NYHETER:

Oro över ökat brödpris i Egypten

Att höja priset på bröd i ett land där många är beroende av subventionerat bröd för att mätta sina familjer är ett vågspel. När Anwar Sadat försökte sig på det 1977 tvingades han backa efter brödkravaller som ledde till över 70 personers död. Arkivbild. Foto: AP Photo/Hassan Ammar

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Oro över ökat brödpris i Egypten

Oro har spridit sig i Egypten efter att president Abdel Fattah al-Sisi i förra veckan aviserade en höjning av priset på bröd. En stor del av befolkningen lever i fattigdom och är beroende av subventionerat bröd. 

Av Bella Frank

EGYPTEN President al-Sisi har inte sagt något om hur stor höjning av det subventionerade brödpriset han vill se men försökte i samband med sitt uttalande gjuta olja på vattnet genom att säga att det inte skulle bli en kraftig höjning. 

Men med en befolkning på nästan en tredjedel som lever i fattigdom är brödpriset en fråga som berör många och kort efter al-Sisis uttalande började egyptier twittra under hashtaggen ”allt utom vårt bröd”, ett budskap som spreds snabbt på sociala medier.

– Det skulle vara katastrofalt om brödpriserna höjdes. Hur skulle vi överleva, säger den pensionerade läraren Fatma Merghani till al-Monitor, utanför ett bageri i Maadi i södra Kairo. 

Lån av IMF 

Hon förklarar att trots att hennes månatliga ranson har dubblats räcker pengarna, omkring motsvarande 30–40 för en familj om fyra personer, sämre eftersom priset på basvaror som ris och olja har höjt under samma period. 

2016 fick Egypten ett nytt lån av Internationella valutafonden (IMF) och sedan dess har flera subventioner minskats, bland annat på el och bränsle.

al-Sisis viljeyttring om höjda brödpriser ska nu utredas och har både kritiserats och välkomnats. Priserna har inte höjts på flera årtionden. Senast en höjning var på gång var då president Anwar Sadat försökte höja priserna 1977 som en del i ett åtstramningsprojekt då landet året under våren 1976 hade beviljats lån från IMF. 

Slagord mot Mubarak

IMF hade rekommenderat stora nedskärningar av subventionerna på flera basvaror och i januari 1977 presenterades en budget som skulle ha inneburit prishöjningar på varor som socker, te, mjöl och ris med mellan 25–50 procent. 

Joel Beinin skriver i boken Workers and Thives att stålarbetare i staden Helwan och människor i Alexandria samma kväll gick ut i protester som varade i två dagar och som ledde till omfattande sammanstötningar med säkerhetsstyrkor i vilka 73 personer omkom. Sadats regering drog därefter tillbaka prishöjningarna.

Sedan dess har subventioner och brödpriser fortsatt att vara frågor som får människor att gå ut på gatorna. Bröd var också del i de slagord som egyptierna använde under protesterna som inleddes den 25 januari 2011 och som sedan ledde till dåvarande president Hosni Mubaraks fall.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter