NYHETER:

Fackligt krav på högre global bolagsskatt

Itucs generalsekreterare Sharan Burrow varnar för att den nya globala skatten innehåller kryphål. Här talar hon på World Economic Forum 2019. Foto:World Economic Forum/Sandra Blaser

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fackligt krav på högre global bolagsskatt

Den nya globala skatten på multinationella företag som G7:s finansministrar lade fram i lördags välkomnas av den Internationella fackliga samorganisationen Ituc. Men Ituc:s generalsekreterare Sharan Burrow varnar också för svagheter i avtalet.

Av Bella Frank

VÄRLDEN – Det här är ett steg i rätt riktning men det går inte tillräckligt långt. En skatt på 15 procent är mycket lägre än vad de flesta arbetare betalar på hela sin inkomst. Och den är lägre än tidigare indikationer om mer än 20 procent, liksom den är lägre än nivåerna för bolagsskatt i många länder, säger Sharan Burrow på Ituc:s hemsida.

USA:s president Joe Biden föreslog tidigare i år en skatt om 21 procent, och har också uttryckt en vilja att höja den amerikanska bolagsskatten från 21 procent till 28 procent. I Sverige är bolagsskatten 20,6 procent och OECD-genomsnittet ligger på 23,1 procent. 

Sharan Burrow pekar särskilt på vikten att de stora multinationella techföretagen börjar betala skatter på ”rättvisa nivåer” och menar att den gräns som finansministrarna i G7 lade fram i lördags på vinster på mer än tio procent är problematisk. 

”För hög tröskel”

Som Tidningen Global tidigare har rapporterat skulle en sådan gräns innebära att exempelvis Amazon slipper den nya skatten, då företaget återinvesterar så stora delar av sin vinst. 

– Den tröskeln är för hög och kan också göra det enklare för företag, som har svindlat den offentliga kassan i åratal, att undvika att betala en rättvis del genom ”skatteminimering” för att kunna fortsätta komma undan utan att betala, säger Sharan Burrow och pekar på vikten med skatteintäkter globalt sett för att kunna komma till rätta med den ekonomiska nedgången till följd av pandemin, liksom behovet på en klimatomställning. 

G7 har toppmöte i helgen i Cornwall i Storbritannien. G7 består av Storbritannien som nu är ordförandeland, USA, Kanada, Japan, Tyskland, Frankrike och Italien liksom EU. Till mötet den 11–13 juni har också Australien, Indien, Sydkorea och Sydafrika bjudits in som gäster.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter