REPORTAGE:

Nya former av sexualbrott skakar Sydkorea

Demonstranter krÀver starkare regeringsÄtgÀrder för att bekÀmpa spridningen av intima foton och filmer som tagits av dolda kameror, Seoul, Sydkorea,  7 juli 2018.  Foto: Ryu Hyo-lim/AP/TT

REPORTAGE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Nya former av sexualbrott skakar Sydkorea

Sydkoreanska parlamentariker vill Àndra landets sexualbrottslagstiftning. I juli lades ett lagförslag att vidga lagen för att fÄnga in en ny typ av sexualbrott som bland annat rör att mÀn smetar sin sperma pÄ kvinnors tillhörigheter. I dagslÀget Àr det inte ovanligt att sÄdana brott betraktas som egendomsbrott snarare Àn sexualbrott. Samtidigt utsÀtts kvinnor i landet för vad som kallas en epidemi av digitala sexualbrott dÀr de filmas ovetandes genom spionkameror.

Av Bella Frank

SYDKOREA | Denna nya form av brott dĂ€r förövaren smetar sperma pĂ„ en kvinnas tillhörigheter kallas ocksĂ„ i Sydkorea för ”spermaterrorism”. Men i dagslĂ€get saknas enligt parlamentariker som Baek Hye-ryun och feminister ett adekvat lagrum för att utreda och Ă„tala brotten som sexualbrott. Ett fall dĂ€r en man smetade sin sperma pĂ„ en kvinnas skor ledde endast till böter eftersom det enligt polisen bara var möjligt att utreda brottet som ett egendomsbrott snarare Ă€n som ett sexualbrott, rapporterar The Guardian.

I maj i Ă„r dömdes en man till böter efter att ha ejakulerat i en kvinnlig kollegas termosmugg vid sex tillfĂ€llen under ett halvĂ„r. Men mannen dömdes för att ha orsakat ett egendomsbrott dĂ„ rĂ€ttens domare ansĂ„g att manen ”förstört” muggen. Enligt nuvarande sydkoreansk lagstiftning mĂ„ste en förövare antingen ha anvĂ€nt vĂ„ld eller hot för att ett brott ska betraktas som sexualbrott, nĂ„got som flera lagstiftare nu vill Ă€ndra pĂ„.

– Offret [i termosmuggfallet] förödmjukades sexuellt, men det ansĂ„gs inte vara ett sexualbrott eftersom det inte ansĂ„gs ha inneburit nĂ„gon direkt fysisk kontakt. Genom att ha Ă„talat förövaren med ”egendomsbrott” ansĂ„gs hans handling ha gjort intrĂ„ng pĂ„ muggens anvĂ€ndbarhet, sĂ€ger Baek Hye-ryun till The Guardian.
– Sexualbrott mĂ„ste tolkas utifrĂ„n offrets synpunkt, sĂ€ger hon.

Digitala sexualbrott vanliga

Sexualiserat vĂ„ld i Sydkorea har ökat kraftigt de senaste Ă„rtiondena. Enligt Korean Women’s Development Institutes statistiska Ă„rsbok för 2021 hade antalet inrapporterade incidenter av sexualiserat vĂ„ld ökat frĂ„n omkring 9 000 i början av 2000-talet till över 30 000 Ă„r 2019. Genusbaserat vĂ„ld Ă€r utbrett – enligt Human Rights Watch utsĂ€tts en av tre sydkoreanska kvinnor för den typen av vĂ„ld. I Sydkorea Ă€r ocksĂ„ digitala sexualbrott ett utbrett problem som vuxit i omfattning. 2008 utgjordes knappt fyra procent av alla sexualbrottsĂ„tal i Sydkorea av illegal filmning – 2017 var den siffran 20 procent.

Illegal pornografisk filming, ett fenomen som kallas molka, har vuxit i och med en allt mer förfinad teknologi vilket mÀn utnyttjar för att installera dolda kameror i kvinnors omklÀdningsrum, offentliga toaletter och badhus men Àven vid deras arbetsplatser, i tunnelbanan eller pÄ hotellrum. Filmerna sÀljs i vissa fall vidare till sÀrskilda sajter. I de allra flesta fallen Àr det kvinnor som faller offer för denna form av sexualbrott Àven om mÀn ocksÄ utsÀtts för det. 80 procent av offren nÀr det gÀller hemlig spionkamera-filmning berÀknas vara kvinnor. 2016 var 98 procent av förövarna mÀn.

Delas i sociala medier

MĂ€nnen kan antingen utsĂ€tta kvinnor som Ă€r okĂ€nda för dem, kvinnor som de arbetar tillsammans med eller som de Ă€r vĂ€nner med eller har en kĂ€rleksrelation med. BBC rapporterade 2018 om vad de beskrev som en ”epidemi”. DĂ„ berĂ€ttade en kvinna att hon hade filmats under bordet pĂ„ en restaurang – en man hade filmat henne under hennes kjol. Hon lyckades ta telefonen frĂ„n mannen och upptĂ€ckte dĂ„ att han hade filmat henne flera gĂ„nger och att materialet diskuterades av andra mĂ€n:
– NĂ€r jag först sĂ„g det chattrummet blev jag sĂ„ chockad att jag blev helt tom och började grĂ„ta, sade kvinnan till BBC.

Den illegala filmningen blev kÀnd för alla i Sydkorea 2019 nÀr polis efter information beslagtog en av landets mest kÀnda K-pop-artister, Jung Joon-young. PÄ den fanns filmer av tolv kvinnor som hade filmats utan deras vetskap eller samtycke. Filmerna hade dÀrpÄ delats i chattrum med andra kÀnda sydkoreanska artister. Men redan tre Är tidigare hade en tidigare flickvÀn till Jung Joon-young polisanmÀlt honom för att han hade filmat nÀr paret hade sex utan hennes samtycke. Men polisen som tog emot henne ifrÄgasatte huruvida hon verkligen ville göra en polisanmÀlan mot en sÄ kÀnd person, och hon berÀttar i en intervju med BBC att hon behandlades som en misstÀnkt snarare Àn som ett brottsoffer. Under lÄng tid var hon mycket utsatt och ensam:
– Jag ville verkligen dö men jag kunde inte. Om jag dog skulle ingen kĂ€nna till sanningen om Jung Joon-young, sĂ€ger hon till BBC.

PÄ hans telefon hittade polisen ocksÄ filmer och samtal som ledde till utredningar om tvÄ olika gruppvÄldtÀkter. I slutet av 2019 dömdes han tillsammans med en annan K-pop-stjÀrna, Choi Jong-hoon, till sex Ärs fÀngelse för vÄldtÀkt och för att ha filmat övergreppen och dÀrefter spridit materialet.

K-popsÄngaren Jung Joon-young dömdes till sex Ärs fÀngelse för vÄldtÀkt och för att ha filmat övergreppen och dÀrefter spridit materialet. Foto: TT/AP Photo/Lee Jin-man

Orsakar stort trauma

Sydkorea har skĂ€rpt lagstiftningen vad gĂ€ller illegal filmning men enligt Human Rights Watch Ă€r detta inte tillrĂ€ckligt, och mĂ€nniskorĂ€ttsorganisationen menar att regeringen inte inser hur allvarlig skada dessa digitala former av sexualbrott Ă„samkar de som faller offer för dem, inte minst dĂ„ nĂ€r en bild eller film vĂ€l tagits kan den spridas okontrollerbart via sajter och sociala medier. Vid flera tillfĂ€llen har kvinnor gĂ„tt ut i stora demonstrationer med krav pĂ„ fler och skarpare Ă„tgĂ€rder mot denna typ av brott. 2018 demonstrerade tusentals kvinnor till slagord som ”Mitt liv Ă€r inte din porr”.

Det Ă€r ocksĂ„ namnet pĂ„ en rapport frĂ„n Human Rights Watch. Rapporten ”My Life is Not Your Porn” Digital Sex Crimes in South Korea publicerades i juni i Ă„r i vilken det redogörs för tvĂ„ fall dĂ„ personer som utsatts för digitala sexualbrott traumatiserats sĂ„ svĂ„rt att de har begĂ„tt sjĂ€lvmord, och andra överlevare uppger att de funderar pĂ„ att sitt liv. Enligt Human Rights Watch förvĂ€rras detta trauma av hur de behandlas av rĂ€ttsvĂ€sende och polis bland annat dĂ„ offer sjĂ€lva förvĂ€ntas bevaka sajter dĂ€r bilder pĂ„ dem kan vara sparat i syfte att samla bevis.

I rapporten intervjuas bland andra Lee Ye-rin. Hennes chef utsatte henne inledningsvis för oönskade inviter som hon avböjde. DĂ€refter gav han henne en klocka som hon placerade i sitt sovrum. NĂ€r hennes chef kommenterat att hon flyttat klockan fattade hon misstankar och började googla pĂ„ vad det var för klocka och upptĂ€ckte att det var en ”spionklocka” som hade filmat henne och direktsĂ€nt hennes varenda rörelse i sovrummet direkt till hennes chef.

”Handlar om kontroll”

Chefen dömdes till tio mÄnaders fÀngelse för att under en och en halv mÄnad ha filmat Lee Ye-rin i hennes sovrum med en kamera som Àven kunde filma i mörkret. Fortfarande ett Är efter hÀndelsen var hon tvungen att medicinera för depression och Ängest:
– Det som skedde Ă€gde rum i mitt eget rum – sĂ„ ibland, i mitt vanliga liv, i mitt egna rum kĂ€nner jag mig vettskrĂ€md utan orsak, sĂ€ger hon till Human Rights Watch.

En annan person som har intervjuats till rapporten menar att det snarare Àn sex handlar om kontroll:
– Det Ă€r inte sexuell njutning. Det handlar mer om att kontrollera den andra personen och visa sin nĂ€rvaro – sin makt. ”Du Ă€r ingenting för mig. Du Ă€r bara bröst. Och inget.”, sĂ€ger en kvinna i rapporten om varför hon tror att en tidigare manlig vĂ€n filmade henne under hennes kjol.

LÄga straff eller böter

I Sydkoreas rÀttsvÀsende lÀggs Ätal som rör sexualbrott ner i avsevÀrt högre grad Àn exempelvis brott som mord och rÄn. Vad gÀller digitala sexualbrott lÀggs omkring 43 procent av Ätalen ner. Men nÀr Ätalen vÀl leder till rÀttegÄng leder de ofta till fÀllande dom. DÀremot Àr det vanligt att den dömde döms till lÄga straff och oftare böter eller villkorliga domar Àn fÀngelse. Human Rights Watch skriver att av 1 849 rÀttsfall som gÀllde filmandet av intima bilder utan samtycke 2020 dömdes nÀstan alla men 79 procent fick antingen en villkorlig dom, böter eller en kombination.

Sydkorea etablerade 2018 ett stödcenter för mĂ€nniskor som har utsatts för digitala sexualbrott, Digital Sexual Crime Victim Support Center (DSCVSC). Centret kan bidra med stöd som samtal, stöd under det att en brottsutredning pĂ„gĂ„r, stĂ€mningsansökan och andra frĂ„gor som brottsoffer kan vara i behov av. Enligt Human Rights Watch Ă€r centret vĂ€rdefullt och en förebild för andra lĂ€nder att ta efter. Men Human Rights Watch anser att den viktigaste bristen vad gĂ€ller den sydkoreanska regeringens hantering av denna sexualbrottsepidemi Ă€r att man inte vidtagit tillrĂ€ckliga Ă„tgĂ€rder för att förhindra brotten ”genom att Ă€ndra den djupgĂ„ende genusojĂ€mlikheten som normaliserar konsumtion av intima bilder som tagits utan samtycke”.

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter