KRÖNIKA:

Är de hjältar eller ett säkerhetshot?

KRÖNIKA

Dela på facebook
Dela på twitter

Är de hjältar eller ett säkerhetshot?

Av Gurgîn Bakircioglu 

KRÖNIKA | Som svensk-kurd har det varit en märklig resa att växa upp i Sverige, som är ett av de länder som har störst kurdisk diaspora till antal. I Kurdistan är Sverige känt för att vara en plats där världskända svensk-kurdiska artister, politiker och författare bor och verkar.

Resan från att svensken inte visste något om kurder, till spaningsledaren Hans Holmérs kurdspår, till hedersmordet på Fadime Şahindal och därifrån till den svenska hjälteförklaringen av kurder i kampen mot IS har varit en berg- och dalbana för oss svensk-kurder.

Utan de kurdiskledda styrkornas exceptionellt djärva kvinnor och män hade inte civilbefolkningen kunnat räddats från IS våld och kurderna är fortfarande centrala i kampen mot terrorism, i och utanför Kurdistan (Rojava) i nordvästra Syrien.

Men samtidigt som svenska regeringen, nästan på daglig basis, för samtal med sina allierade kurdiska vänner och hyllar deras förhindrande av global terrorism så motarbetar Migrationsverket dem från att bli svenska medborgare. Trots svenska regeringens smickrande ord så har Migrationsverket sett till så att de som varit verksamma i SDF, PYD och YPG får en vandelsanmärkning och nekas medborgarskap de närmaste 25 åren. 
Kurder som har sökt permanent uppehållstillstånd utvisas eftersom SÄPO menar att de utgör säkerhetshot mot Sverige, de får inte ens ta del av vad bevisningen består av.

Hur kan man tolka detta motstridiga agerande där myndigheterna, som motarbetar jihadism, i praktiken också motarbetar de krigstraumatiserade som spillt sitt blod i kampen mot jihadism? Jag finner inga tydligare exempel på ett mer svenskt flexibelt sätt att förhålla sig till en konflikt och till de som flyr än Rojava-fallet. 

De svenska bundsförvanterna är inte listade som terroristorganisationer, vare sig av EU eller USA, men av någon anledning utgår SÄPO från Turkiets ideologiska bas och kurdsyn.

Detta verkar vara en ny företeelse i Sverige och inom de närmaste åren kan det komma att drabba tusentals asylsökande kurder. Migrationsverkets ”bevis” utgår från SÄPO:s säkerhetsbedömning som i sin tur bygger på behandlingen av fångade IS-krigare – men man visar ingen förståelse för att Europa inte tar sitt ansvar för sina ditresta medborgare. Därför har kurder som haft samröre med SDF, PYD och YPG på de flesta tänkbara sätten terrorklassats och utvisats. Det räcker med att ha närvarat i ett bymöte eller skrivit ett inlägg på sociala medier.

Från svensk-kurdiskt håll hörs nu kravet om bildandet av en kommission som ska granska SÄPO:s bevisning. Rättshaveri, rättshaveri och återigen rättshaveri, dessutom respektlöst. Det svenska agerandet är dubbelt och hyckleriet är monumentalt.

Det är dags för SÄPO, Migrationsverket och regeringen att samordna sin syn på de som besegrade IS. Är de hjältar eller ett säkerhetshot?

EU-parlamentets stöd till medborgarinitiativet End the Cage Age för ett förbud av burhållning av djur inom lantbruket. Det blir svårare och svårare för djurfabrikerna.

Schulman-typernas livsstil som inte lirat väl med deras betalda åsikter under hela coronasvängen. Jag är glad att jag inte är född med silversked i mun.

Dela på facebook
Dela på twitter