LEDARE:

Lyssna pÄ katastroferna

Foto: Peter Kneffel/dpa via AP

LEDARE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Lyssna pÄ katastroferna

Av Daniela Portocarrero

Rutten kan pĂ„verkas av översvĂ€mningar i Limburg, stĂ„r det pĂ„ Google maps. Vi, som har planerat en bilresa ner till vĂ€stra Frankrike, slĂ„s av tanken att vi kanske inte kan Ă„ka pĂ„ grund av en naturkatastrof. Denna gĂ„ngen Ă€r det inte pandemin som sĂ€tter kĂ€ppar i hjulet, utan det extrema vĂ€der som forskare har varnat för – gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. Vi, sĂ„ vana vid att kunna Ă„ka fritt över i princip hela vĂ€rlden. Vi, sĂ„ glada över att Europa lĂ€ttat lite pĂ„ restriktionerna sĂ„ vi kan ”vara fria” igen. Vi, som kanske till och med njutit lite av den hĂ€rliga vĂ€rme som temperaturökningen inneburit för Sverige.

ÖversvĂ€mningarna i VĂ€steuropa har söndagen den 18 juli tagit över 180 liv. FrĂ€mmande rubriker berĂ€ttar om hundratusentals europĂ©er i hjĂ€lplöshet. Rubrikerna följer en sommar som prĂ€glas av extremvĂ€der. VĂ€rmerekord pĂ„ över 49 grader Celsius och skogsbrĂ€nder som följd i Kanada och USA. Minst 200 personer döda i samband med vĂ€rmen. 800 000 hektar skog brinner i Sibirien. MĂ€ngder med intervjuer med klimatforskare som pekar pĂ„ att mĂ€nskliga aktiviteter har bidragit till ”det nya normala”. Medan Greta Thunberg sĂ€ger emot, ”det hĂ€r Ă€r inte det nya normala, det hĂ€r Ă€r bara början”.

VÀrmen i Sverige för tankarna tillbaka till den extrema torka som hÀrjade i Europa under 2018. I dag Àr forskarna överens om att torkan och hettan under sommaren 2018 berodde pÄ klimatförÀndringarna. Enligt Naturskyddsföreningen orsakades hettan av att de sÄ kallade jetströmmarna saktade ner. Till följd av att luften pÄ Arktis var varmare Àn vanligt. Vidare har det sedan dess visat sig att den svenska medeltemperaturen för tillfÀllet ökar snabbare Àn jordens.

 Det extrema vÀder som pÄminner vÀrlden om klimatförÀndringarna visar sig alltsÄ Àven i Sverige. HÀr Àr det i skrivande stund hög risk för brÀnder pÄ ett flertal stÀllen. Man skulle kunna sÀga att klimatforskarnas profetia har uppfyllts. Extrem hetta, extrema skyfall och extrema stormar. VÀgar och hus som spolas bort av naturens krafter, denna gÄng bara nÄgra hundratals kilometer bort frÄn EU:s huvudkontor. NÄgot som man kan hoppas förstÀrker deras klimatpolitik.

 Bilderna som visas frÄn VÀsteuropa har tidigare förknippats med de allra mest tropiska delarna av vÀrlden. DÀr borta, dÀr det extrema vÀdret mÄnga gÄnger Àr en del av vardagen. Om en stark storm hade dragit över delar av Asien hade vi knappt höjt ett ögonbryn. Trots att det troligen skulle dragit med sig hem efter hem av instabila och oförsÀkrade hus. Och hundratals eller tusentals liv och möjliga framtider.

En intervju frÄn VÀsteuropa blir en riktig tankestÀllare. En tidning frÄgar nÀmligen en belgisk man vad han nu kommer att göra med den vattenskadade inredningen i sitt hus. Han svarar att han ska sÀtta sig ner med alla sina försÀkringspapper. Sedan fÄr han vÀl Äka till affÀrerna och köpa allting nytt. Detsamma gÀller hela samhÀllet i Tyskland. Angela Merkel lovar minst 3 miljarder kronor i ett akut första stöd.

De lĂ€nder som drabbats hĂ„rdast i VĂ€steuropa Ă€r Luxemburg, NederlĂ€nderna, Belgien och Tyskland. Som nĂ€mnt drabbades USA och Kanada hĂ„rdast av vĂ€rmeböljan pĂ„ andra sidan Atlanten. Dessa lĂ€nder har ocksĂ„ nĂ„got annat gemensamt. De Ă€r alla industrilĂ€nder ansvariga för de pĂ„gĂ„ende klimatförĂ€ndringarna. De Ă€r alla med i statistik frĂ„n Globalis – som en del av de 30 lĂ€nder i vĂ€rlden som har högst CO2-utslĂ€pp per person Ă„r 2018.

 Det som sker vÀrlden över Àr otroligt tragiskt. PoÀngen Àr inte att de skyldiga fÄr skylla sig sjÀlva. DÀremot borde allt extremvÀder mottas som en stor röd varningsskylt, sÄ att vi i vÀst kan stÀlla om vÄr livsstil och sluta att uppmuntra företag med höga utslÀpp bara för att de Àr bra för ekonomin. SÄ att vi för en gÄngs skull fattar att allt Àr pÄ riktigt och vi behöver agera med alla medel vi kan, nu.

EU:s nya skogsstrategi dissar svenska kalhyggen.

Att det ska krÀvas naturkatastrofer för att vi ska förstÄ att vÄra handlingar har konsekvenser.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter