NYHETER:

FN-kritik mot attacker mot palestinier i Israel

Demonstranter i Lod krĂ€vde i fredags rĂ€ttvisa för Musa Hassuna, en palestinsk medborgare i Israel som sköts till döds den 11 maj. Även om mobbar pĂ„ bĂ„da sidorna deltog i attacker under maj mĂ„nad var mĂ„nga av de som utfördes av judiska högerextrema israeler organiserade och de kunde vid flera tillfĂ€llen agera i skydd av polisen. Foto: AP Photo/David Goldman

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

FN-kritik mot attacker mot palestinier i Israel

FN:s sÀrskilda rapportör om minoritetsfrÄgor, Fernand de Varennes, fördömer attacker mot palestinska medborgare i Israel som utförts av högerextrema grupper bestÄende av bland annat bosÀttare. 

Av Bella Frank

ISRAEL Fernand de Varennes fördömer attacker som skett den senaste tiden mot Israels palestinska minoritet. De högerextrema grupper som utfört attackerna har vid flera tillfÀllen rapporterats ha fÄtt skydd av israeliska sÀkerhetsstyrkor, uppgifter som mÄste utredas för att skydda alla israeliska medborgare utan diskriminering menar Fernand de Varennes.

– Rapporter om extremt högervĂ„ld och oproportionerlig vĂ„ldsanvĂ€ndning av poliser under protesterna de senaste veckorna, inklusive i Sheikh Jarrah, Damascus Gate och al-Aqsa-moskĂ©n, har lett till nĂ„gra av de vĂ€rsta fallen av vĂ„ld mot palestinska medborgare i Israel, sĂ€ger Fernand de Varennes pĂ„ Kontoret för FN:s högkommissarie för mĂ€nskliga rĂ€ttigheters (OHCHR:s) hemsida och hĂ€nvisar till lĂ€get i östra Jerusalem dĂ€r palestinier sedan lĂ„ng tid protesterar mot vad man ser som en israelisk fördrivningspolitik i bostadsomrĂ„den som Sheikh Jarrah. 

Anklagelser ”mĂ„ste utredas”

Israelisk polis har ocksÄ kritiserats för hÄrdhÀnt behandling av palestinier under fastemÄnaden ramadan, bland annat genom att spÀrra av det lilla torg vid ingÄngen till Jerusalems gamla stad som framför allt anvÀnds av palestinier, Damascus Gate.

NÀr protesterna spred sig till stÀder dÀr mÄnga ur den palestinska minoriteten bor, som exempelvis Lod, skedde vad som har beskrivits som högerextrema koordinerade attacker mot palestinier i Israel.

– Dessa attacker har delats pĂ„ sociala medier och sĂ„dana plattformar verkar ha anvĂ€nts av högerextrema grupper för att propagera för hat, sĂ€ger Fernand de Varennes och uppmanar den israeliska regering och israeliska myndigheter att fördöma dessa attacker och se till att alla dess medborgare garanteras samma skydd. 

– Polis som har anklagats för att ha underlĂ„tit att skydda alla boende och medborgare i Israel utan diskriminering mĂ„ste utredas, sĂ€ger de Varennes. 

I förra veckan beslutade ocksĂ„ FN:s rĂ„d för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter (UNHRC) att initiera en internationell utredning om brott i samband med de uppblossade striderna mellan Hamas och Israel som krĂ€vde över 200 palestiniers och 13 israelers liv i maj, liksom ”systematiska” övergrepp sĂ„vĂ€l pĂ„ ockuperad palestinsk mark som i Israel. Resolutionen stöddes av 24 av 47 medlemmar i rĂ„det, och lades fram av Pakistan med stöd av Islamiska samarbetsorganisationen, rapporterar France 24. 

”Granska grundorsakerna”

Beslutet har vĂ€lkomnats av den Israelbaserade mĂ€nniskorĂ€ttsorganisationen Adalah som arbetar för den palestinska minoritetens rĂ€ttigheter i Israel, liksom för palestinier som lever under ockupation. Adalah skriver pĂ„ sin hemsida att beslutet Ă€r första gĂ„ngen som UNHRC ger mandat till en undersökningskommission att ”granska grundorsakerna av dessa övergrepp, inklusive de som Ă€ger rum inom Israel mot palestinska medborgare i staten.” 

Även det palestinska utrikesdepartementet vĂ€lkomnade resolutionen, medan Israels premiĂ€rminister Benjamin Netanyahu fördömde den: ”Dagens skamliga beslut Ă€r ytterligare ett exempel pĂ„ FN:s rĂ„d för mĂ€nskliga rĂ€ttigheters uppenbara anti-israeliska besatthet” skrev Netanyahu i ett uttalande pĂ„ Twitter.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter