NYHETER:

Vattenkris utlöser ilska mot Irans ledning

Protester mot vattenkrisen i Khuzestan har pÄgÄtt i en vecka, och ilska har Àven riktats mot landets högste andlige ledare, aytolla Ali Khamenei. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Vattenkris utlöser ilska mot Irans ledning

Åtminstone tvĂ„ demonstranter har dödats i provinsen Khuzestan i samband med protester över en allvarlig vattenkris i omrĂ„det –  i ett Iran som upplever den vĂ€rsta torkan pĂ„ mĂ„nga Ă„rtionden. 

MÀnniskorÀttsaktivisten Narges Mohammadi greps tillfÀlligt i Teheran pÄ tisdagen efter att ha demonstrerat till stöd för protesterna i Khuzestan. 

Av Bella Frank

IRAN MÀnniskorÀttsaktivisten Narges Mohammadi, som förra Äret slÀpptes efter ett drygt ÄttaÄrigt fÀngelsestraff, demonstrerade utanför Irans inrikesministerium pÄ tisdagen för att uttrycka stöd för protesterna i Khuzestan. Enligt uppgifter frÄn hennes man, Taghi Rahmani till Al Jazeera English, greps Mohammadi och flera andra aktivister men slÀpptes natten till onsdagen. 

Det var i förra veckan som demonstranter tog till gatorna i ett stort antal stÀder i den olje- och naturgasrika Khuzestanprovinsen i Iran. Enligt Iran Wire har demonstranter gÄtt ut pÄ gator i 17 stÀder i Khuzestan och nyhetssajten hÀnvisar till filmer som visar tusentals mÀnniskor pÄ gatorna. 

Ilska mot ayatollan

TvĂ„ personer har dödats i staden Shadegan av iranska sĂ€kerhetsstyrkor under protesterna – Mustafa Naimawi och Ghasem Kheziri. Iranska myndigheter hĂ€vdar att dödsfallen intrĂ€ffat pĂ„ grund av att kravaller utbrutit i samband med protesterna, och skylls pĂ„ ”agitatorer”. Protesterna i vilka slagord som ”jag Ă€r törstig” ropas, har ocksĂ„ riktats mot landets ledning med slagord som ”Död Ă„t diktatorn”, riktat mot landets högste andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Khuzestan har haft stora vattentillgÄngar, bördig jord och vÄtmarker men detta har Àndrats i takt med tilltagande vattenbrist pÄ grund av minskad nederbörd i hela Iran. I och med den knappa nederbörden har flera dammar ocksÄ sÄ lÄga vattennivÄer att de inte kan producera energi, vilket leder till elavbrott. 

Bristande vattennivÄer och elavbrott har under flera Är lett till protester i Khuzestan, bland annat i februari 2017 och under juni och juli 2018, protester som ocksÄ dÄ utvecklades till kritik mot den islamiska republikens ledning. 

Arabisk minoritet

Kritiker menar att vattenbristen i det traditionellt vattenrika Khuzestan lĂ„ngt ifrĂ„n endast beror pĂ„ torka och minskad nederbörd utan ocksĂ„ har att göra med myndigheters vanskötsel och att vattentillgĂ„ngar i provinsen – dĂ€r en stor del av landets arabiska ahwazminoritet bor – extraheras frĂ„n omrĂ„det för att tillgodose behov pĂ„ andra hĂ„ll i landet. 

– I Khuzestan har vi olja, vatten, petrokemi, stĂ„l, hamnar, jordbruk, dadelpalmer och en gemensam grĂ€ns med Irak men mĂ€nniskor fĂ„r inte dra nytta av dessa vĂ€lsignelser och allt de fĂ„r Ă€r föroreningar och floder som har torkat ut, sade den lokala politikern Kazem Nasab till den delvis officiella nyhetsbyrĂ„n ISNA 2018.

Provinsen har ocksĂ„ utsatts för försök att bryta upp dess arabiska identitet, nĂ„got som ledde till stora protester 2005 vilka kom att kallas den ”ahwaziska intifadan”, i vilken 160 personer dödades. Provinsen drabbades hĂ„rt av Iran-Irakkriget pĂ„ 1980-talet – Saddam Husseins försök att annektera provinsen blev startskott för det Ă„ttaĂ„riga kriget.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter