NYHETER:

Republikan ber skogsmyndighet Àndra jordens omloppsbana

Republikanske kongressledamoten i USA Louie Gohmert funderar pĂ„ hur man Ă€ndrar jordens omloppsbana. Foto: Bill O’Leary/TT/AP

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Republikan ber skogsmyndighet Àndra jordens omloppsbana

Klimatkrisen undgĂ„r ingen och i ett lĂ€ge dĂ€r alla tvingas dra sitt strĂ„ till stacken i bygget av en hĂ„llbar vĂ€rld tĂ„l alla idĂ©er och förslag att lyssnas pĂ„. Som exempelvis den republikanske kongressledamoten Louie Gohmert – som efterfrĂ„gar förĂ€ndrade omloppsbanor för jorden och mĂ„nen för att kyla ner klimatet.

Av Klas Lundström

USA | I ett digitalt kongresskommittésamtal mellan ledamöter och representanter frÄn de federala myndigheterna US Forest Service och Bureau of Land Management efterfrÄgade den Pittsburghfödde republikanske kongressledamoten Louie Gohmert lösningar pÄ det varmare klimatet:

– Chefer vid [USA:s rymdstyrelse] Nasa har förklarat för mig att mĂ„nens omloppsbana har Ă€ndrats nĂ„got – och Ă€ven jordens omloppsbana runt solen. Finns det nĂ„got sĂ€tt som ni inom US Forest Service och BLM kan göra för att Ă€ndra mĂ„nens omloppsbana eller jordens omloppsbana runt solen? Det skulle onekligen innebĂ€ra stora konsekvenser för vĂ„rt klimat, sa Louie Gohmert.

Representanten för den federala skogsmyndigheten, US Forest Service fick ordet:

– Jag mĂ„ste be att fĂ„ Ă„terkomma om det, Mr. Gohmert, sa Jennifer Eberlien, bitrĂ€dande chef vid US Forest Service.

– Ja, om ni kommer pĂ„ ett sĂ€tt dĂ€r ni inom US Forest Service kan Ă„stadkomma den förĂ€ndringen skulle jag gĂ€rna vilja veta det, sa Louie Gohmert.

”Löser inga problem”

Den republikanske kongressledamotens efterforskningar om Àndrade omloppsbanor för sÄvÀl jordens som mÄnens omloppsbanor blev snabbt en viral succé och i amerikanska nyhetsmedier.

Bland annat CNN skyndade sig att understryka det ofrÄnkomliga: ingen federal skogsmyndighet i vÀrlden kan Ästadkomma nÄgra omloppsförÀndringar, hur mycket jordens klimat Àn stod pÄ spel.

Ethan Siegel, teoretisk astrofysiker och vetenskapsskribent, understryker att klimatkrisens grundproblem inte skulle redas ut med en förĂ€ndrad jordomloppsbana – om en sĂ„dan ens skulle vara möjlig att Ă„stadkomma:

– Det befriar oss inte frĂ„n ansvar sĂ„ lĂ€nge vi fortsĂ€tter öka vĂ€xthusgaskoncentrationen i vĂ„r atmosfĂ€r, sĂ€ger han till Scientific American.

Rubrikmakare

I den amerikanska kongressen, har Louie Gohmert pÄ kort tid skapat rubriker med uttalanden och utspel om frÄgor mellan himmel och jord.

I kölvattnet av Kapitoliumstormningen i januari avfĂ€rdade Gohmert redogörelsen för det intrĂ€ffade och menade att det inte handlade om nĂ„got ”vĂ€pnat uppror”.

– Det har hĂ€nt vĂ€rre saker Ă€n att folk kommer in i en byggnad utan vapen, sa kongressledamoten, rapporterar The Hill.

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter