NYHETER:

Protester efter nioårig flickas död

En indisk kvinna protesterar mot en gruppvåldtäkt av en dalitkvinna i Uttar Pradesh för knappt ett år sedan. Kvinnan avled senare på sjukhus av skadorna. Nu protesterar människor i New Delhi mot vad som sägs vara en gruppvåldtäkt och ett mord av en nioårig dalitflicka i söndags. Foto: AP Photo/Anupam Nath

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Protester efter nioårig flickas död

I flera dagar har protester hållits i Indiens huvudstad New Delhi mot vad som sägs vara en gruppvåldtäkt och ett mord på en nioårig flicka i söndags. Flickan var dalit och demonstranter pekar på det utbredda sexualiserade våldet mot dalitflickor- och kvinnor. På onsdagen krävde Kongresspartiet att polisen snabbutreder fallet. 

Av Bella Frank

INDIEN Sedan i måndags har protester pågått i New Delhi, av bland andra anhöriga till flickan, grannar och aktivister som pekar på det utbredda sexualiserade våldet mot dalitflickor- och kvinnor. 

– Det här är ingen isolerad händelse. Det är bara det att den blev känd. Sexuellt våld mot kvinnor, framför allt i lägre klasser är vanligt i det här landet och de måste kämpa hårt för att få rättvisa, säger kvinnorättsaktivisten Suman Dixit, som deltar i protesterna, till Al Jazeera English. 

För ett knappt år sedan dog två dalitkvinnor efter brutala gruppvåldtäkter i den norra delstaten Uttar Pradesh, vilket också utlöste stora protester. Hinduisk kasthierarki placerar daliter längst ner i samhällsstegen och de utsätts för omfattande diskriminering, och gör daliter också mer utsatta för övergrepp och våld från högre stående kaster. 

– I många fall utövas sexuellt våld mot dalitkvinnor- och flickor av män från dominerande ”högre kaster”, som använder sexualiserat våld som ett verktyg för att hävda sin makt och förstärka existerande kast-, sociala och genushierkier, sade Divya Srinivasan från kvinnoorganisation Equality Now till the Guardian då. 

Skulle hämta vatten

Det var i söndags som den nioåriga dalitflickan lämnade sitt hem för att hämta vatten vid ett krematorium. Vad som hände därefter är fortfarande oklart men inom en timme var flickan död, och enligt hennes familj hade hon gruppvåldtagits och mördats av anställda på krematoriet. När mamman kom till krematoriet låg hennes dotter död på en bänk, och en hinduisk präst uppgav att hon fått en dödlig elstöt när hon skulle hämta vattnet. 

– Men jag kände att han ljög, säger flickans mamma till Al Jazeera English och fortsätter: 

– Det fanns blåmärken på hennes kropp, hennes ansikte var blekt och hennes kläder var våta.

Därefter uppmanade prästen mamman att flickan skulle kremeras omedelbart och när hon bad honom ringa polisen nekade han, och försökte övertala henne att det skulle leda till en lång och onödig utredning. Enligt mamman uppmanade prästen henne att ”gå hem och sova” och att inte ”skrika och gråta över det”, uppger NDTV.

Ska ha erkänt

Flickan kremerades därefter mot familjens vilja vilket gör utredningen kring hennes död och anklagelserna om sexuella övergrepp så mycket svårare att utreda. Enligt polisuppgifter som NDTV hänvisar till fann man visst stöd för teorin om att hon skulle ha utsatts för en elstöt då en elledning fanns i anslutning till vattenbehållaren. 

Men enligt uppgifter i lokala medier som Al Jazeera English hänvisar till ska fyra män, inklusive prästen, ha erkänt att de våldtagit flickan efter att flickans pappa och grannar kom till platsen och höll fast de anklagade männen. Polisen har också inlett en utredning kring gruppvåldtäkt, mord och sexualbrott mot barn, uppger Al Jazeera English. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter