-Reuters

ETIOPIEN De utsatta barnen lever under svåra och farliga förhållanden i läger för interna flyktingar; vissa av de barn som tappat kontakten med sina föräldrar bor i rum där 50 människor sover, enligt organisationen.

”Många av dessa barn separerades från sina föräldrar när de flydde för sina liv under konflikten. Andra har förlorat sina föräldrar i de våldsamheter som pågått”, skriver Rädda Barnen i ett uttalande på tisdagen, sex månader efter det att striderna bröt ut.

Urskillningslöst dödande

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv mot Tigray i november förra året efter anklagelser om att det etiopiska partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styrde delstaten, attackerat arméförläggningar.

Vittnesmål om massakrer, övergrepp och urskillningslöst dödande har kommit från regionen, där kommunikationer länge var brutna.

Omfattningen på konflikten blir också allt mer tydlig. Enligt FN:s migrantorgan IOM har över en miljon personer tvingats fly sina hem, antingen som internflyktingar eller till grannländer.

Uppskattningar som gjordes i mitten av mars visade att över 4 000 barn separerats från sina föräldrar och att över 900 barn inte hade någon anhörig med sig. Siffrorna tros ha ökat.

Våldtäkt som vapen

Mänskliga rättighetsorganisationer har också påvisat att våldtäkter har genomförts som en del av den militära taktiken, våldtäkter som utförts mot kvinnor och flickor.

Konflikten lär inte kunna få en politisk förhandlingslösning, då Etiopiens ministerråd har godtagit en resolution som stämplar TPLF som en terrorgrupp.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter