NYHETER:

21 hbtq-personer friade i Ghana

Ghanas president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo. I Ghana Ă€r ett hbtq-fientligt lagförslag under behandling i landets parlament, ett lagförslag som beskrivs som en ”homofobs drömlag” av Danny Bediako frĂ„n hbtq-gruppen Rightify Ghana. Foto: AP Photo/Ofoe Amegavie

NYHETER

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

21 hbtq-personer friade i Ghana

En domstol i Ghana har satt 21 gripna hbtq-personer pÄ fri fot. De 21 greps i samband med en kurs om mÀnskliga rÀttigheter i maj i Är. Hbtq-personers liv Àr redan kraftigt kringskuret i Ghana men ett nytt lagförslag vill förbjuda möjligheten att arbeta för hbtq-rÀttigheter i landet. 

Av Bella Frank

GHANA 21 personer som misstÀnktes för brott kopplade till hbtq har friats i en högre rÀttsinstans i Ho i regionen Volta i Ghana. Enligt rÀtten var bevisningen mot de gripna otillrÀcklig, rapporterar radiostationen Radio Univers 105.7 FM. De 21 personerna greps i samband med en kurs om hbtq-personers mÀnskliga rÀttigheter och gripandet skedde efter att en grupp journalister tagit sig in pÄ det hotellet kursen arrangerades pÄ och höll kvar deltagarna tills dess att polis anlÀnde.

De 21 har dĂ€refter anklagats för att ha ”föresprĂ„kat homosexualitet”. 

Hbtq-grupper i landet beskriver en hÄrdnande attityd och en allt mer auktoritÀr hÄllning gentemot hbtq-personer i landet dÀr samkönade sexuella relationer redan Àr kriminaliserat. Ett lagförslag under namnet Promotion of Proper Human Sexual Rights and Ghanaian Family Values Bill Àr under behandling i parlamentet som bland annat har stöd av parlamentariker inom president Nana Addo Dankwa Akufo-Addos parti New Patriotic Party. 

Vill lÀmna landet

Lagförslaget beskrivs av Danny Bediako frĂ„n hbtq-gruppen Rightify Ghana som ”en homofobs drömlag” eftersom den Ă€r sĂ„ omfattande och skulle kriminalisera alla som identifierar sig som hbtq eller som allierad med hbtq-personer.

Att föresprÄka rÀttigheter för hbtq-personer skulle kunna ge upp till tio Ärs fÀngelse, rapporterar NBC News. 

– MĂ€nniskor Ă€r till och med rĂ€dda för att gĂ„ ut nu och vissa medlemmar sĂ€ger att de kommer att lĂ€mna landet ifall förslaget blir lag. Även de som vill hjĂ€lpa oss kommer att vara rĂ€dda, sĂ€ger Danny Bediako till NBC News. 

Lagförslaget har introducerats i parlamentet under sommaren och ska nu genomgÄ en lÀngre lagstiftningsprocess innan det blir aktuellt med en omröstning.

– Om förslaget kommer att gĂ„ igenom eller inte beror till stor del pĂ„ hur mycket arbete hbtq-rörelsen kan göra för att Ă€ndra samtalet, hur mycket pĂ„verkansarbete kan göras med den juridiska sektorn. Beroende pĂ„ hur mycket arbete som görs kan förslaget röstas ner, sĂ€ger Yvonne Wamari frĂ„n Outright Action International till NBC News. 

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter