LEDARE:

BottentrÄlning omvandlar havsbotten till kalhygge

Foto: Ben Sutherland/Flickr Creative Commons

LEDARE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

BottentrÄlning omvandlar havsbotten till kalhygge

Av Daniela Portocarrero

FörestĂ€ll dig en solig dag nu i sommar. Du cyklar ute pĂ„ landsbygden. I ögonvrĂ„n plöjer en bonde en stor Ă„ker. Du blickar Ă„t andra hĂ„llet, ut över det glittrande havet. DĂ€r ser man smĂ„ prickar av fiskebĂ„tar. En vacker och harmonisk syn, eller? BĂ„tarna kallas med stor sannolikhet för trĂ„lare, dĂ„ bottentrĂ„lning Ă€r den vanligaste fiskemetoden inom den svenska fiskeindustrin. BottentrĂ„len dras över havsbottnen likt bonden drar plogen över Ă„kern. Resultatet Ă€r minst sagt skadade havsbottnar – och sommarcafĂ©ernas tusentals rĂ€kmackor. 

Naturskyddsföreningen jĂ€mför bottentrĂ„lning för att fĂ„nga fisk med att kalhugga en skog för att jaga rĂ„djur. ÄndĂ„ Ă€r metoden utan tvekan den vanligaste fiskemetoden i Sverige – hur kan det vara sĂ„? Möjligen för lönsamheten och ett skattebefriat brĂ€nsle för bĂ„tarna. Det Ă€r alltsĂ„ fossilt brĂ€nsle som har skattebefriats till en industri som drar enormt mycket brĂ€nsle. Redan hĂ€r framstĂ„r hela tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet som totalt ohĂ„llbart. ÄndĂ„ fortsĂ€tter det – det Ă€r ju enkelt och effektivt. 

BottentrĂ„lning Ă€r fiske med ett strutformat redskap i nĂ€t, som dras över havsbottnen och fĂ„ngar det liv som hĂ„ller till dĂ€r. Det visar sig att de flesta marina organismer gĂ„r att hitta i nĂ€rheten av havsbottnen, vilket dĂ„ givetvis gör att fisket fĂ„r med sig olika typer av bifĂ„ngst. Den intensiva bottentrĂ„lningen har omvandlat mĂ„nga blomstrande platser till ”svĂ„rbeboliga kalhyggen”. Men eftersom allt sker under ytan Ă€r skadan inte lika synlig. Det finns ingen bifĂ„ngst av fiskmĂ„sar, sĂ€lar eller delfiner att visa upp hemska bilder pĂ„.

Yrkesfiskarna arbetar i dag med allt mer ”skonsamma” bottentrĂ„lar som minskar bifĂ„ngsten. NĂ„got som egentligen Ă€r rena rama greenwashingĂ„tgĂ€rder för ”ocean business as usual”. Nordsjön och Östersjön trĂ„las fortfarande flera gĂ„nger om Ă„ret. En skonsammare bottentrĂ„l Ă€r bara ett redskap för att fĂ„ upp mĂ„nga rĂ€kor snabbt med möjligen mindre synliga och direkta konsekvenser. NĂ„got som tillgodoser Sveriges gap efter rĂ€kor pĂ„ obrydda uteserveringar. 

En annan aspekt som Naturskyddsföreningen tar upp i samband med motstÄndet mot bottentrÄlning Àr den nya forskningen. Om man rÀknar in det fossila brÀnslet som förbrukas i samband med fisket, sÄ har bottentrÄlning av rÀkor och havskrÀftor större klimatavtryck Àn nötkött. NÄgot av en utmanade tankestÀllare för landets alla pescetarianer. 

Dessutom motverkar trÄlningen bottnarnas kapacitet att lagra kol. Detta Àr en otroligt viktig del av problemet dÄ haven absorberar en tredjedel av mÀnniskans utslÀpp av vÀxthusgaser. NÄgot som innebÀr att fisket aktivt motarbetar vÄr möjlighet att bekÀmpa klimatförÀndringarna (som om vi inte hade tillrÀckligt med hinder för det).

Slutligen Àr det vÀrt att poÀngtera att bottentrÄlning anses vara det enskilt största hotet mot mÄnga av vÀrldens marina djur. DÀrför blir man lagom provocerad av de enorma mÀngder med rÀkor frÄn bottentrÄlning som vant konsumeras under den svenska sommaren. Kollektivt verkar det som att vi gÀrna lutar oss mot fiskeindustrins lobbyism och certifikat som MSC, som konstigt nog gÄr att hitta pÄ större delen av fiskdiskens utbud.

Är det inte pĂ„ tiden att lĂ€mna vĂ„rt trollbundna stadie som tillĂ„ter all massförstörelse att fortgĂ„? Är det inte dags att börja avstĂ„ frĂ„n varor som bidrar till en bĂ„de social och miljömĂ€ssig obalans? Vilka vinner egentligen pĂ„ att vi fortsĂ€tter? Jo, svenska fiskeindustrin eller Ă€nnu vĂ€rre den globala – som fĂ„r sköna men tillfĂ€lliga vinster. Och förlorarna? Vi allihopa. 

 

Landets Fria tar upp ett nytt initiativ för ecocidlagstiftning frĂ„n nĂ€ringslivet – Ecocide Law Alliance.

De globala matpriserna höjdes i maj för den tolfte mÄnaden i rad enligt CNN.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter