NYHETER:

Fler regimkritiker gripna i Nicaragua

Nicaraguas president Daniel Ortega och hans fru och vice president Rosario Murillo, 2018. Foto: AP/TT/Alfredo Zuniga

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Fler regimkritiker gripna i Nicaragua

Av Klas Lundström

NICARAGUA  | President Daniel Ortega har beordrat arresteringar av oppositionspolitiker och regimkritiker, rapporterar The Guardian. Flera som gripits stred sida vid sida med Ortega i samband med revolutionen 1979 som störtade den USA-stödda Somozadynastin – och vilka senare tjĂ€nstgjorde i den sandinistledda regeringen.

Av den sandiniströrelse som vÀxte fram under Somozadiktaturens decennier finns inte mycket kvar, anser kritiker och pekar istÀllet pÄ att Ortega kidnappat partiet för sin egen och sin fru och vicepresident Rosario Murillos rÀkning.

I november gÄr landet till val. Men arresteringar och gripanden av oppositionella i ett samhÀllsklimat som mÄnga invÄnare liknar med en diktatur gör valets utgÄng tÀmligen sÀker, menar Dora María Téllez, tidigare hÀlsominister och numera politisk dissident.

– Ortega Ă€r livrĂ€dd för tanken pĂ„ val som skulle sĂ€tta punkt för hans styre. [Han och hans fru] kommer att förpassa hela oppositionen frĂ„n vallistorna och de enda namnen som kommer finnas kvar Ă€r Daniel Ortega, Rosario Murillo och de partier som samarbetar med sandinisterna, sa hon till The Guardian – innan hon sjĂ€lv arresterades.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter